Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen sacraal kannibalisme, met een meer symbolisch of ritueel karakter, en profaan kannibalisme, waarbij mensenvlees puur als voedsel wordt gezien.
Als een vast figuur in de folklore staat de Kannibaal voor de omkering van normaal gedrag - een beeld dat zich leent voor psychoanalytische interpretatie. Er worden typen kannibalisme gespecificeerd: auto, gustatory, epicurisch, medicinaal, onschuldig, survival, agressief, opofferend en mortuarium .
De minister schrijft dat niet is gebleken dat de wet is overtreden en dat er dus geen sprake van of zicht op een veroordeling of boete is. Kannibalisme is in Nederland niet strafbaar. Volgens Gerard Spong, die Storm en Zeno bijstaat, is de wetgeving rondom het eten van mensenvlees 'vaag'.
Kannibalisme komt nauwelijks nog voor
Kannibalisme was tot in de 19e eeuw doodnormaal op eilanden in de Stille Zuidzee. Tegenwoordig zouden nog enkele geïsoleerde stammen in Zuid-Amerika en Papoea Nieuw-Guinea mensen eten.
“Nee, het is niet verboden”, antwoordt hij. “Je hebt het recht om je eigen lichaamsmateriaal mee naar huis te nemen en ermee te doen wat je wilt. Behalve het ter consumptie aanbieden dan, want de verkoop van mensenvlees is strafbaar.”
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer. Een bruine beer zal je misschien aanvallen als ze denkt dat je haar jong bedreigt, maar een ijsbeer ziet een mens als prooi en schat in of hij je kan hebben. Als je een ijsbeer tegenkomt, word je bejaagd."
En Van der Valk zegt: „Mensenvlees is rood.” Het eiwit myoglobine, dat zuurstof uit het bloed kan opnemen, veroorzaakt de rode kleur, vertelt de patholoog. „Daarnaast is van belang hoe sterk een lichaamsdeel doorbloed is.” Hoe meer myoglobine een spier bevat, hoe roder de kleur en hoe meer prestatievermogen.
Dawkins noemt kannibalisme een taboe, maar het eten van mensenvlees is niet alleen een ethische kwestie. Ons vlees bevat namelijk infecterende proteïnes en deze kunnen ziekten veroorzaken en zelfs dood als gevolg hebben. Hiernaast is er ook een reële kans op bloedoverdraagbare ziekten.
Kannibalisme bij dieren
Een voorbeeld is dat een zeug in gevangenschap haar jongen opeet, maar dit gedrag is nooit in het wild waargenomen. Uilen leggen vier eieren met een paar dagen ertussen. Bij onvoldoende voedsel wordt het jongste kuiken opgegeten. Bij ijsberen is meermaals kannibalisme vastgesteld.
Een mens kan niet leven zonder bepaalde voedingsstoffen die niet in vlees zitten, zoals Vitamine C. Daarom eten kannibalen mensenvlees in combinatie met andere levensmiddelen zoals fruit.
Met de smaak van mensenvlees heeft het allemaal niets te maken. Volgens enkele getuigen smaakt mensenvlees best goed, vergelijkbaar met kalfsvlees, en zacht als tonijn. Het verbod op het eten van mensenvlees is een 'cultural constraint' met een evolutionair voordeel: het gaat uitdunning van de genenpoel tegen.
Vlees en vleeswaren zijn goed voor gemiddeld zo'n 17% van de dagelijkse zoutinname. 'Vers vlees' is van nature niet zout. Het wordt toegevoegd. Bewerkte producten, zoals vleeswaren zijn zouter.
Betekenis van cannibalism in het Engels
the practice of a person who eats human flesh, or the behaviour of an animal that eats others of its own type: The paper describes a Stone Age tribe that practised ritual cannibalism.
Bidsprinkhaan (orde Mantodea)
In misschien wel een van de bekendste voorbeelden van kannibalisme bij dieren, eten bidsprinkhaanvrouwtjes vaak direct na het broeden mannelijke bidsprinkhanen op. Ze bijt eerst zijn kop eraf en eet vervolgens de rest van het lichaam op.
Kannibalisme is goed gedocumenteerd in grote delen van de wereld, waaronder Fiji (ooit de bijnaam "De Kannibaleneilanden"), het Amazonegebied, Congo en de Māori in Nieuw-Zeeland .
Kannibalen zijn mensen die andere mensen opeten. Onder kannibalisme verstaan we ook als leden van dezelfde diersoort (bijvoorbeeld twee roofdieren) elkaar doden opeten. Indianen in de regenwouden aten vaak hun verslagen tegenstanders op: ze geloofden dat ze dan de levenskracht van hun overleden vijand zouden opnemen.
Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op. Anderzijds heb je dieren zoals hyena's, die wanneer ze de kans krijgen een kind zullen meegraaien, maar een volwassene pas zullen aanvallen indien ze worden uitgedaagd.
Luc Willemse is onderzoeker bij Naturalis en vertelt dat onderzoekers erachter kwamen dat uitgehongerde vrouwtjes bidsprinkhanen de geurstoffen ook gebruiken om mannetjes te misleiden. Het mannetje zoekt het vrouwtje op om te paren, maar dit gebeurt niet.Het uitgehongerde vrouwtje eet het mannetje namelijk meteen op!
Het is van groot belang om de konijnen volledig met rust te laten! Elke vorm van stress (bv.dichtbij het nest komen, nest aanraken, ...) kan er voor zorgen dat de voedster zich in gevaar zal voelen. Dit kan er voor zorgen dat de voedster haar eigen jongen op eet!
Carnivoor (leeuw)
Het is een onbetwistbaar feit dat de mens geen vleesetend wezen is. Hiervoor zijn er voldoende wetenschappelijke bewijzen geleverd. Het eten van vlees mag dan horen tot de menselijke cultuur, zijn spijsverteringsstelsel en andere lichamelijke eigenschappen zijn er niet op afgestemd.
Een Kaapse cobra eet een kleiner mannetje van zijn eigen soort in het zuiden van Afrika. Dergelijke gevallen van kannibalisme zouden zelden voorkomen bij de soort.
Mannen mogen gemiddeld meer calorieën per dag eten (2500 en vrouwen 2000) en dan vallen ze ook nog eens sneller af. Hoe dat komt? Mannen hebben meer spiermassa en vrouwen meer vetweefsel.
Het rode sap dat eruit komt, is myoglobine. Dat is een eiwit dat zuurstof aflevert aan de spieren van een dier. Wanneer dat in aanraking komt met lucht of wordt gesneden, kleurt het rood. Als je het kookt, kleurt het steeds donkerder.
De bruine rat is een middelgroot knaagdier met een grijsbruine vacht die aan de buikzijde lichtgrijs tot vuilwit is. De vacht is lang en stug. In het wild komen verscheidene variaties in kleur voor, van zwart tot bruin en af en toe een albinovariant. Jongere dieren hebben een zachtere, lichtergrijze vacht.
Paars. Paars wordt ook wel de koning van alle voedselkleuren genoemd. In paarse groente- en fruitsoorten komen namelijk veel verschillende voedingsstoffen voor. In bosbessen zit magnesium en kalium.