Ouzo is een Griekse alcoholische anijsdrank en heeft een alcoholpercentage tussen de 37.5 en 50 procent. Ouzo wordt vaak in kleine shotglaasjes gedronken als een appetizer bij bepaalde Griekse gerechten en wordt meestal gedronken met ijs of water.
Naam. Een waarschijnlijke verklaring van de herkomst geeft Gerard Clauson in zijn boek An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth Century Turkish (Oxford, 1972). Op bladzijde 288 zegt hij dat het woord "ouzo" is afgeleid van het woord "üzüm", wat druiven betekent in het Turks.
Op het moment dat de producent van een alcoholishe drank met anijssmaak van de drank proefde zei hij: "Uso Massalia". Hiermee bedoelde hij dat de drank zo goed was, van de allerbeste kwaliteit, dat hij voor gebruik in Marseille bestemd had kunnen zijn. En zo werd deze drank Uso - Ouzo genoemd.
Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden. Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin. Puur is het drankje kraakhelder, leng je het aan met water wordt de Ouzo wat melkachtig. Dit komt door de ethirische oliën uit de anijs, die moeilijk in water oplosbaar is.
Ouzo is een alcoholische Griekse drank met anijssmaak, gemaakt van druivenresten, die eerst tot een soort grappa worden gestookt. In een tweede stookronde krijgt deze grappa vervolgens een anijssmaak. Het resulterende drankje is zoet en zijdeachtig, met een alcoholpercentage van rond de veertig procent.
Ouzo mag alleen ouzo heten als het in Griekenland wordt gemaakt terwijl raki niet uitsluitend Turks is. Raki en Ouzu lijken qua smaak op elkaar maar Raki heeft vaker een andere smaak gekregen door het toevoegen van bepaald fruit terwijl bij ouzo de sterke smaak van anijs altijd behouden blijft.
Prijs € 10,85.
Conclusie. Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod.
De smaak wordt dan nog zachter. Deze ouzo komt zoals de naam al zegt uit het stadje Plomari op het eiland Lesbos. Door vele ouzo genieters is deze variant zelf de beste of meest gewilde Ouzo ter wereld.
Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar.
Ouzo wordt in de koelkast of in de diepvries bewaart. Wij adviseren om de ouzo in de diepvries te bewaren, zodat u hem zo koud als mogelijk kan drinken. Ouzo kan puur gedronken, het wordt in een shotglaasje geserveerd en kan ook met water worden aangelegd.
Het origineel uit Rhodos! De autochtone likeur, gemaakt van anijs en koffie, is erg geliefd bij de fijnproevers.
Traditioneel wordt een sambuca geserveerd met drie koffiebonen in het glas. Deze koffiebonen staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. Een sambuca kan even aangestoken worden om een mooie ronde, dikke smaak te krijgen en om warm en koud tegelijk in de mond te krijgen.
Ouzo wordt veelal gezien als de nationale drank van Griekenland. Alleen als de drank in Griekenland is geproduceerd, mag het de naam ouzo krijgen. Op veel eilanden wordt ouzo gemaakt, maar Lesbos is hét eiland van de bekende Plomari ouzo.
Griekse drank
Typische Griekse drankjes zijn de dranken Ouzo, Metaxa en Raki. Ouzo is een populaire anijsdrank dat bij voorkeur flink koud gedronken moet worden. Vaak wordt er een glaasje water bij geserveerd. Metaxa is een Griekse cognac dat in twee kwaliteitsvarianten verkrijgbaar is, 3.5 en 7 sterren.
Doe in elk glas wat ijs en 30 ml ouzo. Voeg telkens 60 ml fruitsapmix toe en vul tot de rand met het bruiswater. Werk de cocktail af met enkele takjes munt, een citroenschijfje en de zeste van roze pompelmoes. Serveer ijskoud.
Ouzo van de Duitse Lidl. Je mag in een grieks restaurant toch wel echte ouzo verwachten als je daarvoor betaald in plaats van ouzo Zachos van de Duitse Lidl waar een fles 5,79 kost, er een chemische anijssmaak aan toegevoegd is en ik voor een glaasje ongeveer 3 euro betaal....
Licht zoete anijssmaak. Vol en zacht. Ouzo kan zowel puur als met ijs worden gedronken, of met water aangelengd worden. Het is een uitstekend ingrediënt om vis zoals zeewolf mee te bereiden, of in een cocktail als 'Aphrodite'.
Tsikoudia, in het Grieks τσικουδιά, is een sterke drank geproduceerd op Kreta. Net zoals Tsipouro wordt Tsikoudia gemaakt van de resten van druiven waarvan wijn is gemaakt. Tsikoudia staat ook bekend als Raki en is wat sterker van smaak en in alcoholpercentage dan Tsipouro.
Raki is een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Er bestaat een Kretenzische variant van raki, die men ook tsikoudia noemt. Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
Eigenlijk is Pernod een merk; anis is de naam van het drankje. Niet te verwarren met pastis, wat dan weer vergelijkbaar is, maar toch verschilt (volgen we het nog?). Zo mag een anijsdrank die door destillatie wordt gemaakt (zoals het geval is bij Pernod), geen pastis worden genoemd.
Bijna elk café heeft de bekende parasols van Ouzo 12 op het terras staan en de meeste restaurants schenken deze kristal-zuivere anijsdrank. Ouzo 12 wordt gemaakt van verschillende anijs soorten, hierdoor ontstaat een rijke en volle anijssmaak met een hint van nootmuskaat en kaneel.
Ouzo 12 - 70CL kopen? Gall & Gall.
Alcoholische anijsdranken worden al zeer lang gedronken. Dranken zoals Pastis, Ouzo, Raki, Sambuca en Arak zijn erg populair en worden gemaakt van anijs, zoethout en andere kruiden. Ouzo drinkt men in Griekenland, Raki in Turkije, Sambuca in Italië, Arak in Libanon/Syrië en Pastis is typisch Frans.