Polyurethanen ontstaan door additiepolymerisatie van multifunctionele isocyanaten (component B) met polyolen (component A), die zijn afgeleid van ruwe olie. Door het mengen van beide componenten ontstaat er een chemische reactie en ontstaan er polyurethanen, meestal in de vorm van schuim.
PUR (polyurethaan) (polyurethaan) ontstaat uit verschillende stoffen die gemengd worden en na een chemische reactie uitharden in PUR-schuim. Dit chemische proces is onomkeerbaar. De stoffen die mengen zijn een di-isocyanaat (meestal MDI (methylenediphenyl diisocyanate) (methylenediphenyl diisocyanate)) en een polyol.
Het materiaal PU ontstaat door de polymerisatiereactie tussen een zachte polyol en een hard isocyanaat. Het is een zeer sterk, slijtvast en erg buigzaam materiaal. Wanneer er tijdens het polymerisatieproces gas wordt toegevoegd, gaat het polyurethaan schuimen. Op dat moment ontstaat er PU schuim.
Eén van de redenen waarom polyurethaan zo populair is binnen de bouw is het milieuvriendelijke karakter van het materiaal. Het bevat nagenoeg geen schadelijke stoffen en is uiterst duurzaam. Gezien de steeds grotere nood aan materialen die ons milieu niet aantasten is dit een zeer groot voordeel.
Polyurethaan als isolatiematerial
Bekende toepassingen zijn opvullen van spouwmuren en aanbrengen van vloerisolatie. Ook het schuim in spuitbussen voor het dichten van naden en kieren is PUR-schuim. De eindproducten zijn niet-toxisch, tenzij ze verbrand worden.
Zolang je niet aanwezig bent in de woning tijdens het spuiten van het PUR-schuim, is er geen probleem. Gemiddeld mag je zo'n 2 uren niet in je woning aanwezig zijn. De Nederlandse Gezondheidsraad bevestigde in september 2021 dat het onwaarschijnlijk is dat bewoners nadelige gezondheidseffecten ondervinden.
Is deze stof veilig? Producten met polyurethaan zijn bij normaal gebruik veilig voor baby's, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of polyurethaan voorkomt in een specifiek product, kijk dan op de verpakking of vraag het na bij de producent.
PUR - polyurethaan voor bouwtoepassingen weerstaat aan een maximum temperatuur van +100°C; PIR - polyisocyanuraatschuim isolatie daarentegen aan + 130 tot 150 °C. Tijdens het verwerken kan het schuim echter kortstondig aan hogere temperaturen weerstaan - voorbeeld bij het vlamlassen op Eurothane BI-4.
Door de polyurethaan coating blijft de soepelheid tot -20°C behouden en kent de kleding een ademend karakter.
PU-leer is geen nepleer
PU staat namelijk niet lijnrecht tegenover echt leer. PU is geen kunstleer. Maar echt leer is het ook niet. Leer is een natuurproduct, afkomstig van een dierenhuid.
De minimale prijs die je dus betaalt voor spouwmuurisolatie met polyurethaan is €25 per vierkante meter. Dit is als je spouw schoon is en smal. Hoe meer materiaal er nodig is, hoe duurder de werkzaamheden. Gemiddelde prijzen: gemiddeld gezien betaal je eerder €30 per vierkante meter.
“EPS, PUR en PIR zijn gewoon heel brandbaar. Een verbod op deze materialen gaat wat ons betreft te ver. Maar de overheid moet wel duidelijk aangeven welk materiaal wanneer gebruikt mag worden. Materiaal dat geen brandklasse A – dat wil zeggen: onbrandbaar – heeft, moet eerst goed getest worden in de praktijk.”
Koop PUR in de webshop
Massief polyurethaan is een erg slijtvaste, soepele kunststof (elastomeer) met een zeer hoge scheurweerstand. De soepele uitvoeringen zijn bovendien uitzonderlijk schokvast, vandaar dat deze soorten als stootblokken of -buffers worden gebruikt.
Het korte antwoord is ja, polyurethaanschuim is waterdicht.
Dit type schuim wordt vaak gebruikt in buitentoepassingen vanwege zijn waterbestendige eigenschappen.
In vergelijking tot polyester heeft polyurethaan een groot aantal voordelen, een nadeel is de hogere prijs van de kunsthars. Polyester wordt in de praktijk vooral gebruikt bij het fabriceren van glasvezel-laminaat objecten, iets wat bij polyurethaan veel minder gedaan wordt (met name vanwege de kosten).
De PU-coating zorgt niet alleen voor waterdichtheid, maar ook voor extra robuustheid en maakt de stof scheurbestendiger, kreukbestendiger en slijtvaster. Een PU-coating is flexibel en duurzaam en dankzij moderne productieprocessen zijn er zelfs ademende PU-stoffen. Het is dus een echt wondermiddel.
Elastische en ook harde varianten van polyurethaan zijn veerkrachtig dus breken niet snel. Dit maakt polyurethaan een mooi product om duurzame, slijtvaste onderdelen mee te maken. Tenslotte heeft polyurethaan een goede bestendigheid tegen benzine, minerale oliën, oplosmiddelen en smeervetten.
Kunstleer of imitatieleer (of leder) is er in verschillende variaties, waarvan de meest bekende het PU (polyurethaan) leer.
Het koudschuim wordt gemaakt van polyurethaan. Dit heeft een extra grote duurzaamheid en veerkracht. Matrassen die gemaakt zijn van koudschuim worden ook wel High Resilience (HR) schuim genoemd.
Polyurethaan (PU) is een groot onderdeel van de synthetische polymeren. Met een weide toepasbaarheid. Het polymeer vormt zich uit di-isocyanaat en een diol groep, hieronder weergeven in de reactie vergelijking.
Polyurethaan wordt afgekort tot PU of pur en is bij het grote publiek vooral bekend als purschuim.Toch is polyurethaan meer dan enkel het purschuim. Van polyurethaan kunnen ook andere producten gemaakt worden en dit zorgt voor een grote toepasbaarheid van polyurethaan. Purschuim is de bekendste toepassing.
Ja, dat kan. Bijvoorbeeld luchtwegklachten, eczeem en netelroos. Maar dat komt niet vaak voor. De kans op gezondheidsklachten is klein als het purschuim op de juiste manier is aangebracht.
Het productieproces van zowel PUR als PIR platen is niet erg milieuvriendelijk door het vrijkomen van schadelijke stoffen. Beide materialen zijn daarentegen wel duurzaam, vanwege de lange levensduur.