De meest voorkomende bloedonderzoeken zijn om te zien of er ontstekingen zijn (BSE of bezinking), om vast te stellen of er een ontsteking is en hoe hoog de ontstekingswaarde in het bloed is (CRP), een Hb-test om een algemene indruk van je gezondheid te krijgen en om te bepalen of er sprake is van bloedarmoede, een ...
Door middel van een uitgebreid laboratoriumonderzoek kunnen de functies gemeten worden van belangrijke organen zoals je nieren, hart, schildklier, lever, alvleesklier etc. Deze functies kunnen niet door middel van een MRI scan of CT scan worden gemeten.
Bloedonderzoek is nodig wanneer de huisarts of specialist denkt dat er sprake is van een ziekte. Het wordt ook gedaan om het verloop van de ziekte en het effect van de behandeling te bepalen. Tevens is het mogelijk om een preventief bloedonderzoek aan te vragen om je gezondheidsstatus te laten bepalen.
De kosten voor bloedprikken verschillen enorm. Een klein onderzoek dat je bloed maar 2 of 3 stoffen test, kost misschien enkele tientjes. Maar een HIV-onderzoek kan wel honderden euro's kosten. Afhankelijk van hoeveel eigen risico je nog over hebt in je basisverzekering, moet je (een deel van) het bedrag zelf betalen.
Het bloedonderzoek voor vermoeidheid kijkt naar de suikerhuishouding, ontstekingen, vitaminen en mineralen, ijzergehaltes, maar ook virussen zoals het Epstein Barr virus (ziekte van Pfeifer) en het Cytomegalovirus.
We gebruiken een bloedtest om aan te tonen of je Corona hebt gehad. Hiervoor worden er een paar druppels bloed afgenomen door onze arts/verpleegkundige. In het laboratorium onderzoeken we of je IgG antistoffen hebt aangemaakt tegen SARS-CoV-2. Zo kunnen we zien of je het virus al hebt gehad.
Met een bloedonderzoek naar CEA-waarde zien we hoeveel van dit eiwit in het bloed zit. CEA staat voor 'carcino embryonaal antigeen'. Als het CEA in het bloed verhoogd is, kan dit wijzen op kanker.
Er zijn een aantal bloedonderzoeken die kunnen aangeven of er in het lichaam ontstekingen zijn. Daarmee kan men echter nog niet bepalen of zo'n ontsteking door systeemvasculitis wordt veroorzaakt of door een bacterie of virus. Dat kan wel met de ANCA-test of door onderzoek van een biopt (stukje weefsel).
De CRP-test is een van de meest aangevraagde onderzoeken van het bloed. Het gehalte CRP geeft een aanwijzing over de aanwezigheid van een ontstekingsproces of infectie in het lichaam. De CRP test is een algemene bepaling, deze test toont niet specifiek een ziekte of aandoening aan.
Wat wordt getest? Bij een compleet bloedonderzoek worden in het bloedmonster gemiddelde grootte, vorm en aantal gemeten van de rode bloedcellen (erytrocyten) en de witte bloedcellen (leukocyten) en het aantal bloedplaatjes (trombocyten) wordt geteld. De gemeten waarden worden vergeleken met normaalwaarden.
Wat meten we en waarom? De rode bloedcellen (RBC, erytrocyten), witte bloedcellen (leukocyten) en de bloedplaatjes (trombocyten) worden geteld en bekeken op hoe ze eruit zien: grootte, inhoud en vorm. Ook de hoeveelheid hemoglobine wordt bepaald.
Serologie. Als een patiënt een infectie heeft en er dus een onbekende ziekteverwekker (bacteriën, virussen, schimmels of parasieten) aanwezig is in het lichaam van de patiënt, maakt de patiënt antistoffen aan tegen deze ziekteverwekker (afweer- of immuunsysteem). Die antistoffen bevinden zich in het bloed.
CRP (C-reactief proteïne) is een eiwit dat gemaakt wordt in de lever. Na het ontstaan van een ontsteking neemt de hoeveelheid CRP in het bloed al binnen 6-8 uren flink toe. Daardoor is de bepaling van CRP waardevol bij het vaststellen van ontstekingen of om het effect van een medische behandeling te volgen.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf.
Ontstekingen: stress kan het lichaam ertoe aanzetten om een overdaad aan eiwitten (cytokines) te produceren die tot zware ontstekingen kunnen leiden.
In ons onderzoek hebben we duidelijk aan kunnen tonen dat de ontstekingsstoffen die horen bij ontstekingsreuma kunnen zorgen voor vermoeidheid. Die stofjes zitten in het bloed en ze zorgen voor een vermindering van signaalstoffen in de hersenen.
Bij een bacteriële infectie, een blindedarmontsteking of reuma zijn de bloedwaarden van CRP sterk verhoogd, doorgaans meer dan 100 mg/liter. Maar bij een chronisch licht verhoogde waarde (tussen 1 en 3 mg/liter) is het risico op hart- en vaatziekten al wat verhoogd en boven de 3 mg/liter is dat risico sterk verhoogd.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Wanneer er een verdenking is van baarmoederkanker wordt er bij u bloed geprikt. Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm. Een bloedtest bepaalt de hoeveelheid CA 125 (kanker antigeen 125) in het bloed.
De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang je in welke mate je beschermd bent tegen verschillende varianten van het virus.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.