op geen enkel moment. 1) Bijwoord 2) Bijwoord van tijd 3) Geen keer 4) Geenszins 5) In geen geval 6) In het verleden noch in de toekomst 7) Met sint juttemis 8) Niet eens 9) Nimmer 10) Nimmerm...
Onbepaalde bijwoorden: nooit, nergens, ergens, altijd.
in de lijst met antoniemen (woorden met een tegengestelde betekenis): nooit ≠ aldoor, altijd, chronisch, constant, continu, eens, herhaaldelijk, immer, onafgebroken, ooit, permanent, steeds, telkens, voortdurend.
Wat is goed: nooit en te nimmer, nooit ofte nimmer of nooit of te nimmer? Nooit ofte nimmer (ofte is één woord) en nooit en te nimmer zijn juist. De uitdrukking betekent: 'echt helemaal nooit', 'in geen énkel geval'.
Niet is hier niet het alledaagse ontkennende bijwoord, maar een voornaamwoord. In ouder Nederlands kon niet in dezelfde betekenis gebruikt worden als niets, dat ook een voornaamwoord is. Bovendien bestond vroeger de vorm iet, als variant van iets. Tegenwoordig komen iet en niet in deze betekenis nauwelijks meer voor.
Niet wordt gebruikt om het gezegde van een zin of een hele zin te ontkennen.Geen wordt gebruikt om een onbepaald zelfstandig naamwoord te ontkennen. In een aantal gevallen is zowel geen als niet mogelijk, omdat de ontkenning zowel op het zelfstandig naamwoord als op het gezegde of de hele zin kan slaan.
In bepaalde vaste combinaties is niks de gebruikelijke vorm, bijvoorbeeld: een vent van niks, drie keer niks, dat is niet niks! Als zelfstandig naamwoord ('situatie van een totale leegte, het niet- of niets-zijn') is niets gebruikelijk. Hij kwam uit het niets.
De betekenis ervan is 'niet nog een keer'. Nooit meer is veel gebruikelijker dan nooit weer. Het wordt nooit meer / weer zoals vroeger. Dat wil ik nooit meer / weer meemaken.
Verkeerd/verkeert (in goede staat)
Je kunt dus slechter zien dat je met een persoonsvorm (stam + t) te maken hebt. Er staat niet: 'De tafel verkeert in goede staat', maar 'Verkeert in goede staat'. En dat we het woord 'verkeerd' veel vaker zien, helpt ook niet.
Je kunt en je kan zijn allebei correct.
In Nederland wordt je kan informeler gevonden dan je kunt. In België wordt het gebruik van je kan niet als informeler beschouwd. Vergelijkbare werkwoorden zijn willen en zullen: je wilt / je wil, je zult / je zal.
zelden (bw) : bijna nooit, hoogstzelden, niet vaak, sporadisch, weinig.
Een antoniem is een woord met een tegengestelde betekenis van een ander woord. Zo is geven een antoniem van nemen. Bij dergelijke voorbeelden van antoniemen zien we dat het gaat om een tegenovergestelde betekenis van een woord of begrip.
Twee woorden zijn elkaars antoniem als ze een tegengestelde betekenis hebben. Het woord is afgeleid uit het Grieks: anti ("tegen"), onoma ("naam, benoeming"). Beide woorden vormen een antoniemenpaar.
'Meteorologisch' is het moeilijkst uit te spreken woord in het Nederlands. Dat zegt het Genootschap Onze Taal in het radioprogramma De Taalstaat. Na een inventarisatie via de Facebook-pagina stelde Onze Taal een top-10 samen van moeilijkste woorden. 2880 mensen brachten daarna hun stem uit via de website van Onze Taal.
Bijwoord. (tijdrekening) morgen: de eerstvolgende dag na vandaag.
Zelfstandige naamwoorden zijn woorden als huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die een 'zelfstandigheid' aanduiden. Dat kunnen concrete zaken zijn, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, brug, hout).
De correcte vervoeging is je/jij wordt.
Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging word je/jij. Bij combinaties met je is het niet altijd even duidelijk of je het onderwerp van de zin is. Als u daaraan twijfelt, kunt u je proberen te vervangen door jij of jou(w).
je naar voelen omdat er iets met je lichaam niet in orde is vb: hij ligt in bed, hij is ziek zo ziek als een hond [erg ziek] ik word er ziek van [ik heb er schoon genoeg ... Lichamelijke toestand: niet gezond.
De uitdrukking iets wikken en wegen, of: na lang wikken en wegen, betekent dat je na lang nadenken over een kwestie een besluit hebt genomen. Dit besluit is goed doordacht, waarbij vaak alle voors en tegens zijn afgewogen. Pas na heel goed nadenken, hak je de knoop door en neem je een besluit.
Nooit meer slapen is het meesterlijke verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn leermeester en promotor Sibbelee te staven.
Het is 'temeer' als de betekenis 'vooral' is. Bijna altijd volgt daarna een woord dat een reden uitdrukt, zoals 'omdat' of 'daar'. Die nederlaag moet hard zijn aangekomen, temeer omdat hij de vorige verkiezing ook al had verloren. Daarentegen schrijf je 'te meer' als de betekenis 'daarbovenop' is.
Bijvoeglijke naamwoorden (zoals erg) worden normaal gezien met niet ontkend: niet goed, niet mooi, niet erg. Correcte alternatieven voor geen erg zijn* zijn niet erg zijn en geen probleem zijn. Het is niet erg / geen probleem.
Luiheid = 1) Afkeer van inspanning 2) Afkeer van werk 3) Gemakzucht 4) Het nietsdoen 5) Het niksdoen 6) Indolentie 7) Inertie 8) Karaktereigenschap 9) Lamlendigheid 10) Langzaamheid 11) Ledigheid 12) Leegloperij 13) Logheid 14) Otium 1...
teniet bijwoord Afbreekpatroon: te·niet bijwoordelijk deel van een scheidbaar werkwoord: tot niets teruggebracht Voorbeeld: 'tenietgaan: De winst ging hierdoor vrijwel geheel teniet. ' .