"Demi-sec" betekent "halfdroog" en is een door de Franse wet beschermde term. Demi-sec champagne wordt vaak gebruikt in combinatie met kaas, fruit of lichtzoete desserts.
Brut: door toevoeging van liqueur d'expédition (een mensel van suiker en wijn) bevat die 1 tot 1.5% suiker. Sec: net ietsje zoeter dan brut. Demi-sec: een halfdroge schuimwijn met een suikergehalte van 33 tot 50 gram per liter. Een zoete wijn als deze past perfect bij desserts.
Sec champagne. Sec champagne bevat 17 tot 35 gram suiker per liter. Daardoor zijn de bubbels iets zoet, zonder dat het naar suiker smaakt.
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.
Een Extra Dry bevat een suikerresidu van 12 tot 17 gram per liter. Wat betekent "Brut"? “Brut” is een classificatie die aangeeft dat het product minder dan 12 gram suiker per liter bevat (de laagste concentratie).
Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Een prosecco frizzante is licht bruisend, makkelijk te drinken en heeft een lager alcoholpercentage dan de spumante. Meestal rond de 10%. De prosecco spumante heeft een sterkere bubbel en is vaak wat verfijnder van smaak. De koolzuurdruk in een fles spumante is hoger dan in een fles frizzante en heeft minimaal 3 bar.
Welke Moët is zoet? De meest verkochte champagne van Moët and Chandon is de Brut. Dit betekend dat de champagne droog van smaak is. Mocht je een wat zoetere champagne willen dan kan je het beste voor een demi-sec ( half zoet ) of Doux ( heel zoet ) kiezen.
"Demi-sec" betekent "halfdroog" en is een door de Franse wet beschermde term. Demi-sec champagne wordt vaak gebruikt in combinatie met kaas, fruit of lichtzoete desserts.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Zo wordt Champagne demi-sec, de meest zoete dus, meestal bij het dessert gedronken, en omgekeerd is Champagne brut, die weinig suiker bevat, vanwege de frisse, sprankelende smaak heel geschikt als aperitief en tijdens de maaltijd.
De meest gedronken champagnesoort is de Brut champagne met een klassieke blend van Chardonnay, Pinot Noir en Meunier. Deze champagne wordt ook wel gezien als de 'veilige' keuze om te serveren. Zo'n 90 tot 95% van alle champagnes vallen onder de noemer ´brut´ en hebben de klassieke assemblage.
Het overgrote deel van alle champagnes is brut champagne. Dit zijn droge champagnes met 6 tot 15 gram suiker per liter. Demi-sec betekent letterlijk 'halfdroog'. In deze champagnes zit ongeveer 33 tot 50 gram suiker per liter.
Brut is een vorm van een mousserende wijn. Brut is dus geen drankje, zoals prosecco, maar een variant van hoe jij je prosecco het liefste drinkt. Je kan dus geen glas brut bestellen. Een glaasje brut prosecco daarentegen wel.
Het produceren van een fles champagne is complexer en duurt langer dan een fles wijn. Tijd is geld en hoe langer je over iets doet, hoe duurder het wordt. Er spelen ook andere dingen mee die een fles champagne duurder maken dan een fles wijn, prosecco of cava.
In de Franse regio Champagne maken de wijnboeren mousserende wijn van 'Methode Traditionnelle'. De term cuvée verwijst dan naar het beste druivensap van de zachte manier van persen van de druiven (de eerste persing). Ook enkele andere regio's buiten Champagne gebruiken deze term bij het maken van mousserende wijn.
Vrij vertaald betekent cuvée 'tank'. Aan het gebruik van de benaming cuvée zijn geen regels verbonden. De benaming cuvée verwijst naar het mengen van verschillende druivenrassen. In de Champagne wordt de 2050 liter most, die bij de eerste persing uit een marc (4000 kilo) druiven wordt geperst, de cuvée genoemd.
Moët & Chandon Imperial Brut
De grootste en bekendste Brut champagnes ter wereld is ook tegelijkertijd een van de beste. Bij diverse champagne wedstrijden, scoort de Moët & Chandon Imperial Brut keer op keer op een van de hoogste scores van haar categorie.
Nee, prosecco is niet per se zoet. Maar vaak wel wat 'fruitiger'. Het hangt af van de manier waarop de wijn is gemaakt hoeveel suikers er in de fles achterblijven en hoe zoet de wijn is. Daar komt bij dat de Glera druif van zichzelf al een wat meer fruitig karakter heeft.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Net als bij champagne, kun je prosecco op elk moment van de dag drinken. Deze Italiaanse mousserende wijn hoort gekoeld gedronken te worden en is een uitstekend aperitief, omdat de licht zure smaak en koolzuur de eetlust zullen opwekken. Prosecco smaakt goed bij onder andere wit vlees, gerookte vis en een pastasalade.
Riserva wijn is een wijn die 1 tot 5 jaar in de kelder van het wijnhuis heeft gerijpt. Meestal ook een periode in een houten vat. Riserva zegt wel iets over de stijl, maar niets over de kwaliteit. De Italiaanse wijnwet schrijft geen specifieke Riserva regels voor.