Scharrel, vrije-uitloop en biologisch zijn wettelijk beschermde namen. Ze geven de mate van diervriendelijkheid aan van de leefomstandigheden van de kippen die onze eieren leggen. Een scharrelei scoort het laagst op de diervriendelijke schaal, vrije-uitloop zit ertussenin en
Voor biologische eieren is de meeste ruimte nodig (vooral om het voer te verbouwen), voor kooi-eieren de minste. Scharreleieren en vrije-uitloopeieren zitten hier tussenin. Ruimte die nodig is voor de kippen of hun voer gaat ten koste van natuur en andere landbouwgrond. Lees meer over biologische landbouw.
Voor je gezondheid maakt het niets uit welk ei je eet. De eieren zijn allemaal even (on)gezond. De Consumentenbond testte 17 merken biologische, vrijeuitloop- en scharreleieren. Daaruit blijkt dat de samenstelling van vet en cholesterol bij alle eieren vrijwel hetzelfde is.
Als je eieren koopt, kun je kiezen uit verschillende kippenhouderijsystemen. De gestempelde code op het ei duidt aan uit welk systeem het afkomstig is. Zo weet je meteen of je een biologisch ei, een scharrelei of een ei van hennen met een vrije uitloop hebt gekocht.
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip.
Er is dus geen verschil tussen bruine en witte eieren op het vlak van dierenwelzijn en voedingswaarden, maar wel als het op milieuvriendelijkheid aankomt. Witte eieren zijn iets milieuvriendelijker, want de kippen die ze leggen eten minder voer, leven langer en leggen daardoor meer eieren.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Alleen een biologisch gecertificeerde boer of ondernemer kan 'bio' of 'biologisch' op z'n product zetten. Wil je 100% zeker zijn, check dan of je naast de term 'biologisch' ook het Europese biologo (het groene blaadje) ziet staan. Een product is pas biologisch als meer dan 95% van de ingrediënten biologisch is.
Een biologisch ei is gelegd door een kip die volgens de regels van de biologische landbouw gehouden wordt. Deze kippen krijgen biologisch voer, hebben méér ruimte en daglicht in de stal en moeten overdag naar buiten kunnen.
DEN HAAG - De Rondeeleieren onder het AH Puur & Eerlijk logo en de eieren van Bio+ komen het beste uit een test van de Consumentenbond.
Scharreleieren worden gelegd door legkippen die in schuren leven. Deze schuren zijn voorzien van legnesten, zitstokken, daglicht door ruiten. Ook ligt strooisel op de vloer.
Eieren bevatten grotendeels dezelfde voedingstoffen als vlees, maar niet in dezelfde hoeveelheden. Zo bevat vlees meer eiwit dan ei. Een ei bevat weer meer vitamine A dan vlees.
Waarom zijn de witte eieren goedkoper? Witte eieren zijn goedkoper dan de bruine simpelweg omdat de kip 'goedkoper' is qua onderhoud: Witte kippen leven én leggen langer, dus per kip méér eieren. Witte kippen zijn kleiner, waardoor ze minder eten en dus minder kosten.
Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
Boer flink goedkoper dan supers
Uit de prijs-scan van Lekkerder blijkt verder dat gangbare eieren in april 2023 bij de boer gemiddeld 2,61 euro per doos van 10 kosten en eieren die biologisch zijn, gemiddeld 3,38 euro.
“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
Een belangrijk verschil tussen biologische teelt en de gangbare landbouw is de aard van de gewasbescherming. Biologisch fruit is namelijk ook bespoten. Hier worden enkel de natuurlijke middelen gebruikt zoals koper en zwavel. Het voordeel voor het milieu ontkennen we niet.
Biologisch scoort beter
Een belangrijk verschil met gangbaar is dat biologische boeren geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Omdat kunstmest maken veel energie kost, scheelt het bij biologische landbouw energie en broeikasgasuitstoot.
Bestrijdingsmiddelen: In de biologische landbouw wordt geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt, dat is vaak beter voor het milieu, maar niet altijd. Het gebruik van de natuurlijke bestrijdingsmiddelen kopersulfaat en koperchloride is hier een voorbeeld van.
Hoger gehalte aan voedingsstoffen; vaak bevatten biologische groenten en fruit meer mineralen, bio-actieve stoffen en vitamine C. Daarnaast kan biologische melk meer goede vetzuren en vitamine E bevatten. Kortom, biologisch eten kan de weerstand ondersteunen door een hoger gehalte aan vitaminen en mineralen.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.