Kan een vleesboom kwaad? Vleesbomen zijn geen kanker.De kans dat ze kanker worden is heel klein. Vleesbomen geven meestal geen problemen om zwanger te worden.
Het komt zelden voor dat een vleesboom kwaadaardig wordt. Wel is het nodig alert te zijn bij zeer snelle groei en bij groei na de menopauze.
Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. Grotere myomen kunnen klachten geven, zoals een opgezette buik, buikpijn en hevige of langdurige menstruaties.
Vleesbomen in de baarmoederholte kunnen menstruatieklachten of hevig bloedverlies veroorzaken. Bij overmatig bloedverlies kunt u bloedarmoede (anemie) krijgen. Hierdoor kunt u zich moe of kortademig voelen.
Vaak zijn er meer vleesbomen in de baarmoeder aanwezig. Vleesbomen komen vooral voor in de vruchtbare levensfase, dus vóór de overgang. Na de overgang verschrompelen de vleesbomen en verdwijnen de klachten bijna altijd vanzelf.
Soms kan de gynaecoloog uw vleesboom niet goed zien met een inwendige echo. U krijgt dan wat water in uw baarmoeder gespoten. Dan maakt de gynaecoloog opnieuw een inwendige echo. Zo kan de gynaecoloog de baarmoederholte en de vleesboom beter zien.
Een myoom is een goedaardig gezwel dat in de spierwand van de baarmoeder groeit. Het gezwel heeft een ronde vorm. De snelheid waarmee myomen groeien, wisselt sterk. Soms duurt het jaren voor een myoom zo groot is als een knikker.
Vleesbomen kunnen hevige tussentijdse en menstruele bloedingen veroorzaken waardoor er soms een tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede), vermoeidheid en kortademigheid optreedt. Dat komt omdat vleesbomen de baarmoeder soms irriteren en groter maken.
De myomen blijven bestaan, al worden ze soms iets kleiner. Bij veel of grote myomen en bij myomen in de baarmoederholte kan het effect van medicijnen tegenvallen. Stopt u met de medicijnen, dan komen de klachten meestal terug. Er zijn medicijnbehandelingen met of zonder hormonen.
Hoewel vleesbomen vrijwel altijd goedaardig zijn, bestaat er een zeer kleine kans dat zich een kwaadaardige tumor vormt. Vleesbomen zijn niet heel makkelijk te ontdekken doordat ze lang niet altijd klachten geven of voelbaar aanwezig zijn.
Vleesbomen zijn de meest voorkomende tumoren in de vrouwelijke geslachtsorganen en ontwikkelen zich in de vruchtbare leeftijd, gewoonlijk bij vrouwen vanaf 35 jaar, maar ze komen ook voor bij een klein aantal jongere vrouwen. Vleesbomen worden ontdekt via echografie.
20 tot 30 procent van de witte vrouwen en 50 tot 60 procent van de donkere vrouwen hebben vleesbomen. Vrouwen die (nog) geen kinderen hebben gehad, krijgen vaker myomen. De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron hebben invloed op het ontstaan van vleesbomen.
Myomen komen voor bij 20 tot 30% van de westerse vrouwen en bij 50 tot 60% van de negroïde vrouwen. Zij ontstaan vaker bij vrouwen die (nog) geen kinderen hebben gehad. Ze worden beïnvloed door de hormonen oestrogeen en progesteron, in de vruchtbare fase van het leven.
Vaak geven vleesbomen weinig klachten maar mogelijk krijgt u toch last van: Overmatig bloedverlies wat kan zorgen voor bloedarmoede en waardoor u kortademig bent; menstruatiepijn; een drukkend gevoel in de buik, laag in de rug of klachten bij het plassen of vrijen.
Door vleesbomen kan de menstruatie zeer heftig zijn. Ook kunt u bloedstolsels verliezen. Daarnaast kunt u langere tijd bloedverlies hebben en kan de pijn tijdens de menstruatie toenemen. Als de vleesbomen deze klachten veroorzaken kunnen wij de vleesbomen door middel van een operatie verwijderen.
Wanneer een vleesboom tegen je organen aandrukt, kan dit klachten veroorzaken, onder andere rugklachten. Wanneer een vleesboom klachten veroorzaakt kan ervoor worden gekozen deze operatief te verwijderen.
Een poliep is een soort uitstulpsel van het baarmoederslijmvlies; een myoom is een uitstulpsel van de spier van de baarmoeder. Een myoom kan erg verschillen van omvang en van plek en geeft vaak meer klachten dan poliepen.
Afhankelijk van wat er tijdens de hysteroscopie precies gedaan is, heeft u na de ingreep vrijwel geen last van bloedverlies (diagnostische hysteroscopie) tot gemiddeld bloedverlies (na verwijdering van vleesboom of baarmoederslijmvlies). Dit kan tot 2 weken aanhouden.
U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.
Het verwijderen van een vleesboom hoeft dus geen pijn te doen! Als je voor een plaatselijke verdoving kiest, vindt de behandeling poliklinisch plaats wat betekent dat je dezelfde dag alweer naar huis kunt. Afhankelijk van de grootte van de vleesboom, duurt de behandeling gemiddeld tien minuten.
Myomen die aan de voorkant van de baarmoeder groeien, kunnen door de druk op de blaas plasproblemen veroorzaken.
Na het verwijderen van de baarmoeder kunt u geen kinderen meer krijgen. Ook zult u niet meer menstrueren. Echter in geval de baarmoedermond nog is achtergebleven, kan u wel een beetje bloed- of slijmverlies hebben ten tijde van de verwachte menstruatie. Na verwijdering van de baarmoeder komen soms plasproblemen voor.