De te gebruiken kleurstof is Eriochroom Zwart T omdat hiervan bekend is dat deze zich in het bassin precies hetzelfde gedraagt als gedoseerd chloor. Deze stof kleurt het zwemwater daarbij blauw.
Maar … wist je dat een grote hoeveelheid water altijd een blauwe schijn zal opleveren? Zelfs als je zwembadkuip wit is, zal hij dus lichtblauw kleuren! Dat komt omdat zonlicht uit verschillende kleuren bestaat en het water enkel de blauwe lichtstralen weerkaatst.
Als veiligheid voor jou belangrijk is, raden we je aan om een kleur te kiezen waarbij het mogelijk is om de bodem van het zwembad te zien. Laat te donkere kleuren links liggen (zwart, marineblauw, enz.)Als je graag enkele graden warmte wint, kies je best voor een donkere tint die infraroodstralen aantrekt.
Het zijn eigenlijk geen algen of wieren, maar bacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als veel voedingsstoffen in het water zitten, het aanhoudend warm is (20-30°C) en water niet goed doorstroomt, kan dat een blauwalgbloei veroorzaken.
Hoe meer deeltjes het water bevat, hoe troebeler het is. En daardoor verandert ook de kleur. Zuiver water met vrijwel geen deeltjes blijft doorzichtig, helder water met weinig deeltjes zorgt voor een blauwe zee en troebel water heeft vaak een groene, bruine of grijze kleur.
PH-waarde aanpassen
De pH-waarde van je zwembad kun je verlagen met pH- en verhogen met pH+. Bij het verlagen of verhogen van de pH-waarde kun je de volgende vuistregel aanhouden: 80 gram pH- of 80 gram pH+ per 10m3 water verlaagd of verhoogd de pH-waarde met 0,1.
Bleekmiddel is gevaarlijk voor uw zwembad en gezondheid
Dit veroorzaakt een grijze aanslag op uw zwembaduitrusting en zal deze uiteindelijk permanent beschadigen. Het belangrijkste is dat als je er te veel van gebruikt, het water giftig wordt en uiterst gevaarlijk voor zwemmers.
Vaak wordt groen zwembadwater veroorzaakt door algen. Algen kunnen in het zwembadwater terecht komen door lichtinval, onweer, slechte desinfectie of verkeerde pH waardes. Een andere reden voor groen water is dat er te veel cyaanzuur in het water zit.
Algen zijn microscopische organismen die lichtenergie gebruiken om aan koolhydraten te komen.Door deze koolhydraten groeien ze én vermenigvuldigen ze zich. Hierdoor krijg je groen water in je zwembad.
Hoe verwijder je te veel chloor in je zwembad? De makkelijkste manier om het gebonden chloor uit je zwembad te verwijderen, is door een deel van het water te verversen. Om waterverspilling tegen te gaan of het gebonden chloor preventief al te voorkomen, kan er gebruik worden gemaakt van een UV-lamp.
Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe. Hoeveel chloor toevoegen aan uw zwembad? Dat is afhankelijk van het type chloor, dus chloortabletten of chloorshock.
Wat moet u dan met behandeld zwembadwater doen? U kunt behandeld zwembadwater dus beter niet in de tuin weg laten stromen, in de sloot leeg laten lopen of gebruiken om uw planten water mee te geven. In plaats daarvan kunt u het water het beste direct in het riool laten wegstromen.
Baking Soda is een krachtpatser voor schoonmaken
Plus tip voor zwembadonderhoud: maak een pasta van een mengsel van zuiveringszout en water om het vuil van de tegels en voegen in uw zwembad weg te vegen. Doe dit regelmatig om algengroei te voorkomen.
Het is niet aan te raden om te gaan zwemmen wanneer het vlokmiddel in het water zit, dit kan namelijk jeuk of irritatie van de huid veroorzaken. Ook heeft het middel tijd nodig om zich met het water te mengen en het vuil te binden. Blijf daarom minimaal 12 uur uit het water.
Na toevoeging van pH-plus granulaat of vloeistof moet je de filterpomp gedurende 6 uur laten filteren voordat je opnieuw de pH waarde kunt controleren. Ook dien je minimaal 6 uur te wachten voordat je weer kunt gaan zwemmen.
Blauwalgen herkennen
Het lijkt het meest op een laagje drijvende verf. Ook kan er langs de oever wit of blauw schuim verschijnen. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga hier dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.
Dankzij een chloorshock breng je de chloorwaarde binnen enkele uren weer op peil.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Vrij chloor zorgt voor dedsinfectie. De kans is na een onweersbui groot dat het zwembadwater groen kleurt door de afbraak van vrij chloor. Het advies is om het zwembadwater dan een chloorshock te geven door het toevoegen van chloorgranulaat. 15 tot 20 gram per 1000 liter water.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Kunt u chloor eigenlijk ook in kleinere zwembaden gebruiken, bijvoorbeeld in een opblaasbaar zwembad? Op deze pagina beantwoorden we die vraag. Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja, chloor kan aan alle zwembaden toegevoegd worden. Sterker nog, we raden u zelfs aan om dit altijd te gebruiken.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Een zakje poeder wat je in het zwembadwater kunt gooien en waarmee je het zwembadwater van een zwembad zonder pomp tot 2 weken goed kunt houden. Eenmaal toegevoegd aan het water kan er meteen in gezwommen worden. Ideaal dus.
Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen.