Vullen van de ballon Deze ballon zit na het inbrengen in de blaas. De ballon voorkomt dat de katheter uit de blaas valt. Via het ventiel wordt de ballon met een steriele water/glycerine-oplossing gevuld, standaard met 10 ml., tenzij anders aangegeven staat op het ventiel van de katheter.
Vulling ballon controleren: ballon leeg laten lopen en opnieuw bij voorkeur met 5 cc laten vullen; meer vulling kan meer prikkeling geven. Indien kleine maat CAD eventueel grotere maat plaatsen.
Overdag wordt de urine opgevangen in een urine-beenzak. Deze heeft meestal een inhoud van 500 tot 750 ml en kan 7 dagen aan de katheter verbonden blijven.
Residu tussen 300 - 400 ml: 3x daags katheteriseren. Residu tussen 200 - 300 ml: 2x daags katheteriseren. Residu tussen 100 - 200 ml: afhankelijk van hoeveel u plast en in overleg met de uroloog eventueel stoppen met katheteriseren of 1x daags voor de nacht katheteriseren.
De ballon wordt met water gevuld. De hoeveelheid hangt af van de dikte van de katheter. Door deze ballon valt de katheter er niet snel uit. Wanneer de ballon leeg of lek is, kan de katheter er wel uit vallen.
Met helium blijft de ballon zweven. Voor een lucht gevulde ballon blaas je deze het beste op met een handpompje. Heb je geen pompje? Gebruik dan een rietje (alleen gaat dit een stuk langzamer).
De normale blaasinhoud bij volwassenen varieert van 200 tot 500 ml. Als uw blaas vol is, krijgt u aandrang om te gaan plassen. Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer.
In de nieren wordt urine geproduceerd. De hoeveelheid urine per 24 uur hangt af van de hoeveelheid vochtopname en is ongeveer anderhalf tot twee liter.
De blaas van een volwassen mens kan (theoretisch) zo'n 1500 ml urine bevatten, in de praktijk zal bij de meeste mensen de blaas nooit voller dan 800 ml worden. Wanneer de blaas voller raakt dan 500 ml zullen de receptoren in de blaaswand een mictiereflex uitlokken: het plasgevoel.
Breng 10 tot 15 ml van het glijmiddel direct in de urethra tot deze het gebied rond de sluitspier/blaashals bereikt of 5 tot 10 ml in de fistel van de suprapubische katheter. Wacht minimaal 5 minuten alvorens met het katheteriseren te beginnen (volg de instructie van de fabrikant).
Om te voorkomen dat de katheter uit de blaas glijdt, zit er aan het uiteinde een ballonnetje dat gevuld wordt met water. Door de katheter kan de urine aflopen in een opvangzak.
De constante aanwezigheid van het catheteruiteinde en het ballonnetje kunnen irritatie van de blaaswand geven. Soms reageert de blaas hierop met verkramping, dit geeft buikpijnklachten. Daarnaast kan de geïrriteerde blaaswand extra slijm gaan vormen als reactie op dit lichaamsvreemde object.
Als je moeite hebt met het inbrengen van de katheter kan een verpleegkundige of iemand in de thuiszorg je ook helpen. Als je niet meer zelf kunt plassen, is vier tot zes keer katheteriseren noodzakelijk. Per keer mag je urinehoeveelheid niet meer dan 500 milliliter zijn.
Foley katheter: verblijfskatheter met ballon
Vlak achter de tip van de katheter wordt een ballonnetje opgeblazen met een water/glycerine oplossing om te voorkomen dat de katheter uit de blaas kan glijden.
Wanneer de ballonkatheter er niet vanzelf uitvalt en je hebt tussentijds geen spontane weeën of gebroken vliezen gekregen dan zal ongeveer 24-36 uur na het plaatsen van de ballonkatheter de verloskundige bij je thuis langskomen.
Uw blaas heeft twee functies: opslaan en afvoeren van urine. Bij volwassenen varieert de blaasinhoud van 350 tot 500 milliliter. Als deze hoeveelheid urine in de blaas zit, krijgt u meestal het gevoel dat u moet plassen.
Hoeveel urine past er eigenlijk in je blaas? “Dat verschilt van persoon tot persoon. Bij de een begint de blaas al na honderdvijftig milliliter te piepen, bij de ander gaat er zevenhonderd milliliter in. Sommige mensen moeten daardoor acht keer per dag plassen, anderen maar twee keer.”
Dan gaat het langzaam er via een paar manieren er weer uit: ongeveer 1.400 milliliter plas je er uit. ongeveer 100 milliliter gaat met je ontlasting mee, je ademt ongeveer 500 milliliter gewoon uit en je zweet zo ongeveer 500 milliliter uit. Er waar is het water allemaal geweest?
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die 2-6 maal per dag wordt uitgescheiden. Daarbij is de urineproductie niet op ieder moment van de dag even groot. De meeste urine produceert de mens om zes uur in de ochtend.
Blaasretentie niet goed leeg kunnen plassen: blaasretentie
Steeds mindere straal. De urine komt niet meteen als je wilt plassen. Het gevoel dat je blaas niet leeg is. Vaak moeten plassen.
De Amerikaanse uitvinding heet Bunch O Balloons (Boel Ballonnen) en bestaat uit een dopje met 37 rietjes eraan. Aan elk rietje is al een lege waterballon met een elastiekje vastgemaakt. Om de bommetjes te vullen draai je het dopje op een kraan of tuinslang. Binnen twintig seconden zijn alle ballonnen vol!
De meest gebruikelijke manier is door een handpomp te gebruiken. Als je geen handpomp tot je beschikking hebt, dan zou het ook met een rietje kunnen. Steek het rietje in het ventiel en blaas vervolgens met je mond via het rietje de folieballon op.
Lichtere kleuren reflecteren het zonlicht en vergaan minder snel dan donkere kleuren ballonnen die het zonlicht juist absorberen. Bij een speciale gelegenheid is het dan ook het beste om de ballondecoraties zo kort mogelijk van te voren, op de dag zelf, door ons te laten leveren.