Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.
Wereldwijd. Wereldwijd is de meest voorkomende naam Mohammed, al rekent men dan wel alle variaties ook mee, zoals Mohammad, Mohammed, Mohamed, Muhammed,Mahommed, Mehmed, Mehmet, Mahomet etc.
Op de Nederlandse Familienamenbank vind je de herkomst van een achternaam en ook waar die in Nederland het meeste voorkomt. Op Geneanet kan je je achternaam traceren in heel Europa. Hou bij Geneanet wel in gedachten dat de verspreiding van een naam uit de database komt van de stambomen in dat systeem.
Op forebears.io kun je checken hoe vaak jouw achternaam wereldwijd voorkomt. De site werd in 2012 in het leven geroepen en de data wordt regelmatig geüpdatet. Op de website kun je dus vinden hoeveel mensen op de wereld jouw achternaam hebben en waar ze wonen.
Noah is, net als in 2021, de populairste jongensnaam en werd het afgelopen jaar 871 keer gegeven. Bij de meisjes is Emma, vorig jaar nog op nummer 3, de populairste naam. 677 meisjes hebben deze naam gekregen. In 2022 zijn in Nederland (tot en met november 2022) 168.526 baby's geboren: 86.108 jongens en 82.418 meisjes.
De oudste bekende naam voor het Nederlands is het gereconstrueerde bijvoeglijk naamwoord *þeudisk, waarbij de þ voor een stemloze interdentale wrijfklank staat en de eu voor een tweeklank die ongeveer als "e-oe" werd uitgesproken. *þeudisk is afgeleid van het Germaanse woord *þeudô-, dat 'volk' betekent.
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) maakt jaarlijks een top 500 van de meest populaire babynamen. Emma en Noah bleken favoriet, maar de namen die in dit artikel voorkomen bungelen onderaan de lijst en werden afgelopen jaar 'slechts' 25 keer gegeven.
Op nummer één staat de achternaam Brink. Brink is een adresnaam en duidt op de plek waar men vroeger woonde. Op nummer twee staat de naam Beek, wat ook een adresnaam is. Daarnaast kan deze achternaam ook een patroniem zijn.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.
Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff, Sr. werd geboren in Duitsland en emigreerde later naar de Verenigde Staten. Hij zou zijn geboren op 29 februari 1904, maar hij zou ook 47 zijn geweest in een verhaal in de zomer van 1964. Hij werd zetter en was enige tijd lid van de American Name Society.
Voor de Middeleeuwen waren er geen achternamen in gebruik. Je had een voornaam en soms ook wel een bijnaam. Je kunt van een achternaam spreken als zo'n bijnaam erfelijk wordt, en dat gebeurde in Nederland pas op grote schaal in de 17e eeuw.
De langste naam ooit werd gedragen door Hubert Blaine Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff Senior. Hij stond ook bekend als Wolfe+585, een verwijzing naar het aantal extra letters van zijn volledige familienaam.
Website Babycenter heeft de populairste babynamen in Amerika gepubliceerd. De meeste ouders hebben voor Olivia als meisjesnaam en Liam als jongensnaam gekozen.
Met acht letters zijn Snellens en Kinkink de langste en de van een waternaam afgeleide familienaam Aa de kortste. In totaal zijn er 74 familienaam palindromen.
We kennen maar drie achternamen die in het algemeen Joods zijn, namelijk Levy, Cohen en Israël. Veel Joodse namen hebben een Duitse oorsprong door de Oostenrijks-Hongaarse wet uit 1787, die Joden verplichtte een permanente achternaam van het gezin te registreren.
Waarschijnlijk is de meest voorkomende achternaam ter wereld de Chinese naam Li. Er zijn zo'n 87 miljoen mensen die zo heten - meer dus dan het aantal inwoners van Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk bij elkaar.
Rhoshandiatelly-neshiaunneveshenk Koyaanfsquatsiuty Williams (Beaumont (Texas), 12 september 1984) is de vrouw met de langste voornaam ter wereld. Haar volledige voornaam bestaat uit 51 karakters. De naam staat vermeld in het Guinness Book of Records.
Namen uit de Bijbel zoals Judas, Kaïn of Satan behoren dan ook tot de bekendste "verboden voornamen". Evenzo mogen religieuze gevoelens niet worden gekrenkt door de voornaam (b.v. Christus of God). Veelgebruikte merk- of plaatsnamen zijn ook niet toegestaan als voornaam.
Behalve de typisch oud-Hollandse namen zoals Cornelia en Hendrika, staan er ook een paar bijzondere namen in de lijst, namelijk Yfke, Ambrosius, Groot of wat dacht je van Koenraad? Ook komen we genoeg moderne namen tegen, zoals Daan, Sanne en Maud voor wie van kort en krachtig houdt.