Groene erwten gezond80 gram levert je maar liefst 21 gram vezels. Hiermee zit je al bijna op de dagelijks geadviseerde vezelinname van 25-30 gram. Groene erwten zijn bovendien een goede bron van plantaardige eiwitten en daarom een ideale aanvulling voor vegetariƫrs en veganisten.
Waarom zijn doperwten goed voor je gezondheid:
Doperwten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo bevatten ze thiamine (vitamine B1) en niacine (vitamine B3), belangrijke vitamines voor je energiestofwisseling. Ook vitamine C, vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig.
Waarom zijn spliterwten goed voor je gezondheid:
Spliterwten zitten boordevol gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en zijn bovendien een goed bron van plantaardige eiwitten. Ook zijn spliterwten erg vezelrijk, ze bevatten maar liefst 20,4 gram vezels per 100 gram.
Groene erwten zijn gerijpte erwten als ze uit de verdroogde peulen worden gedopt. Daarna worden ze gedroogd en ontdaan van de huid. Splitwerten smaken meliger dan doperwten en geven daarom dikheid aan een gerecht. Met erwten kun je heerlijke eiwitrijke gerechten maken.
Erwtjes bevatten erg veel vezels, ruim voldoende vitamine C en daarnaast ook nog is kalium en foliumzuur. Al deze voedingswaarden leiden onder andere tot een lagere kans op darmkanker en daarnaast levert het een goede stofwisseling op. Erwtjes zijn dus eigenlijk een soort superfood die passen in ieder soort dieet.
Wat zijn groene erwten voor soort erwten en hoe kook je ze? Groene erwten zijn gerijpte erwten als ze uit de verdroogde peulen worden gedopt.Daarna worden ze gedroogd en ontdaan van de huid.Splitwerten smaken meliger dan doperwten en geven daarom dikheid aan een gerecht.
Spinazie
Spinazie staat bovenaan de lijst van gezonde groenten vanwege de enorme berg aan voedingsstoffen, waaronder ijzer, calcium, vitamine K en vezels. Deze bladgroente is heel belangrijk voor sterke botten, een gezonde spijsvertering en een verbeterde bloedcirculatie.
De gele erwt is wat zoeter dan de groene erwt en wordt daarom gebruikt in een zoete Chinese pudding. Hiernaast wordt de gele spliterwt gebruikt in gerechten zoals Dahl, maar ook in Iraanse recepten. Omdat spliterwten geen velletje meer hebben zijn ze erg lekker in soepen en puree. Verkrijgbaar in 350 of 900 gram.
Ze hebben een lange kooktijd. minimaal 8 uur weken, meestal in 1,5-3 uur gaar. 1. Gebruik ongeveer 100 gram gedroogde peulvruchten per persoon.
Peulvruchten bevatten natuurlijke stoffen, zoals fytaten en enzymremmers, die de opname van voedingsstoffen belemmeren en spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Door de peulvruchten te weken, worden deze stoffen verminderd, wat resulteert in betere verteerbaarheid en voedingsopname.
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op het etiket.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Daar kunnen we kort over zijn: ja!Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
De erwten in de donkere kast zijn veel bleker, bijna wit. Licht zorgt er ook voor dat de stengels en de blaadjes groen worden. Bladgroen of chlorofyl is de groene bladkleurstof van planten. De bladgroenkorrels vangen licht op en kunnen de energie uit het licht, meestal zonlicht, bruikbaar maken voor de fotosynthese.
Tip 1: kook de groente goed, dan worden de voedingsstoffen beter opgenomen. Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa.
Wil je gedroogde groene erwten koken? Laat deze dan eerst 5 tot 8 uur weken, daarna kun je ze een uur koken.
Doperwtjes, tuinerwtjes en veldertjes zijn familie van elkaar. De verschillende rassen verschillen in in formaat, kleur of smaak. De afmeting van een tuinerwtje is iets kleiner dan die van een velderwtje.Er is ook een klein verschil in bite: tuinerwtjes zijn wat zachter en de jonge velderwtjes zijn knapperig.
Houd er rekening mee dat bonen en erwten veel zetmeel bevatten daardoor koolhydraatrijk zijn. Groenten zoals peultjes, tuinbonen, witte bonen, bruine bonen en doperwten zijn daardoor niet geschikt voor het koolhydraatarme dieet.
Peulvruchten uit pot, blik of gedroogd
Blik is een gezonde keuze als er minder dan 0,5 gram zout in elke 100 gram zit en er geen suiker aan is toegevoegd. Kijk hiervoor op het etiket. Spoel de peulvruchten eventueel af om wat van het zout kwijt te raken.
Groene erwten: Laat groene erwten 8 uur weken. Kook ze daarna 35 minuten en giet af. Groene spliterwten: Groene spliterwten hoeven niet geweekt te worden. Kook ze 45 minuten en giet af.
Voedzaam en gezond: Groene split erwten zitten boordevol voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten en mineralen. Ze bevorderen een gebalanceerde en gezonde levensstijl. Culinaire veelzijdigheid: Groene split erwten zijn de basis voor hartverwarmende soepen, smaakvolle puree, knapperige snacks en nog veel meer.
Dat we het woord erwt met een w spellen, heeft te maken met de oorsprong van het woord: oudere vormen van erwt waren in het Middelnederlands erwete, erweete en arweete.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.