Er is wel contact geweest met het water, maar het gaat om zeer kleine hoeveelheden. E.coli komt op veel plaatsen voor, bijvoorbeeld ook op deurklinken van toiletten. Het kookadvies is dus puur een voorzorgsmaatregel, voor het geval er misschien toch een schadelijkere bacterie in het water terecht is gekomen.
Toch kan E. coli per ongeluk in het drinkwater terechtkomen. Een incidentele verontreiniging van het drinkwater met deze bacterie is bijna altijd het gevolg van werkzaamheden aan het leidingnet (niet-hygiënisch werken) of een leidingbreuk. Ook is een onopgemerkte lekkage van een reinwaterkelder mogelijk.
Volgens de Codex Alimentarius Austriacus zouden fecale indicatorbacteriën zoals E. coli en andere coliforme bacteriën niet detecteerbaar moeten zijn in 250 ml flessenwater [27]. Pathogene stammen zoals Vero-toxine-producerende E. coli of enterotoxigene E.
De bacterie zit in de ontlasting van iemand die de bacterie bij zich draagt. Iemand die een infectie met STEC heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de bacterie op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten.
coli-bacteriën vind je van nature in de darmen van mensen en warmbloedige dieren en dus in menselijke en dierlijke uitwerpselen. Ze komen dan ook veelvuldig voor in oppervlaktewater en de natuur. Ze komen echter niet zomaar in ons drinkwater terecht. De vervuiling komt altijd van buitenaf.
Kraanwater is in Nederland zo schoon dat u het zonder zorgen kunt drinken. Het bevat geen chloor en de kwaliteit behoort tot de beste van de wereld. Maar de kwaliteit van ons drinkwater staat wel onder druk. Dat komt door verontreinigingen in het grondwater en oppervlaktewater.
Ontstaan van salmonella in drinkwatersystemen
De aanwezigheid van biofilm in drinklijnen kan hier een oorzaak van zijn. Biofilm is een slijmlaagje van opgehoopte bacteriën en schimmels aan de binnenkant van de drinklijn.
De E. coli bacterie (Escherichia coli) is een bacterie die bij iedereen voorkomt in de dikke darm. Het is een nuttige bacterie die een aandeel levert in de stofwisseling en helpt bij de aanmaak van vitamine K, nodig voor een goede bloedstolling.
De incubatieperiode voor diarree bedraagt meestal 3 of 4 dagen, met een range van 1-7 dagen (heel zelden 8 - 12 dagen, alleen gemeld bij de STEC O104-uitbraak in Duitsland in 2011). Typerend voor STEC is dat de diarree 1 tot 3 dagen na start bloederig wordt. HUS kan zich ontwikkelen tot 14 dagen na de gastro-enteritis.
Met diarree, koorts en zelfs een dikke-darmontsteking tot gevolg. Deze complicaties verdwijnen vaak na enkele dagen, al kan de poepbacterie in zeldzame gevallen niercomplicaties veroorzaken. Wat weer kan leiden tot het hemolytisch uremisch syndroom (HUS).
Het wordt afgeraden om te douchen, baden of scheren met mogelijk besmet water, omdat dit het risico met zich meebrengt dat u het water inslikt . Dit is met name een zorg voor kinderen en gehandicapten die per ongeluk een hoeveelheid water binnen kunnen krijgen.
"Als u uw waterfles niet voldoende schoonmaakt, kan dit leiden tot een ophoping van bacteriën ," legde Fukuta, een professor in de geneeskunde, uit in een persbericht van de universiteit. "U kunt last krijgen van misselijkheid, maagklachten en hoofdpijn. U kunt allergiesymptomen hebben zoals niezen als er schimmel aanwezig is."
Er wordt algemeen aangenomen dat het delen van drankjes bacteriële en virale pathogenen via speeksel kan overbrengen die ziekten als keelontsteking, verkoudheid, bof en meningitis veroorzaken [7].
Fecale indicatorbacteriën , waaronder E. coli, worden veel gebruikt als indicatoren om de bronnen en het lot van fecale verontreiniging in het milieu te bestuderen. De aanwezigheid van E. coli in drinkwater wordt bijvoorbeeld geassocieerd met een verhoogd risico op zowel enterische pathogenen als diarree, in het algemeen.
coli test is gebaseerd op membraanfiltratie.Daaropvolgend een kweek op een differentieel agarmedium en berekening van het aantal doelorganismen in het monster. E. coli kan gemeten worden in zowel gewoon drinkwater, zoals gedesinfecteerd water, en ander drinkwater met lage bacterieaantallen volgens de NEN-EN-ISO 9308.
Door het drinken van vervuild water krijgen mensen ziektes zoals cholera, tyfus en dysenterie. Ziektes die het gevolg zijn van een gebrek aan schoon drinkwater, goede hygiëne en veilige wc's noem je WASH-gerelateerde ziekte (WASH staat voor Water, Sanitatie en Hygiëne).
Het water is dan vervuild. Dit gebeurt heel soms als er een lekkage is geweest. Of als de waterleiding open is geweest, bijvoorbeeld voor werkzaamheden. Of als een graafmachine per ongeluk een waterleiding raakt.
Symptomen van een E. coli-infectie variëren van milde diarree tot ernstige buikkrampen en bloederige ontlasting. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot nierproblemen en andere complicaties.
Nitrofurantoïne blijft dus een goede eerste keus bij UWI. Trimethoprim was slechts bij 80% van de E. coli-isolaten gevoelig en dus minder geschikt. Fluorchinolonen hebben vooral in de groep oudere vrouwen (>70 jaar) een geringer effect door resistentie.
Onvermijdelijke bacteriën
“In tachtig procent van de gevallen is het de darmbacterie E-coli die blaasontstekingen veroorzaakt, maar er zijn nog meer soorten bacteriën. Ik merk dat vrouwen erg bezig zijn met hygiëne, maar hoe excessief je ook zou schrobben: je kunt die bacteriën nooit wegkrijgen.”
Bacteriële besmetting van drinkwater is zeldzaam, maar kan leiden tot maagklachten, diarree en in sommige gevallen ernstigere infecties. Kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem lopen het meeste risico.
Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. De meest voorkomende boosdoener is de 'poepbacterie' E. coli (Escherichia coli). Die belandt vaak vanuit je darmen in je blaas door bijvoorbeeld na het plassen van achteren naar voren af te vegen in plaats van andersom.
Water in een flesje blijft drie tot vier dagen goed. Bewaar het wel op een donkere, koele plaats. U kunt water langer bewaren in de koelkast, maar dan moet de kan of fles zijn afgesloten. In een open verpakking kunnen er bacteriën van andere producten in terechtkomen.
Salmonella kan op veel manieren worden verspreid naar mensen. Meestal verspreidt de bacterie zich via voedsel. Salmonella kan zich ook verspreiden via water , dieren, mensen en andere manieren.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten.Soms zelfs pas na enkele dagen.De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.