Spoel de bami kort af met koud water om het plakken van de bami tegen te gaan. Je kunt de bami ook terugdoen in de pan en er een scheutje olijfolie doorheen roeren. De bami blijft makkelijker warm in de nog hete pan en door het toevoegen van een scheutje olijfolie zal de bami niet gaan plakken.
Het zetmeel aan de buitenkant van de noedels is wat maakt dat ze aan elkaar blijven plakken, dus het is belangrijk dat je dat laagje snel bedekt met bijvoorbeeld de saus in de pan en desnoods een scheut sesamolie. En geen zorgen over die harde binnenkant: in de wok wordt die vanzelf zacht.
Drie eenvoudige stappen om Bami te maken
Breng in een ruime pan een flinke laag water met een scheutje ketjap asin of wat zout aan de kook. Voeg mie of eiermie toe en kook deze gaar. Mie in 12 minuten en Eiermie in ca. 5 minuten.
De bekendste versie van bami is bami goreng: gebakken bami. De basis bestaat uit mie, in de wok gebakken met specerijen en eventueel smaakmakers. Deze basis kan worden uitgebreid met eiwitten zoals kip, varkensvlees en garnalen en groenten zoals paksoi, taugé en kool.
Daarbij voeg je gebakken vlees. Dit kan varken of kip zijn. Maar ook garnalen. Verder hoort er bij echt bami goreng ook gebakken ei of omelet en natuurlijk groenten en kruiden voor de smaak.
Bami (soms geschreven als bahmi of bamie) is, oorspronkelijk, een Chinees ingrediënt. De benaming komt uit de Chinese Minnanyu-taal, waarbij "ba" (ook wel "bak") vlees betekent, en "mie" de Min Nan benaming is voor een soort noedels gemaakt van tarwe.
Bereiding: Koekenpan/wok: verhit vloeibare margarine en/of (olijf)olie, schroei het nasi bamivlees rondom dicht en bak op matige temperatuur in ca. 7 minuten gaar. Regelmatig omscheppen.
Ook hier is het antwoord weer redelijk teleurstellend. Zeker bami is geen haar beter dan gewone witte pasta of noedels. Snelle koolhydraten, dus. Nasi bevat iets meer vezels, maar ook hier gaat het nog steeds om gewone witte rijst in plaats van bijvoorbeeld zilvervliesrijst.
Volkoren pasta (spaghetti)
Deze vorm van noedels verwacht je eigenlijk eerder in de Italiaanse keuken dan in de Oosterse keuken. Maar met deze volkoren pasta kun je je meest heerlijke bami maken. Deze pasta heeft wel een langere kooktijd nodig, ongeveer 10 minuten in kokend water.
Het beste is chinese wok mie te gebruiken van het merk tai ming want deze gebruiken ze ook in chinese restaurants, deze is gewoon in supermarkten of toko te koop.
Neem 2 à 3 Mie Nestjes per persoon. Kook de Mie Nestjes onder af en toe roeren in 10 minuten gaar. Trek na 4 minuten koken de Mie Nestjes met 2 vorken uit elkaar.
reken ca. 80 gram mie per persoon. Breng in een pan per 100 gram mie 1 liter water aan de kook. Laat de mie in het water glijden en breng het water, onder af en toe roeren, opnieuw aan de kook.
De perfecte basis voor jouw favoriete Oosterse gerechten. Voeg zelf alleen verse groente en een lekkere saus toe voor een heerlijk miegerecht! Neem 2 à 3 Mie Nestjes Original per persoon. Doe de Mie Nestjes in een ruime hoeveelheid kokend water ( 4 l voor 500 g Mie Nestjes) en kook deze al roerende in 10 minuten gaar.
Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden.
Om ervoor te zorgen dat de spaghettislierten niet aan elkaar plakken is het belangrijk om de eerste twee minuten hard te roeren. Dit zorgt ervoor dat de losgekomen kleverige zetmeelkorrels niet aan de pasta blijven plakken. Met deze tip zorgt jouw perfect gekookte spaghetti gegarandeerd voor een La Bella Vita avond!
Een van de ingrediënten van mie is harde tarwe. Tarwe is een graansoort. Meel en bloem zijn vaak gemaakt van tarwe. Voor pasta wordt er gebruik gemaakt van durumtarwe; een nog hardere tarwe.
De bami van de Chinees en de nestjes mie die je bij de supermarkt koopt zijn namelijk eigenlijk gewoon Italiaanse pasta. Zelfs Chinese restaurants laten deze 'mie' overkomen uit Italië.
Mie, waarmee bami wordt gemaakt, is dus hetzelfde als tagliatelle. De bami is zelfs geproduceerd in Italië. Is er dan wél iets wat het Oosterse deegwaar onderscheidt van de Italiaanse slierten? Het verschil blijkt te zitten in de tarwe.
En wat is dan erger: patat of de Chinees? Als van de Chinees alleen gestoomde kip met groenten wordt besteld, is dat de beste optie. Voor wie meer zin heeft in witte rijst, satésaus en zoete gerechten als foe yong hai en babi pangang, is een frietje zonder mayonaise qua vitaminen en vezels nog niet zo'n slechte keuze.
Kies gerechten met veel groenten, kip of mager vlees. Met name wokgerechten zijn goede keuzes. Daarbij worden geen vette roomsauzen gebruikt en ze zitten vaak boordevol groenten.
De meeste gerechten bij de Thai of Vietnamees bevatten veel groenten en verder wat kip, vis of tofu en zijn daarmee prima keuzes. Als je de gerechten met kokosmelk (zoals romige curry's) of vet vlees links laat liggen, is bijna elke keuze gezond.
Vlees mals en sappig bakken
Taai vlees is eigenlijk een lang en intact stuk spiervezel. Je kan je vlees malser maken door deze spiervezel te breken. Sla erop met een vleeshamer, of gebruik een deegrol of pollepel. Perfect om al je frustraties uit te werken, én om malser vlees te krijgen natuurlijk.
Hamlappen komen van de achterham en zijn de meest malse varkenslappen. Hamlappen zijn gemarineerd uitstekend geschikt voor saté. Omdat de structuur vrij stevig is, kunnen er mooie blokjes van gesneden worden.
De bieflap gaat ook wel door het leven als baklap. Bieflappen zijn gesneden van de magere rundvleesdelen zoals de nek en de schouder. Dit vlees heeft geen vet, is grover en minder mals dan de biefstuk. Je kunt de bieflap op verschillende manieren bereiden.