De hoofdingrediënten zijn bloem, meel of volkorenmeel, water, een rijsmiddel (gist of desem) en bakkerszout.Hieraan kunnen natuurlijk extra ingrediënten worden toegevoegd, zoals zaden, vruchten en/of noten. Hierdoor kan de bakker er lekker op los experimenteren en zo zijn eigen, unieke brood ontwikkelen.
Nee, brood is gezond. Het maakt niet uit of het brood gebakken is door een ambachtelijke bakker of door een grote, industriële bakkerij. In grote en kleine bakkerijen worden veelal vergelijkbare ingrediënten gebruikt en ook het proces komt overeen.
Een betere, stevigere structuur voorkomt inzakken, waardoor het brood mooier en gelijkmatiger uit de oven komt. Wat zit er in broodverbeteraar? Broodverbeteraars bestaan vaak uit een combinatie van de volgende ingrediënten: vetten, suikers, ei-bestanddelen, melkproducten, enzymen, emulgatoren en meelverbeteraars.
Een fabrieksbrood moet niet alleen vers lijken, maar ook blijven. Maar ook de marge speelt bij fabrieksbrood een grote rol. Deze broden worden uiteraard gemaakt met behulp van ingrediënten als water, (volkoren)meel en gist maar ook met andere toevoegingen om aan de bovenstaande eisen te voldoen.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Brood is een graanproduct. Meestal is het gemaakt van tarwemeel, gemengd met water of melk, een rijsmiddel en zout. Volkoren of bruinbrood is voedzaam en gemakkelijk verkrijgbaar. Niet voor niets is het een belangrijk onderdeel van de Schijf van vijf.
Brood is een belangrijke leverancier van koolhydraten (zetmeel), voedingsvezel en jodium.Ook levert brood o.a. vitamine B1, vitamine B6, seleen, zink, ijzer en foliumzuur (B11).
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Broodverbeteraars zijn volkomen veilige toevoegingen die goedgekeurd zijn door autoriteiten op het gebied van voedselveiligheid. Ze kunnen de voedingswaarde van brood verbeteren omdat door het gebruik van broodverbeteraars minder zout en vet nodig is.
Vocht is de beste broodverbeteraar.
Hoe meer vocht op een brooddeeg, hoe malser het brood. Een lekker brood bevat zeker tussen de 55% en 60% vocht van het gewicht in bloem. Voor foccacia durf ik zelfs naar de 70% te gaan. Daarbij kan je 2% zout en 4% verse gist aanhouden van het gewicht aan meel/bloem.
Ascorbinezuur. De meest gebruikte broodverbeteraar is ascorbinezuur, ook bekend als vitamine C of E300. Ascorbinezuur wordt aan het meel toegevoegd om de glutenontwikkeling te bevorderen. Dit resulteert in een groter en luchtiger brood.
Er zijn veel bakkers die industrieel deeg, of zelfs reeds gebakken brood aankopen. Dat is hetzelfde brood als in de meeste supermarkten. Aan de andere kant zijn er supermarkten zoals Cru, die beroep doen op echte bakkers voor hun assortiment en kwalitatief zeer goed brood maken. Er is dus niet echt een algemene regel.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Brood is echt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: 4-5 sneetjes per dag voor volwassen vrouwen en 6-8 sneetjes per dag voor volwassen mannen (19-50 jaar).
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort.Hierdoor kan krop weer de kop opsteken.Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Als je te veel brood eet, is het mogelijk dat je veel zout binnenkrijgt. Je kunt ook voor een zoutarme variant kiezen. Daarnaast voelen sommige mensen zich slap na het eten van brood. Het kan zijn dat het brood wat je eet niet volledig volkoren is en daardoor minder vezels bevat.
Een keertje een dag alleen broodmaaltijden eten, kan best. Maar altijd alleen broodmaaltijden eten, kan leiden tot een eenzijdige voeding en dat is niet gezond. Bij een broodmaaltijd krijg je bijvoorbeeld niet zo snel de dagelijks benodigde groente of eiwitten binnen.
Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
Dat is namelijk vastgelegd in de wet. Daar staat in geschreven dat als brood 'volkoren' wordt genoemd, het meelbestanddeel voor 100% afkomstig is van de hele graankorrel. Dat betekent dat de zetmeelrijke kern, kiem en zemel van de graankorrel in hun natuurlijke verhouding aanwezig is. Oftewel: de volledige korrel.
Brood? Wit, bruin en volkorenbrood op tafel zijn geen probleem. Ook harde pistolets en piccolo's bevatten geen lactose. Vermijd wel melkbrood, suikerbrood, rozijnenbrood en sandwiches.
De basis ingrediënten van brood zijn bloem of meel, water, gist en zout. Vanuit die basis is een brood dus koemelkeiwitvrij.
In alle soorten brood, beschuit, toast, crackers, pannenkoeken, poffertjes zit melk of kan er melk in zitten. Het is verstandig om bij de bakker/fabrikant na te vragen of aan het brood broodverbetermiddelen zijn toegevoegd waar koemelk in zit. In de meeste broodverbetermiddelen is melk verwerkt.