Jadeplant (crassula ovata). De bladeren zijn giftig. Dieffenbachia (dieffenbachia). De gehele plant is giftig.
Crassula. Crassula-planten zijn gemakkelijk te verzorgen en ze zien er ook erg mooi uit. Vooral de bekende geldboom (Crassula Ovata) is onschadelijk en heel geschikt voor een familie met viervoeters.
Ja, de Crassula is licht giftig wanneer deze gegeten wordt. Wanneer uw kind of huisdier dit toch binnen heeft gekregen kunt u het best meteen naar een huisarts. De Crassula behoort tot de vetplanten en is geen cactus zoals soms gedacht wordt. Cactussen zijn wel vetplanten, maar niet alle vetplanten zijn ook een cactus.
Als uw kat iets heeft gegeten dat mogelijk giftig is, probeer dan niet om hem te laten braken. Breng uw kat naar de dierenarts en neem een monster van de plant mee en zo mogelijk een naamplaatje van de plant.
Soms treden verschijnselen vrij snel na de opname al op, maar soms ook pas na enkele dagen. Veel voorkomende verschijnselen zijn: Overgeven en diarree. Bloedingen.
Iedere vergiftiging geeft weer andere symptomen en ook de duur van het geven van symptomen verschilt per vergiftiging. Sommige klachten/symptomen zie je pas na een paar dagen of zelfs weken. De verschijnselen die het meeste voorkomen zijn: Overgeven en diarree.
De pannenkoekplant is niet giftig voor mensen of dieren. Toch raden we wel aan om de kamerplant buiten bereik van knabbelgrage huisdieren te zetten. De Pilea peperomioides is immers niet bedoeld om van te eten, en het is niet goed voor de plant zelf.
Een plant waar je huisdier naar lievelust aan kan knagen en op mag eten, zorgt er vaak voor dat de interesse voor je andere planten weggaat. Denk hierbij voor een kat aan kattengras, een graslelie of de papyrus plant.
De Crassula groeit redelijk langzaam en is van nature een plant leeft op een voedselarme grond. Bijvoeden mag enkel in het voorjaar en de zomer. Let hierbij wel op dat je dit niet te vaak doet, want dit zal de plant doen schaden. Afhankelijk van de dosering is maximaal 1 maal per 1 á 2 maanden is aan te bevelen.
De Crassula Ovata is een ijzersterke vetplant. Deze planten hebben een lange levensduur en worden dan ook vaak doorgegeven binnen families. Je ziet ze vooral als kleine kamerplant, maar ze kunnen wel een meter hoog worden!
De Crassula verbruikt heel weinig water en slaat daarnaast een voorraad water op in zijn blad, dus zijn waterbehoefte is zeer klein. Geef daarom alleen water als de grond weer is ingedroogd. In de lente en zomer zal dit neerkomen op zo'n 1 keer per maand en 's winters 1 keer in de 2 maanden water geven.
Geef de Crassula af en toe water en let hierbij op dat de grond eerst goed droog is voor je opnieuw water geeft. Laat hem in de zomer een week droog staan. In de winter kan je dit rustig 6 weken doen. Als je te weinig water geeft, laat de Crassula dit vanzelf merken.
Aloë Vera. Voor veel mensen is Aloë Vera bekend als een plant die vaak in zalfjes en drankjes gebruikt wordt om pijn te bestrijden of te verminderen. Bij katten, daarentegen, kan Aloë Vera zorgen voor overgeven, depressie, diarree en anorexia. Geen kat-vriendelijke plant dus!
Lavendel is een prachtige plant met paarse bloesem. Veel mensen zijn dol op de geur en worden er rustig van. Toch kun je 'm maar beter uit de buurt houden van je kat, want lavendel is inderdaad erg giftig voor katten.
Katten zijn van nature nieuwsgierige dieren, en een aantal van je planten hebben een grote aantrekkingskracht op je kleine vriend. Katten houden ervan om met de bladeren van planten te spelen en ze zelfs op te eten. Ze vinden het tevens leuk om in de aarde rondom de plant te graven.
Orchidee: niet giftig voor katten
De orchidee is een sierlijke, stijlvolle en kleurrijke plant die over het algemeen niet giftig voor katten is. Toch moet je een klein beetje opletten bij deze bloemkop, want er bestaan maar liefst dertigduizend verschillende orchideeën waarvan sommige giftig zijn.
Helaas: de mooie Hortensia is giftig voor katten. Het inslikken van het blad of de bessen van de Hulst kunnen tot hartproblemen leiden. Vooral de bol van deze plant is giftig. Ook met de iris is het oppassen geblazen: de hele plant is giftig.
Lelies, aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en de sansevieria zijn bloemen en planten waar alle kattenbaasjes eigenlijk met een boog omheen zouden moeten lopen. "Deze zijn bij uitstek het giftigst voor een kat.
Bananenplant. De relatief klein blijvende bananenplanten die wij in onze Nederlandse huiskamers houden (Musa tropicana of Musa acuminata) zijn niet giftig voor kat en hond en door het grote blad blijven ze er meestal ook goed vanaf.
Voorkom dat huisdieren en kinderen van deze plant eten. Inname kan misselijkheid veroorzaken. Neem bij inname contact op met je huis- of dierenarts.
Een kat kan vergiftigd worden door een giftige stof te eten of in te ademen, maar ook als hij zijn vacht schoonlikt terwijl er giftige stof op verzameld is.
Dreft is goed vet oplossend en een goede keuze hiervoor. Als de kat als spierkrampen en andere symptomen heeft: Controleer zeer goed de temperatuur van de kat.
Vaak voorkomende symptomen van vergiftiging bij dieren zijn: Maagdarmklachten: misselijkheid, braken, diarree, buikpijn. Braken, speekselen, hoesten, benauwdheid. Neurologische verschijnselen: sloomheid, evenwichtsverlies, opwinding, spiertrillingen, spierkrampen.