- AH magere rookworst. Deze worst bevat minder calorieën dan Unox Gelderse rookworst. Het zout en vetgehalte is lager dan de meeste rookworsten.
Schutte: "Er bestaan magere varianten, waar minder verzadigd vet in zit. Maar ook dit is nog steeds bewerkt vlees met te veel zout. Daarom staat ook een magere rookworst niet in de Schijf van Vijf." Klaassen vindt ook dat de magere variant de gezondste optie is, omdat er minder vetten in zitten.
In deze test wordt de smaak van de Hema rookworst het meest geasscioceerd met het begrip “rookworst”. Deze worst heeft echt een rokerige smaak. De smaak is rijk, de worst is sappig en het velletje is knapperig. De smaakbeleving houdt niet op bij de eerst hap, want deze rookworst gaat een ware smaaktransformatie door.
Een verse Hema-worst is niet gaar, maar rauw. Deze moet 20 minuten wellen in water tegen de kook aan. Dus niet laten koken. Voorverpakte worsten die je in de supermarkt koopt, zijn al wel gaar en hoeven alleen opgewarmd te worden.
Rookworst en ander bewerkt vlees
Heerlijk bij een winterse stamppot, maar ook erg zout: de rookworst. In een stukje rookworst van 100 gram zit 2,3 gram zout. In een halve rookworst (125 gram) zit 2,9 gram.
- Unox Gelderse rookworst. Deze worst bevat minder zout, verzadigd vet en calorieën dan de meeste worsten.
Magnetron: Haal de rookworst uit de buitenste verpakking, als er nog een plastic om de rookworst heen zit prik je hier een paar gaatjes in. Verwarm de rookworst in de magnetron op 500 Watt gedurende 1 minuut op. Draai de rookworst daarna om en verwarm de rookworst nogmaals voor ongeveer 1 minuut.
Ze hebben hun naamgeving te danken aan de oorspronkelijk plaats waar ze volgens een bepaalde receptuur zo ontwikkeld en bereid werden en waarom ze bekend staan. De gelderse rookworst is altijd volgens het oude recept gemaakt waarmee ze bekend werden en bestaat uit gemalen en vermengd varkensvlees en kinnebakspek.
De rookworst bestaat op papier voor 95% uit varkensvlees en een bult smaakversterkers. Wanneer de Hema onverhoopt was omgevallen, dan was dat vast geen rib uit het lijf voor de Nederlandse varkenssector. Toch is de Hema-rookworst wel een prachtig product om bijproducten in te verwerken.
Het recept van de HEMA rookworst is uniek en speciaal ontwikkeld door HEMA zelf. De worst wordt dan ook op ambachtelijke wijze bereid en zeven uur boven een vuurtje van beuken- en eikenhout gerookt. Het vlees van de rookworst is daardoor lekker sappig maar altijd met een krokant velletje eromheen.
De beroemde rookworst van Hema komt uit de fabrieken van Unox in Oss. Dat hebben diverse oud-werknemers van Unilever bevestigd. Al lange tijd werd vermoed dat Hema de rookworsten in Oss liet maken, maar dat is nu dan echt zeker.
De Hemaworst is eigenlijk dezelfde als de ambachtelijke van Unox. Hetzelfde proces, dezelfde massa, dezelfde receptuur. Alleen is die van Unox nog extra gepasteuriseerd, waardoor de smaak net wat anders is.''
Rundvlees 81%, water, aardappelzetmeel, zout, plantaardige olie, voedingszuur (citroenzuur), rundercollageen, stabilisator (E451, E452), plantaardig vet, antioxidant (E300, rozemarijnextract), dextrose, rookaroma, conserveermiddel E250, specerij-extracten (nootmuskaat, zwarte peper, chilipeper), korianderextract.
Vegetarische rookworsten zijn gewoon een lekker alternatief zonder flinke uitschieters! Uiteindelijk kwamen we na lang beraad tot de conclusie dat de Valess rookworst onze testwinnaar was. Op korte afstand gevolgd door de rookworst van Unox op de gedeelde tweede plaats met die van Hema.
Rookworsten worden nog maar zelden gerookt
(Fabrieks)rookworsten worden namelijk nog maar zelden gerookt. Fabrikanten gebruiken rookaroma om de rooksmaak te verkrijgen. Dit in tegenstelling tot ambachtelijke rookworst, die ook in de slagerij waar Haagsma werkt nog altijd wordt gerookt in een rookkast met houtsnippers.
Wist-je-datje: Waarom worst krom is
De welbekende rookworst is altijd hoefijzervormig en ook saucijsjes hebben een kromming. Dit komt doordat de darm bij het dier in kwestie ook opgerold in de buik ligt.
Rookworst invriezen is zeker mogelijk. Zowel rookworst die alleen nog verwarmd hoeft te worden als rookworst die nog gegaard moet worden, kun je goed invriezen. Als je de rookworst op de juiste manier verpakt, kan de worst tot wel 3 maanden houdbaar blijven in de diepvries.
rauwe rookworst (ook wel ambachtelijke of slagersrookworst genoemd). Deze is er in een fijne en een grove variant. Rauwe rookworst bevat gerookt rauw vlees en moet nog gaar gemaakt worden. Vaak wordt bij deze variant nog gebruikgemaakt van natuurlijke darm in plaats van rundercollageen.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Waarom rookworst niet in kokend water? Hij is weliswaar gerookt, maar het vlees is nog rauw. Wellen doe je door de worst ongeveer 20 minuten te verwarmen in water dat net niet aan de kook is. Let op: kook de worst niet: dan kan de darm scheuren en gaat de smaak verloren!
5x toch even wat anders
Toch kan je vleeswaren als ham, boterhamworst en kipfilet wel maximaal één keer per dag wel eten. Deze drie soorten vleeswaren zijn namelijk minder vet, alleen bevatten wel zout. Kaas bevat daarentegen veel vetten, dus ook hiervoor geldt niet te veel kaas als je gezond wil eten.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Gezond broodbeleg
Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham. Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas. Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker.