De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.
Sinds 1 maart 2017 mag de politie u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek. Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek.
De politie besluit onderzoek te doen
De politie doet sporenonderzoek en verhoort getuigen en verdachte(n). Is het onderzoek afgerond en de verdachte opgepakt? Dan gaat de zaak door naar de officier van justitie. Je krijgt hierover een brief van de politie.
Zo lang blijven gegevens over het algemeen bewaard: 5 jaar bij overtredingen (10 jaar als je een taakstraf kreeg of de gevangenis in moest);20 of 30 jaar voor misdrijven waarop maximaal 6 jaar straf staat;80 jaar bij zedenmisdrijven.
Wanneer u bij de politie aangifte van een misdrijf hebt gedaan, kunt u bij het Slachtofferloket Politie terecht met vragen over de afhandeling van uw aangifte. Als het politieonderzoek is afgerond, draagt de politie uw zaak over aan het Openbaar Ministerie (OM).
Wanneer een verdachte in voorlopige hechtenis zit, moet een strafzaak in beginsel binnen 16 maanden is afgerond. Wanneer een verdachte niet in voorlopige hechtenis zit, moet de strafzaak in beginsel binnen 24 maanden zijn afgerond. Er zijn uitzonderingen op die 16 maanden en 24 maanden.
Zittingen voor eenvoudige zaken kunnen een paar minuten duren, terwijl zittingen voor ingewikkeldere zaken enkele uren tot dagen kunnen duren. In sommige gevallen kan een zitting zelfs weken of maanden in beslag nemen.
Wij gebruiken uw aangifte om de dader op te sporen en om de inzet van de politie op straat te bepalen. Als er voldoende aanknopingspunten zijn, doen we onderzoek. Mogelijk stellen we u nog extra vragen. Als u slachtoffer bent, mogen wij uw gegevens doorgeven aan Slachtofferhulp Nederland.
Als je een aangiftebrief ontvangt, dan ben je verplicht om belastingaangifte te doen over 2022. Maar ook als je geen brief ontvangt kan het verplicht of juist slim zijn om aangifte te doen.
Na de aangifte start de politie een onderzoek. In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Alles wat de politie tijdens zo'n onderzoek doet, bijvoorbeeld een buurtonderzoek, komt op papier.
In de hbo-masteropleiding recherche worden studenten als recherchekundige breed opgeleid op het gebied van rechercheren. Je wordt klaar gestoomd om deel uit te gaan maken van een regulier team van rechercheurs met wie je samen opsporingsonderzoeken uitvoert.
Strafzaak start met opsporingsonderzoek
Onder leiding van een officier van justitie start een opsporingsonderzoek. De politie gaat op zoek naar de verdachte en verzamelt bewijs, bijvoorbeeld door getuigen te verhoren. Alle bevindingen van de politie komen in een proces-verbaal. Dit gaat naar de officier van justitie.
Een redelijk vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit. U bent dus een verdachte als er voldoende aanleiding is om u te verdenken van het plegen van een strafbaar feit. Het is dus onvoldoende als een politieagent op grond van pure intuïtie denkt dat u iets strafbaars gedaan heeft.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
Wanneer u bent aangehouden in verband met een verdenking van een strafbaar feit, mag de politie u 9 uur vasthouden voor nader onderzoek. Deze periode wordt vaak gebruikt om u als verdachte te horen. De nachtelijke uren tussen 00:00 uur en 09:00 uur tellen daarbij niet mee.
De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.
Als u inlogt op Mijn politie ziet u de laatste stand van zaken van uw aangifte.
Hebt u een belastingaanslag gekregen waarop u geld terugkrijgt? Dan krijgt u dat binnen 1 week na de datum op de aanslag op uw rekening.
Politiegegevens inzien
Wilt u de gegevens inzien die de politie over u heeft geregistreerd? Dan kunt u daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij de politie. U vindt een voorbeeldbrief voor inzage in uw gegevens op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.
De politie mag een aangifte niet weigeren
De politie is op basis van de wet verplicht om aangiftes op te nemen. In de praktijk wordt een aangifte wel eens geweigerd om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende bewijs is of omdat het te druk is.
Het onderzoek stopt, er is geen verdachte
Wij hebben het onderzoek naar uw zaak gestopt. Er is te weinig informatie om de dader of daders op te sporen.
De termijn om iemand te dagvaarden is minimaal acht dagen. De zitting moet dus minstens een week na de dagvaarding plaatsvinden. De dag van betekening, dus de dag waarop de dagvaarding wordt overhandigd, telt daarin niet mee.
De officier van justitie heeft 16 weken de tijd om op uw beroep te beslissen. Deze termijn gaat in één dag nadat u voor het laatst in beroep kon gaan.
Tip: Spreek de rechter op de zitting aan met mijnheer/mevrouw, dan zit je eigenlijk altijd goed. En een hand geven bij het binnen en buiten gaan van de rechtszaal hoeft niet. Een vriendelijk knikje en een welgemeend 'goedemorgen' of 'goedemiddag' volstaat.