Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar om je schuur mee te isoleren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om EPS isolatieplaten te gebruiken net als PIR platen.Daarnaast zijn er opties om glaswol of steenwol te gebruiken net als dat isolatiefolie geschikt is als isolatiemateriaal voor een schuur.
Om de muren van een stenen schuur te isoleren wordt vaak gekozen voor voorzetwand isolatie, dit houdt in dat er voor de bestaande muur een rachelwerk wordt geplaatst.In de holtes die dan ontstaan wordt de isolatie geplaatst. Mocht u een nieuwe schuur plaatsen kan er direct worden gewerkt met spouwmuur isolatie.
Een enkelsteens- of steensmuur (een muur die de dikte heeft van de lengte van een baksteen) kan eventueel ook zonder regelwerk geïsoleerd. U kunt dan isoleren door het direct aanbrengen van isolatieplaten op de binnenmuur. Deze manier van isoleren vraagt minder ruimte dan een voorzetwand.
Schuur isoleren: kosten
Dit kost u gemiddeld €15,- tot €100,- per m², afhankelijk van het gekozen materiaal.
Een bestaande tuinhuis kan je aan de binnenkant isoleren door PUR/PIR of Resol Hardschuim platen tussen dunne houten latten / balken te plaatsen. Om optrekkend vocht tegen te gaan is het ook belangrijk om een laag waterdichte folie te plaatsen. Dit kun je vervolgens afdekken met een nieuwe vloer.
Al kan isolatie er wel voor zorgen dat het minder heet en broeierig wordt in de zomer, wat zeker geen overbodige luxe is. In de winter kan een schuur erg koud en nat worden, wat de spullen in de ruimte kan aantasten. Zelfs als u een onverwarmde schuur heeft, zal isolatie ervoor zorgen dat de schuur warmer en droger is.
Steenwol is niet alleen prijstechnisch favoriet voor de isolatie van uw tuinhuis, het laat zich ook makkelijk zonder al te veel meetwerk in vorm snijden en in krappe vlakken en hoekjes proppen. De binnenkant van een geïsoleerd tuinhuis werkt u tenslotte het best af met multiplex of underlayment.
Het materiaal dat je het beste kunt gebruiken om de wanden van je tuinhuis te isoleren zijn matten van glaswol of steenwol. Dit zijn namelijk sterk isolerende materialen. Breng over de matten heen een laag dampfolie aan.
Hoewel PIR en PUR veel dezelfde kenmerken hebben, wordt PIR als een verbeterde versie van PUR gezien door de hogere isolatiewaarde, de brandveiligheid en de drukvastheid. In de praktijk blijkt dat PUR voornamelijk nog gebruikt wordt voor sandwichpanelen en als pur-schuim om naden te dichten tussen PIR platen.
Oplossingen voor een koude muur
Een gedeeltelijk koude muur is soms te verhelpen door de isolatie in de spouw te laten herstellen. Dat kan door na te isoleren met spouwmuurisolatie. Een andere methode om problemen met een gedeeltelijk koude muur op te lossen is de binnenmuur te isoleren met een voorzetwand.
Als je maar 1 muur laat isoleren heeft dit wel degelijk zin, je behoudt warmte die je anders door dat stuk van de constructie zou verliezen en het warmteverlies van de rest van de constructie wordt niet spontaan méér.
Een verschil tussen glaswol en steenwol is bijvoorbeeld dat steenwol iets beter tegen vocht kan dan glaswol. Glaswol verliest namelijk een deel van zijn isolatiewaarde als het vochtig is geweest. Glaswol wordt daarom ook voornamelijk binnenshuis gebruikt voor muren, schuine daken of onder houten vloeren.
Hoe isoleer je met voorzetwanden? Een voorzetwand met isolatiemateriaal komt binnen in huis tegen de buitenmuur aan. Daarna kun je de muur stuken, verven of behangen. De muren komen een stukje naar binnen: afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal en de afwerking is dit zo'n 10 cm.
Om een vochtige schuur te voorkomen is het zaak om genoeg frisse lucht door de schuur te laten waaien. Dit kan uiteraard door het raam af en toe eens op een kiertje te zetten, maar ook met ventilatieroosters.
Een schuurtje wordt vaak zo vochtig doordat er te weinig luchtcirculatie is. Dit kan komen doordat het schuurtje niet zo vaak open gaat, slecht is geïsoleerd of als er geen ramen in zitten.
De meest simpele manier om dit te doen is door de ramen en mogelijk deuren open te gooien. Hierdoor ventileert de schuur veel beter en wordt het moeilijker voor de schimmel om te groeien. De schuur wordt minder vochtig en dus minder interessant voor de schimmel.
De materialen waarmee je je woning kunt laten isoleren, zijn onder te verdelen in minerale, synthetische en natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen zijn materialen zoals schapenwol, vlasisolatie, hennep, houtvezel, gerecycled katoen en papiervlokken.
Isoleer het dak met isolatieplaten. Daarmee krijg je die fijne beschermende en isolerende tussenlaag tussen de dakbedekking en de onderkant van het dak. Monteer dakbeschotplanken of dubbellipprofielen op de draagbalken en plaats daarna dampdoorlatende folie.
Wanden tuinhuis isoleren
Methode: kies je ervoor om langs de binnenkant te isoleren met isolatieplaten of minerale wol? Dan bevestig je aan de binnenkant van de wand eerst een dampdoorlatende folie. Daarna plaats je houten latten met het isolatiemateriaal ertussen.
Grofweg zijn er drie zaken die bepalen of vergunningsvrij bouwen mogelijk is. Is uw gedroomde blokhut lager dan drie meter, neemt deze minder dan 30 m2 in beslag en gaat u hier niet in wonen?Dan bent u in principe geen bouwvergunning nodig. Dit zal het geval zijn bij de meeste blokhutten en tuinhuizen.
Voor het bouwen of plaatsen van een tuinhuisje of bijgebouw dat kleiner is dan 40 m² oppervlakte, hoef je geen vergunning aan te vragen en geldt ook geen meldingsplicht meer. Je hoeft dus niet meer naar de stadsdienst te lopen om te melden dat je een bijgebouw gaat plaatsen.