Hoofdpijn rondom en achter je ogen kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je je ogen bovenmatig inspant, omdat je niet scherp ziet door een verkeerde sterkte bril. Hoofdpijn achter in je hoofd kan onder andere ontstaan door gespannen spieren in je nek en schouderspieren.
Mensen met een sterkte van -0.25 kunnen al verschillende klachten ervaren waardoor het dragen van een bril wel degelijk aan te raden is. En dat terwijl iemand met een hogere sterkte juist weer weinig last kan hebben. Toch is het bij wazig zicht wel echt handig om een oogmeting te laten doen.
Om de gezondheid van de ogen te controleren wordt een korte analyse uitgevoerd. Bij ernstige oogproblemen zal een opticien je doorverwijzen naar de oogarts. De oogmeting wordt gedaan door middel van apparatuur en enkele schermen met letters en cijfers. De opticien bepaalt vervolgens je oogsterkte.
Met een online oogmeting of oogtest kun je zelf de sterkte van je ogen testen. De testen zijn gratis. Je hebt er alleen een internetverbinding, een computer en soms een smartphone voor nodig. Je gaat op een afstand van je computerscherm zitten of staan.
Zorg voor de ogen. Door een bril of contactlenzen met een min-sterkte te dragen kan iemand die bijziend is gelukkig weer scherp zien, maar dat houdt de verergering van de bijziendheid niet tegen. Ga daarom met kinderen regelmatig naar de opticien om hun ogen te laten controleren.
De oorzaken voor duizeligheid dat veroorzaakt wordt door je ogen zijn: Een verkeerde sterkte in je bril of lenzen. Verkeerd geslepen glazen in je bril. Je hebt je lenzen omgedraaid.
De prijs van een complete bril ligt meestal tussen de 60 en 400 euro.
Een kloppend gevoel in het hoofd, een zeurende druk achter je ogen of 'gewoon' hoofdpijn.
Je bril niet dragen wanneer je hem eigenlijk wel nodig hebt, zal je ogen dus niet verbeteren of ervoor zorgen dat je afwijking opgelost wordt. Eigenlijk doe je ogen extra afzien en bezorg je ze alleen maar last. Ze moeten harder werken met vermoeidheid, hoofdpijn en pijnlijke ogen als gevolg.
De oorzaak kan liggen in een oogaandoening (bloeding in het oog, glaucoom, ontsteking, loslating van het netvlies, bij- en verziendheid), een algemene ziekte (hoge bloeddruk, diabetes…), verhoogde druk in de hersenen (tumor, bloeding…), een stoornis in de bloedvoorziening (trombose of verstopping van de oogslagader), ...
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Door stress spannen uw spieren aan, ook die in uw ogen. Hierdoor neemt uw gezichtsscherpte af. Het wazig zien door stress is een tijdelijke klacht. Zodra de stress minder wordt, wordt uw zicht weer helderder.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Vermoeide ogen kunnen samengaan met één of meer van onderstaande klachten: Wazig zien. Dubbelzien. Tranende ogen of juist droge ogen.
Welke klachten kan men hebben bij droge ogen? Door uitdroging van het oppervlak kunnen ogen gaan branden en steken, slijm gaan afscheiden en soms rood worden. Het zicht kan hierbij wisselend wazig zijn (en soms weer tijdelijk verbeteren na knipperen).
Als je geen goede traanlaag hebt, zie je ook minder goed. En om het helemaal vervelend te maken: de kans op infecties is veel groter. Op de lange duur kunnen droge ogen je hoornvlies blijvend beschadigen. Dit komt doordat het ooglid steeds over je ogen schuurt.
Bij verziendheid (of hypermetropie) ziet men dichtbij minder goed dan in de verte. Meestal komt dit doordat het oog te kort is, waardoor de het brandpunt van de invallende lichtstralen niet op, maar achter het netvlies valt. Hierdoor ontstaat een onscherp beeld.
Ogen kunnen in de loop van tijd veranderen. Dat kan komen door vervorming van de ooglens of van het oog. Verandering van ogen is vrij normaal, eens in de 2-3 jaar. Vaak veranderen de ogen in de leeftijd rond 40 - 45 jaar naar meer + sterkte (minder min of meer plus).