Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Doordat broccoli vitamine C bevat, wordt de collageen aanmaak bevorderd. Dit zorgt ervoor dat je huid jong, stevig en elastisch blijft. Ook zorgt de vitamine C dat je huid wordt beschermd tegen schade door de zon.
Broccoli bevat slechts 34 kcal per 100 gram. Het calciumgehalte in broccoli is vrij laag, maar het vitamine C-gehalte ligt hoger dan dat in sinaasappels, namelijk 89 mg per 100 gram tegenover 53 mg per 100 gram. Veel studies die het verband tussen broccoli en gezondheid onderzoeken bij mensen zijn observatiestudies.
Tip. Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.
HOEVEEL PER DAG? Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.
Broccoli
Dat broccoli een echte krachtpatser is, is geen geheim. Broccoli bevat namelijk heel wat belangrijke stoffen die je lichaam vooruit helpen en je sportprestaties een boost geven. De groente ondersteunt spierherstel, gaat ontstekingen tegen en boost het immuunsysteem.
Tevens zitten er in broccoli nog redelijk veel eiwitten voor een groente (3,5 gram per 100 gram). Deze eiwitten heb je nodig om je spieren op te bouwen. Genoeg redenen dus om wat vaker broccoli te eten! Niet alleen de roosjes, maar ook de stronk van de groente kun je eten.
Kruisbloemige groenten als broccoli, spruitjes en kool bevatten indol glucosinolaten. In de maag worden deze stoffen afgebroken tot verbindingen, inclusief indolocarbazol (ICZ). ICZ bindt en activeert AHR, ondersteunt het immuunsysteem en helpt een goede balans in de darmflora te behouden.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
grotendeels hun antikanker-eigenschappen wanneer ze gekookt worden. Wanneer de groenten gedurende 30 minuten gekookt werden, verloren ze het grootste deel van hun glucosinolaat (een stof die in het lichaam wordt omgezet in isothiocyanaaat dat beschermt tegen kanker).
bloemkool of spruitjes eerst te ontdoen van de stronk(jes) maar bij broccoli is de stronk juist een heel belangrijke bron van voedingsstoffen. Gooi deze niet weg! Haal de buitenste kantjes er van af en snijd dan ook de stronk mee in kleinere stukjes zodat dit gemakkelijk meegaren.
Bessen, frambozen, bramen en granaatappel bevatten veel antioxidanten die de huid beschermen tegen vrije radicalen. Vrij radicalen zorgen voor vervroegde veroudering en rode vlekjes in je huid. Sinaasappels, citroen, paprika bevatten veel vitamine C.
Daar helpt het de schade aan je huid te verminderen en het verouderingsproces te vertragen. Precies wat we willen! Antioxidanten vind je vooral in groenten en fruit met veel kleur: spinazie, boerenkool, broccoli, bosbessen, frambozen, aardbeien, bramen, flespompoen, gele paprika's, mango, zoete aardappel en olijfolie.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Groenten beschermen je lijf
Ze zijn een grote bron van vitaminen, mineralen, fytonutriënten en vezels. Ze werken beschermend op je lichaam, dragen bij aan een gezonde bloeddruk, suiker- en vetstofwisseling en verlagen het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker.
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Volkorenbrood en bruinbrood zijn voedzame graanproducten, maar 't beste bulkmiddel is brood niet. Voedingsdeskundige dr. Samefko Ludidi: 'Natuurlijk kun je aankomen als je brood eet. Je kunt aankomen door veel nadruk te leggen op energie, de koolhydraten die je uit rijst, pasta of brood haalt.
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
Een banaan, een stuk mango of wat druiven worden snel verteerd en zorgen voor extra energie. Ook watermeloen is een goede vrucht om te eten voor je workout, hierin zit namelijk veel kalium en vitamine B6. Deze voedingsstoffen helpen bij het voorkomen van spierpijn.