Een bestuurder is pas bestuurder na benoeming. De benoeming van een bestuurder wordt meestal door de algemene vergadering van aandeelhouders gedaan.
Latere bestuurders worden in beginsel benoemd door de algemene vergadering. De algemene vergadering neemt daartoe een benoemingsbesluit. Dit besluit kan mondeling worden genomen, maar het is aan te raden om het schriftelijk vast te leggen. Het belang van een benoemingsbesluit kan groot zijn.
In de vereniging is het orgaan dat iemand in zijn bestuursfunctie heeft benoemd, ook degene die hem kan ontslaan. Tenzij in de statuten anders is geregeld, is dit de Algemene Vergadering (AV). Wettelijk kan dit zonder opgaaf van redenen, maar meestal zal dit in de praktijk natuurlijk wel gebeuren.
Benoeming bestuur N.V.
Het bestuur wordt bij de oprichting van de N.V.benoemd in de akte van oprichting. Na de oprichting geschiedt de benoeming van het bestuur door de algemene vergadering (art. 2:132 B.W.).
Een statutair bestuurder kan eenzijdig zijn functie neerleggen. De aandeelhouders hoeven hier geen toestemming voor te geven. Wel is het een vereiste dat er een verklaring omtrent de ontslagneming aan de vennootschap wordt gericht. Zorg dat je deze ontslagneming altijd schriftelijk doet.
Als je jouw bestuursfunctie wilt opzeggen moet je dat schriftelijk doen. Een mailtje is ook voldoende. Dit stuur je aan de andere bestuurders. In het bestuur gaan jullie bespreken hoe jullie een nieuw bestuurslid gaan vinden.
Juridisch is het mogelijk dat een vereniging geen bestuursleden heeft, namelijk indien alle (resterende) bestuursleden ontslagen worden, aftreden, of ontslag nemen. Echter, de wet geeft geen regeling over wat er in dat geval moet gebeuren, en geeft ook niet aan hoe een nieuw bestuur gekozen kan worden.
Neen, helemaal niet, daarover zijn er nogal eens misverstanden. U kunt hem wel aandelen geven, maar dat is juridisch gezien niet echt vereist. Enkel als de statuten het voorzien, is dat nodig.
De Chief Executive Officer hoeft niet per se deel uit te maken van een groter bestuur. Er zijn bedrijven met een beperkt aantal bestuursleden, en sporadisch is er een beursgenoteerde onderneming met slechts één bestuurslid. In veel ondernemingen vormen de CEO en CFO het bestuur.
Het grootste verschil tussen de BV en de NV heeft te maken met de aandelen. Beide rechtsvormen werken namelijk met aandelen, alleen zijn deze bij de NV vrij overdraagbaar, bijvoorbeeld op de beurs. Dit staat in contrast met een BV, waarbij de aandelen ingeschreven staan onder de naam van de aandeelhouder.
Benoeming en ontslag van de bestuurders
De voorzitter van de raad van bestuur wordt benoemd uit een van de onafhankelijke bestuurders. Deze onafhankelijke bestuurders dienen op zijn minst te voldoen aan de criteria zoals bepaald in Principe 3.5 van de Corporate Governance Code.
Een stichting heeft altijd een bestuur. In de statuten kunt u bepalen dat er ook een Raad van Toezicht is. Dit is niet verplicht. De Raad van Toezicht houdt toezicht op het bestuur.
8. Wat is het verschil tussen een directeur en een bestuurder? Een bestuurder kan een statutaire bestuurder zijn, die is dan benoemd in de statuten en heeft een speciale rol. Je kan ook bestuurder in naam zijn, zoals vaak bij een stichting, dan is er geen verschil tussen een bestuurder en een directeur.
Managing director en algemeen directeur zijn eigenlijk hetzelfde, maar hebben een andere naam. Managing director is namelijk een term die is overgewaaid uit het buitenland. Vooral in Groot-Brittannië wordt hij meestal gebruikt, maar ook in andere landen in Europa zie je de titel vaak terugkomen.
De wet bepaalt niet uit hoeveel bestuurders het bestuur maximaal moet of kan bestaan. Ook is niet verplicht dat het bestuur uit een even of oneven aantal bestuursleden moet bestaan. Je mag dit dus helemaal zelf bepalen.
1) de persoon gelast met het dagelijks bestuur
De persoon, benoemd door de raad van bestuur, wordt doorgaans de "gedelegeerd bestuurder" genoemd of soms ook "directeur". Hij of zij is belast met de dagelijkse bezigheden van de vennootschap. Bijzondere volmachten aan derden zijn ook toegelaten.
De big boss. De directeur is altijd een manager, maar wel dé manager van alle managers binnen het bedrijf. De leidinggevende van de marketingafdeling of die van human resources bijvoorbeeld, staat dus onder het directe gezag van de directeur. De grote baas maakt ook deel uit van de raad van bestuur.
CEO betekent Chief Executive Officer, een ander woord voor de algemeen directeur van een bedrijf. Het is de leidinggevende op het hoogste niveau. De afkorting CEO komt uit de Verenigde Staten.
Bij een beginnende onderneming is de oprichter vaak zowel aandeelhouder als bestuurder. Wanneer een onderneming groeit kunnen het bezit van de onderneming (via het aandeelhouderschap) en de leiding over de onderneming (via het bestuur) bij verschillende mensen belanden.
Wanneer ben je DGA? Zoals hierboven uitgelegd hoeven de bestuurder en aandeelhouder niet dezelfde persoon te zijn. Echter, dit is wel vaak het geval. De meeste BV's worden opgericht door een of twee personen die elk bestuurder zijn van de BV.
Iedereen mag een uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel opvragen. In het uittreksel staat wie de aandeelhouders zijn. Je kunt ook tot een bepaalde hoogte concernrelaties inzien, dus hoe de moedermaatschappij en dochtermaatschappij verhoudingen zijn binnen een groep van vennootschappen.
Taken burgemeesters
De gemeenteraad bepaalt waar het bestuur zich op hoofdlijnen mee bezighoudt. En controleert het college van burgemeester en wethouders (college van B&W). De raad bestaat uit gekozen volksvertegenwoordigers. Het college van B&W bestuurt de gemeente; de burgemeester is voorzitter van het college.
Wel schrijft de wet voor dat de statuten de wijze van benoeming en ontslag van bestuurders moeten bevatten. In veel statuten is opgenomen dat het bestuur zichzelf benoemt (coöptatie), dat de bestuurders zijn benoemd voor een periode van vier jaar en dat zij één- of tweemaal herbenoembaar zijn.
In principe onbeperkt, er is namelijk geen wettelijke bepaling over een maximale bestuurstermijn. In de praktijk zie je dat bij veel verenigingen een statutaire beperking is opgenomen, waarbij een voorzitter voor een periode van vier jaar benoemd wordt en daarna één of twee keer herkozen kan worden.