Per vierkante meter wordt er ongeveer 5 kilo geplukt, dat betekent een totale opbrengst van 1.000.000 kilo overheerlijke vruchten.
Hoeveel aardbeienplanten zijn nodig voor een normale oogst? Twintig aardbeienplanten zijn genoeg om 4 personen voldoende fruit te geven gedurende de oogstperiode.
Plant de aardbeien 25 tot 30 cm uit elkaar in rijen met een onderlinge afstand van 50 tot 60 cm, zo krijgen de plantjes voldoende licht en lucht.
Plaats 6 aardbeiplanten per bak. De bakken zijn onderaan voorzien van drainage gaten om overtollig water af te voeren.
Aardbeien stellen niet heel veel eisen aan de bodem. Voor de verzorging is het wel belangrijk om te weten op welke grondsoort je tuiniert. Op zandgrond bestaat het risico op uitdrogen; water geven is hier dus belangrijk. Op dichte kleigrond kan water juist een probleem zijn, want de wortels zijn gevoelig voor rot.
Plant de aardbeien niet te diep en zorg dat alleen de wortels onder de grond zitten en het hart van de plant boven de grond uitsteekt. Bedek de bodem met stro om te voorkomen dat de aardbeien op de grond liggen (en gaan rotten) en om de groei van onkruid tegen te houden.
Groeiwijze. Aardbeienplanten (Fragaria) zijn vaste planten: ze kunnen meerdere jaren op dezelfde plek in de tuin blijven staan en ze overleven de winter. In het voorjaar groeit de plant geleidelijk uit: er ontstaan steeds meer blaadjes en op een gegeven moment begint de plant te bloeien.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar 'op'.
Aardbeien zijn meerjarige vaste planten en van de heerlijk smakende vruchten van de doordragers – het type dat GroenRijk nu aanbiedt – kun je dus extra lang genieten. Je kunt er zelfs volgend jaar nog opnieuw van oogsten en misschien ook nog het jaar daarna als je goed voor je aardbeiplanten in hangpot zorgt.
Maak een plantgat in je voedingsrijke grond en plant vervolgens je aardbeiplant uit met de kroon van de plant net boven de grond. Druk de grond goed aan aan de basis van je plant en er rond. Plant je aardbeien 35 tot 40 cm tussen de planten. Tussen de rijen kun je iets meer plaats laten 60-90 cm.
Werken bij de boer is al mogelijk wanneer je dertien jaar oud bent, dus als je nog geen kranten mag bezorgen of in een supermarkt mag werken, is dit een goed alternatief. Het grootste voordeel van deze bijbaan is dat je er meestal maar een halve dag mee bezig bent: meestal van 7 tot 12 uur.
Tijdens de teelt adviseren we om te kiezen voor meststoffen met een lager stikstof gehalte, maar met meer Kalium. Dat zorgt voor stevigere vruchten. Ook is het goed mogelijk om goed verteerde stalmest en compost door de bodem te mengen, zo'n 4 weken voor het planten.
Kies voor een zonnige standplaats. Zo produceren ze meer vruchten. Halfschaduw kan ook, maar je oogst zal dan kleiner zijn. Aardbeien houden van vruchtbare en goed doorlatende grond.
Je aardbeiplantjes krijgen het liefst twee keer een maaltijd voorgeschoteld: Op het moment dat je ze aanplant: werk wat organische meststof in de bodem. Acht à tien weken na het aanplanten herhaal je de bemesting.
koemestkorrels zijn die ook goed voor aardbeien.
Plant u in augustus met verse aardbeiplanten, dan wel iedere dag een beetje water geven. Dit zijn al wat grotere planten met meer blad en die vragen dus ook meer. Staat een plant vol in bloei en komen er vruchten aan, dan mag er, zeker bij zonnig weer, om de twee dagen wel een beetje water bij.
Wie een aardbeiplant heeft, zal vast al hebben gezien dat er vanaf juni lange, lichtgroene scheuten beginnen te groeien. Dat zijn de uitlopers. Een aardbeiplant kan wel 10 tot 12 uitlopers aanmaken die zich opnieuw wortelen in de grond. Zo wordt je plantje telkens vermeerderd.
De beste planten haal je bij een echte aardbeienteler
Daroyal (vroeg juni dragend ras) Korona (midden juni) Ostara (doordrager) Furore (nieuwe doordrager)
Kalk. Als je je aardbeienveldje helemaal hebt omgespit, strooi je er korrelkalk overheen. Je mag mest en kalk niet tegelijkertijd strooien. Als je de kalk bovenop de grond strooit, komt het niet met de mest in aanraking.
Aardbeien hebben het liefst een goed doorlaatbare bodem die toch goed zijn water vasthoudt in de zomer, natte voeten kunnen ze niet verdragen. Uiteraard hebben ze een zonnige standplaats nodig voor het afrijpen van de vruchten. De aardbeiplantjes kunnen in de zomer tot 20 augustus geplant worden.
Verse stalmest, drijfmest, kippenmest en champignonmest moeten bij voorkeur in de herfst van het voorgaande jaar toegediend worden. Een bijbemesting met een NPK-meststof mag men pas geven als de planten goed aan de groei zijn.
Het aardbeienseizoen uit de volle grond loopt van juni tot september, maar telers kunnen het hele jaar lang heerlijke aardbeien aanbieden.