Wanneer je te veel zonne-energie opwekt, meer energie dan je verbruikt, kun je deze stroom terugleveren aan het net.Hiervoor krijg je van je energieleverancier een vergoeding. Dit wordt de terugleververgoeding genoemd en deze verschilt per energiemaatschappij.
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij.
Redelijke terugleververgoeding
Als je op jaarbasis meer elektriciteit teruglevert dan je afneemt van het net, kan de leverancier het overschot niet salderen. Je teruggeleverde stroom wordt verrekend tot je verbruik op nul uitkomt. Je houdt dan als het ware nog teruggeleverde stroom over.
Over capaciteit zonnepanelen: wat is het? De meeste stroom die je opwekt met zonnepanelen verbruik je zelf in huis. Maar wek je meer zonne-energie op dan je verbruikt, dan spreek je van overcapaciteit. Deze extra stroom wordt automatisch teruggeleverd aan de leverancier.
Als je zelf meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt, lever je automatisch de stroom terug aan het elektriciteitsnet. Op je energierekening staat hoeveel stroom je hebt teruggeleverd en hoeveel stroom je het afgelopen jaar hebt verbruikt.
De hoeveelheid elektriciteit die je kunt terugleveren is onbeperkt. Essent saldeert de duurzame stroom die je opwekt, tegen hetzelfde tarief als de stroom die je van ons afneemt. Namelijk: leveringstarief inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en btw.
De zonnepanelen brengen elk jaar 0,5% minder stroom op. Stroomprijs in 2023: 40 cent per kWh (voor de eerste 2.900 kWh, prijsplafond), 70 cent voor alles daarboven; in 2024: 50 cent per kWh; in 2025: 30 cent per kWh; in 2030: 25 cent per kWh. Stroomprijs voor stroom die je niet kunt salderen: 9 cent per kWh.
Teveel geproduceerde stroom kun je terugleveren aan het net (oftewel je energieleverancier). Dit heet salderen. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2025 is het dus slim om je stroomverbruik af te stemmen op je stroomproductie.
Hoe dan ook, een zonnepaneel met 360 Wattpiek vermogen levert per jaar tussen de 260 en de 327 kWh. Als je dat deelt door 365 dagen, dan kom je uit op 712 à 895 Wh per dag. Ga je halverwege die marge zitten, dan kun je dus 800 Wh (of 0,8 kWh) per dag per zonnepaneel rekenen.
Hoeveel zonnepanelen mag je plaatsen? Er staat geen maximum aantal zonnepanelen beschreven voor het vergunningvrij plaatsen van zonnepanelen. Zolang je je houdt aan de regels voor het vergunningvrij plaatsen mag je zoveel zonnepanelen plaatsen als je zelf wilt.
Energie VanOns heeft op dit moment (1 augustus 2023) de hoogste terugleververgoeding, namelijk 14,6 cent per kWh voor een variabel contract met maandelijks wijzigende tarieven. De hoogste terugleververgoeding voor een vast contract krijg je bij Eneco, Oxxio of Delta, namelijk 9 cent per kWh.
Met voorschakelapparaten kun je de wasmachine, droger en vaatwasmachine ook automatisch aan laten gaan bij veel zonnestroom. Je moet dan natuurlijk wel 's ochtends zorgen dat deze apparaten gevuld zijn met was of vaat.
Een omvormer van goede kwaliteit is cruciaal voor een hogere opbrengst om zo het maximale uit zonnepanelen te halen. Ook kan je gebruik maken van een optimizer. Een optimizer is een apparaat die in een zonnestroom systeem wordt geinstalleerd om zo de productie van zonne-stroom te optimaliseren.
Stroomverbruik afstemmen op zonneschijn
Over het algemeen wordt aangeraden om in de daluren energie te gebruiken. Dit zit echter net even anders wanneer je zelf zonnepanelen op je dak hebt liggen. De zon schijnt immers vooral overdag. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen.
Hoewel zonnepanelen overdag het meeste stroom opwekken, hebben ze wel degelijk zin als je overdag niet thuis bent. Zo kan je de stroom van je zonnepanelen overdag gebruiken door je vaatwasser, wasmachine, … overdag in te schakelen. Je kan hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van een timer of de uitgestelde startfunctie.
Per dag wekt één zonnepaneel gemiddeld 0,8 kWh op, met een vermogen van 360 Wattpiek. Dit vertegenwoordigt een bereik tussen 712 en 895 Wh per dag.
Wattpiek zonnepanelen berekenen
Een zonnepaneel van 400 Wp levert dus 0,88 kWh * 400 Wp = 352 kWh per jaar op. Rekenen we dit om naar een gemiddelde installatie van twaalf zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp. Dan komt dit neer op (400 Wp * 12 zonnepanelen = 4.800 Wp → 4.800 * 0,88 kWh) 4.224 kWh opwek per jaar.
Gemiddelde opbrengst 12 zonnepanelen per dag
12 zonnepanelen van 395 Wp hebben een gemiddelde opbrengst van: 0,92 kWh * 12 = 11,04 kWh per dag. 12 zonnepanelen van 405 Wp hebben een gemiddelde opbrengst van: 0,94 kWh * 12 = 11,28 kWh per dag.
Het probleem is helaas niet zelf op te lossen. Wil je toch actie ondernemen? Neem dat contact op met jouw netbeheerder. Zij kunnen ervoor zorgen dat er in het gebied extra dikke stroomleidingen en transformatoren worden geplaatst om de spanning in het net te stabiliseren.
Gebruik uw eigen opgewekte stroom
U wekt dan wel stroom op, maar gebruikt deze niet zelf. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet apparaten die veel stroom gebruiken, zoals de wasmachine of vaatwasser, overdag aan als de zon op de panelen schijnt.
De zonnecellen, waar de panelen uit zijn opgebouwd, geleiden elektriciteit namelijk beter bij lagere temperaturen, waardoor ze beter werken. De opbrengst in de herfst- en wintermaanden is wel minder dan in de maanden met veel zonuren. Maar de panelen blijven energie opwekken, want er is wel gewoon zonlicht.
Bij zonnig weer wekken zonnepanelen veel elektriciteit op.Als er veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot problemen op het elektriciteitsnet. Om schade aan apparatuur te voorkomen, schakelen de zonnepanelen uit als het net te zwaar belast is. Ze leveren dan geen stroom meer terug op het net.
Geen subsidie, wel voordelen
Vanaf 2023 is er geen btw meer op zonnepanelen. Dat scheelt 21 procent van de kosten! Dankzij de salderingsregeling krijg je een goede prijs voor de stroom die je aan het net levert.
De toekomstige situatie
Volgens de overheid is de regeling hierdoor voor een groot deel overbodig te worden en heeft z'n werk gedaan: het gebruik van duurzame energie is gestimuleerd. Daarom wordt de regeling vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd (11% per jaar), tot hij in 2031 niet meer bestaat.