Siliconenvet Smeermiddel zorgt ervoor dat de bewegende onderdelen van uw espressomachine langer meegaan. U dient deze onderdelen maandelijks te smeren. Per merk espressomachine geven wij een handleiding aan voor het smeren met Siliconenvet.
Siliconenvet! Vergeet bij het reinigen van de zetgroep niet de ring van het zeefje in te vetten met siliconenvet welke geschikt voor de voedingsindustrie. Smeer deze ring in met een dun laagje vet en voorkom uitdroging.
Dit OKS 1110 siliconenvet is een voedselveilig smeermiddel wat geschikt is voor het aanbrengen op de afdichtingsringen in de zeteenheid van uw koffiemachine. Ook O-ringen in uw koffiemachine kunnen met dit siliconenvet ingevet worden.
Bij de meest gebruikte koffiemachines is het zinvol om regelmatig je O-ringen in te vetten en zo nodig te vervangen. Onze O-ringen zorgen voor een goede afdichting van de zetgroep van je koffiemachine. Wanneer er koffie wordt gebrouwen in je koffiemachine is deze afdichting van belang om goed koffie te kunnen zetten.
Smeer de zetgroep elke 2 maanden.
De levensduur van de zetgroep van een koffiemachine hangt af van verschillende factoren, denk hierbij aan: hoe je ermee omgaat, het onderhoud en hoevaak deze gebruik wordt. Een goede zetgroep gaat vaak wel flink wat jaren mee, mits deze goed onderhouden wordt.
De structuur en dikte van de crema
Crema zit vol aroma's, maar die verdwijnen snel uit gemalen koffie. Maak daarom de tijd tussen het malen van de koffiebonen en het zetten van de espresso zo kort mogelijk. Koop geen voorgemalen koffie, want dit zorgt voor veel minder crema.
Wanneer koffiebonen niet genoeg worden verwarmd – onder de 65 graden Celsius – komt de smaak hiervan niet goed vrij. Het gevolg hiervan is slappe, waterige koffie, die soms zelfs een beetje zuur smaakt.
Dit silicone vet kan gebruikt worden als vulmiddel en heeft buitengewone oplossing -, glij -, smeereigenschappen. Dit vet is geschikt voor langdurige smering door zijn hoge weerstand tegen chemicaliën (inclusief zuren) ozon, zuurstof, water, olie en andere vetten. Het temperatuurbereik ligt tussen -50°C en +200°C.
Ons smeermiddel is voedselveilig en internationaal goedgekeurd voor gebruik in de drinkwatersector. Universeel te gebuiken, temperatuur bereik van -40 tot +200 graden celcius. Beste eigenschappen - extra sterke hechting, neutraal voor kunststoffen en rubber. Maximale prestaties voor vele toepassingen!
De richtlijn voor de dosering van een kopje filterkoffie is ongeveer 7 gram gemalen koffie per 100 tot 125 ml water.
Gebruik een roestvrijstalen kannetje, zodat u de temperatuur van de melk kunt voelen. Om de perfecte cappuccino te bereiden, steekt u het uiteinde van het stoompijpje in de melk.Als het apparaat klaar is, draait u de stoomknop voorzichtig helemaal open. Dan wordt de melk opgeschuimd.
Wanneer je melk gaat opschuimen met het stoompijpje, heb je de stoomfunctie van een koffiemachine nodig. Zorg er dan ook voor dat je deze aan zet! Laat de stoom opwarmen en zet de stoomfunctie zo'n 20 seconden aan. Hierdoor warmt het stoompijpje alvast op en gebruikt het tijdens het opschuimen de juiste druk.
Voor een mooi dikke cremalaag kun je het beste koffiebonen gebruiken die net zijn gemalen. Of houd je koffiebonen heel tot het moment dat ze gemalen zijn voor je espresso. Hoe langer geleden deze maling, hoe minder crema op je kop koffie.
Wanneer je de koffie lekker vindt, maar te sterk, gebruik je minder koffie.Doe je niets aan de maalfijnheid, dan smaakt hij niet alleen minder sterk, maar ook een stuk zuurder. Fijner malen is dan dus de oplossing!
Voordat de espresso gedronken wordt, moet je deze altijd even roeren of walsen. Door het kopje voorzichtig in cirkeltjes te draaien, worden de smaken goed met elkaar gemengd en ontstaat er een egale espresso. Door het kleine volume zal het snel afkoelen. Drink daarom zo snel mogelijk.
Voor perfect melkschuim kan je het beste gebruik maken volle melk op koelkasttemperatuur en een goede melkschuimer. De volle melk heeft voldoende vetten die zorgen voor een volle smaak en romig mondgevoel. Hiernaast heeft volle melk voldoende eiwitten die zorgen dat het schuim blijft staan.
Wil je het toch proberen speel dan bv met de temperatuur, als je de koffie met heter water zet, dan verbranden de zuren. Je kan ook minder doseren waardoor je minder zuren en dus meer bitter hebt (vooral bij espresso), of fijner malen, waardoor de extractietijd wat langer wordt en er meer bitters vrij komen.
Café crème is eigenlijk een lungo. Een lungo wordt vaak omschreven als een espresso waar bij meer water gebruikt wordt. Hierdoor krijg je meer koffie in je kopje. De smaak zal ook wat anders zijn omdat er meer water door de gemalen koffie gaat neemt het water meer bestandsdelen mee.
Azijn is erg krachtig en maakt korte metten met kalk. Gebruik geen schoonmaakazijn om het koffiezetapparaat te ontkalken, maar koop de gewone azijn uit de supermarkt (waar je ook mee kunt koken). De azijn laat je een kwartier inweken en spoel je daarna uit met normaal kraanwater.
Tot slot kunnen de leidingen van jouw koffiezetapparaat verstopt zitten met kalk. Het is daarom van belang het koffiezetapparaat regelmatig te ontkalken. Doe dit minimaal 1x per 2 maanden om het koffieapparaat optimaal te kunnen blijven gebruiken.
Deze reiniging kun je één keer per maand uitvoeren en je zult merken dat de kwaliteit van de melkschuim na een paar minuten weer perfect is!