Zwolle viert 75 jaar bevrijding, dus de vlag mag uit! Dinsdag 14 april is de Bevrijdingsdag van Zwolle. Dan is het 75 jaar geleden dat Zwolle door de Canadezen werd...
Zwolle – Vandaag, woensdag 14 april is de Bevrijdingsdag van Zwolle. Het is het 77 jaar geleden dat Zwolle door de Canadezen werd bevrijd met Leo Major voorop. Om stil te staan bij de 77 jaar vrijheid hangt op de Peperbus de Nederlandse en de Canadese vlag in top.
Waarom hangt de vlag uit? Wij weten het vandaag helaas ook niet. Het is vandaag geen Nederlandse nationale feestdag.Ook wordt er vandaag niet nationaal herdacht.
Op 13 april 1945 kwamen de geallieerde troepen in een lange colonne militaire voertuigen ons grondgebied vanuit Assen binnenrijden om de Duitsers te verjagen.
17 mei (18 mei): Verjaardag koningin Máxima. Laatste zaterdag in juni: Veteranendag. 15 augustus (16 augustus): Bevrijding van toenmalig Nederlands-Indië 3e dinsdag in september: Prinsjesdag (alleen in Den Haag)
Mensen vragen zich vaak af waarom de vlag na zonsondergang niet mag blijven hangen. Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen.
Regels voor het uithangen van de vlag
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.
Vlagprotocol 15 augustus
Op 15 augustus wordt het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden herdacht. Er wordt deze dag uitgebreid gevlagd vanaf rijksgebouwen.
Pan-Sexual vlag
De roze baan staat voor de vrouw, de blauwe baan voor de man en de gele baan in het midden voor de genderqueer en/of transgender.
De Deense vlag is de oudste vlag ter wereld die tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik is. De vroegste bron waar de vlag wordt genoemd stamt uit de 14e eeuw. In de periode dat Denemarken een unie vormde met Noorwegen hadden de Noren ook de Deense vlag. De Deense vlag is rood met een wit Scandinavisch Kruis.
Een vlag, volledig gehesen of halfstok, mag nooit de grond raken en/of het verkeer hinderen. Volgens de vlaginstructie geldt dat de vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang uitgehangen wordt.
Wist u dat de Nederlandse vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen mag worden, tenzij aan beide zijden de Nederlandse vlag volledig verlicht is. Wanneer de Nederlandse vlag gehesen wordt samen met andere vlaggen, dient de Nederlands vlag een ereplaats in te nemen.
Op alle overheidsgebouwen in Nederland hangt vandaag de vlag halfstok ter nagedachtenis aan de slachtoffers van MH17.
Vlag uit bij bijzondere gebeurtenissen
Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp. Op Koningsdag en de verjaardagen van de Prinses van Oranje, Koningin Máxima en Prinses Beatrix wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij alle andere gelegenheden hangt de vlag zonder oranje wimpel uit.
Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was. Het wit en blauw waren afkomstig van de livreikleuren van het Prinsdom Orange. Het oranje was afgeleid van het Prinsdom Orange.
Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
Sinds eind jaren zeventig fungeert een regenboogvlag als symbool van de homobeweging en deze wordt sindsdien onder andere meegevoerd bij de Gay Pride Parades en uitgehangen bij homobars en talrijke andere bijeenkomsten van homo's, lesbiennes en aanverwante seksuele minderheden.
In de Intersekse Inclusieve Progress Pride vlag zit de intersekse vlag (geel met een paarse cirkel in het midden) verwerkt. Hiermee wordt er aandacht gevestigd op de zichtbaarheid en inclusie van intersekse personen.
De nieuwe regenboogvlag
LHBTI staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en interseksueel. De + staat voor iedereen die er geen label aan wil hangen en voor andere genderidentiteiten en seksuele oriëntaties. Om de gehele gemeenschap te representeren verschijnt er in 2020 een nieuwe vlag.
De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. Op 4 mei 2021 gaat de zon om 21.10 uur onder. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 5 mei 2021 gaat de zon op om 06.03 uur en gaat de zon onder om 21.12 uur.
Koningsdag. Koningsdag tevens de verjaardag van Koning Willem Alexander.
Ook tijdens dodenherdenking 2023, op 4 mei, hangt de Nederlandse vlag dit jaar van zonsopgang tot zonsondergang halfstok.
Paars is namelijk een mengsel van blauw en rood. Er worden eigenlijk alleen maar primaire kleuren gebruikt in vlaggen, omdat deze het symbool van de vlag het beste weergeven en erg herkenbaar zijn.
Daarom zie je weinig beige, lila of terracotta op vlaggen: die kleuren springen er niet erg uit. Helderrood, blauw en wit doen dat wel. Die kleuren komen dan ook het vaakst voor op vlaggen. Wereldwijd bevatten maar liefst 155 nationale vlaggen rood, 144 wit en 112 blauw (68 keer donker- en 44 keer lichtblauw).
' Het Openbaar Ministerie (OM) zegt hierover tegen de Volkskrant: 'Er bestaan in Nederland geen verboden van vlaggen of symbolen die te allen tijden gelden. Het OM vaardigt geen verbod uit op uitingen, maar beoordeelt of een bepaalde uiting een strafbaar feit oplevert.