Dille is goed voor je spijsvertering. Het helpt bijvoorbeeld bij winderigheid en krampen. Dille heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking, en ondersteunt hiermee je immuunsysteem. Dille helpt bij menstruatiekrampen.
Het is bijvoorbeeld rijk aan vitamine C, een belangrijke vitamine die onder andere bijdraagt aan het behoud van een goede weerstand en je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat dille veel bètacaroteen. Deze stof kan in je lichaam worden omgezet in vitamine A.
Knip de steeltjes fijn of laat ze juist decoratief lang. Gebruik dille rauw of voeg het aan het eind van de bereidingstijd van je gerecht toe. Dille is erg gevoelig voor hitte. Als je het meekookt gaat een groot deel van de smaak verloren.
Dat dille in de oudheid als betaalmiddel werd gebruikt, bewijst dat het een waardevol kruid is. De plant heeft zelfs een geneeskrachtige werking. Zo is het goed als thee te gebruiken om de spijsvertering te kalmeren.
Kun je dille eten? Dille wordt ook voor culinair gebruik toegepast. Je vindt dille vaak bij visgerechten, aardappelen, salades of sauzen en dressings. Het leuke van dille is dat je deze vers kunt gebruiken.
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar en hebben vrijwel dezelfde smaak als de blaadjes. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie. Kruiden met harde of stevige stelen zijn bijvoorbeeld munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hiervan kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.
Kook dille nooit mee met het gerecht, want dan verdwijnt de smaak. Dille wordt veel bij vis gebruikt en dan doe je de dille er vlak voor het opdienen bij. Je kunt ook dilleboter maken door heel veel fijngesneden dilleblad door boter te mengen.
Van zachte kruiden zoals dille, peterselie, basilicum en koriander kun je de steeltjes eten als ze zacht en jong zijn. Wanneer ze houterig worden, kun je ze het best verwijderen.
Een bosje dille kun je in vershoudfolie of in een goed afgesloten bakje of zakje enkele dagen in de koelkast bewaren. Je kunt dille ook invriezen.Doe het kruid in een goed afgesloten zakje en bakje en dan blijft dille tot 12 maanden goed (minimaal -18°C).
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander. Kruiden met harde, niet eetbare, stelen zijn tijm, salie, oregano en rozemarijn.
Dille is een eenjarig kruid.
Dille oogsten
Zodra dille net begint te bloeien bevatten de bladeren het meeste aroma en is het kruid zelfs nog lekkerder. Voor het oogsten knip of snijd je de stengels met schoon en scherp gereedschap af op zo'n 5 tot 10 cm boven de grond.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
De onderzoekers hebben de voedingsmiddelen vergeleken op basis van hun dichtheid aan voedingsstoffen. Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).
Het allergezondste stuk fruit is: de tomaat. Jawel, je leest het goed. De tomaat (die plantkundig gezien als fruit wordt beschouwd) zou de meest gezonde fruitsoort zijn. Aldus het Centers for Disease Control and Prevention (in het Nederlands Centra voor Ziektebestrijding en -preventie).
Stelen van zachte kruiden hebben dezelfde smaak als de bladeren. Denk hierbij aan basilicum, peterselie, koriander, dille en bieslook. De verse stelen snijd je fijn en verwerk je in sauzen, salades of soepen.
Je kunt dille drogen door deze op een schone vaatdoek op een warme kachel te leggen. Voordat je dat doet maak je de dille uiteraard eerst helemaal droog. Draai de kruiden om de dag even om. Je kunt op deze manier verschillende kruiden goed drogen.
Smaak. Het fijne blad wordt, vers en gedroogd, vaak gebruikt bij vis, salade, bietjes en komkommer. De smaak van dilleblad is fris, pittig en een tikkeltje zoet.
Standplaats. Dille houdt van een plekje in de zon of halfschaduw en een losse voedzame grond die voldoende vocht bevat, maar niet steeds nat blijft.
Basilicum kun je het beste scheuren in plaats van snijden, om bruine randjes te voorkomen. Gooi de steeltjes niet weg, maar hak ze fijn en laat ze mee fruiten bij de ui en knoflook bij het maken van een lekkere tomatensaus. Van basilicum kan je natuurlijk heerlijke pesto maken of een echte klassieker: salade caprese.
Eet de hele plant
Lavas is een eetbare vaste plant. We zijn bekend met het gebruik van de bladeren van de maggiplant, maar wist je dat je de hele plant kunt eten? De stengels en steeltjes kan je koken of stomen als groente. En van de bladeren en stengels kan je ook thee maken.
Sauzen zoals Honing mosterd dille saus zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Dille heeft een heerlijk frisse, citroenachtige smaak met grassige elementen. De karakteristieke subtiele zoetheid zorgt ervoor dat het goed samengaat met knoflook en munt, en het wordt soms gebruikt ter vervanging van peterselie.
Wel laten meekoken
Kruiden met harde bladeren zoals tijm, rozemarijn, laurier en salie hebben warmte en tijd nodig om hun smaak af te geven. Voeg deze dus gerust toe aan het begin van het kookproces. Specerijen als peper, knoflook en kruidnagel kun je het beste meebakken.