De precieze samenstelling van zeewier hangt af van de soort en het seizoen. Groene en rode zeewieren, zoals nori en dulse, bevatten meer eiwit dan de bruinwieren (met uitzondering van wakame). Naast eiwitten bevatten alle soorten zeewieren ook B-vitamines, zoals vitamine B1, maar wel minder dan bonen.
Door dagelijks een of twee keer zeewier te eten wordt de natuurlijke balans in de mineralenhuishouding van je lichaam geleidelijk hersteld en zal dit leiden tot een gezonder darmmilieu.
Zeewier: weinig calorieën, veel voedingsstoffen
Slechts 30 calorieën per kopje, maar rijk aan calcium, jodium, magnesium, ijzer en de B-vitaminen. Zeewier is tevens een goede bron voor EPA, een omega 3 vetzuur, en thiamine en niacine.
Teveel jodium is schadelijk, en je zit al snel aan de aanvaardbare dagdosis als je vaak of veel zeewier eet. Uit Australisch onderzoek blijkt dat het jodiumgehalte vooral in bruinwieren als kelp, kombu en wakame erg hoog kan zijn.
Wakame zeewier heeft een sterke antioxidant werking. Het wordt steeds vaker gebruikt als hulpmiddel om gewicht te verliezen, vanwege het effect op de stofwisseling. Japanse vrouwen die veel zeewier aten hadden minder vaak borstkanker dan vrouwen die dit niet deden.
Wees terughoudend om vaak zeewier als vleesvervanger of groente te eten. Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit. Eet je zeewier als groente, varieer dan met andere groenten.
Zeewier voor een gezonde darmflora
Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren. Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen. Deze vezels zijn weer onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels.
Spirulina PUUR voor paarden en honden zijn gedroogde algen, een natuurlijke bron rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen, essentiële aminozuren en Omega-3 vetzuren. Deze algen/zeewier hebben een intense groen blauwe kleur.
Een te hoge inname van jodium kan de werking van de schildklier verstoren. Daarom is voor jodium een veilige bovengrens vastgesteld. Te veel jodium kan onder andere leiden tot schildkliervergroting of een overstimulering van de schildklier. Bij de meeste mensen hoeft een teveel aan jodium niet tot problemen te leiden.
Zeewier bevat weinig vetten en vrijwel geen koolhydraten die omgezet kunnen worden (suiker, vet). Bovendien bevatten zeewieren veel vezels waardoor je sneller een verzadigd gevoel krijgt. Het toevoegen van zeewier aan je maaltijd kan dus helpen in de strijd tegen overtollige kilo's.
Zoals de meeste zeegroenten heeft wakame een ziltige umami smaak. Wakame is erg gezond: de zeegroente is namelijk (onder andere) rijk aan voedingsvezels, calcium, eiwitten, magnesium, vitamine A, C en K!
Het stimuleert de doorbloeding, bevordert de celstofwisseling van de huid en voert afvalstoffen en overtollig vocht af. Zeewier is een rijke bron van natuurlijke vitaminen, mineralen en oligo-elementen; actieve bestanddelen die gemakkelijk door het lichaam opgenomen worden.
Zeewier heeft een hoger vezel gehalte dan groente en fruit omdat ze grotendeels zijn opgebouwd uit fermenteerbare en niet-fermenteerbare voedingsvezels. Vezels worden niet verteerd in de dunne darm en ze dragen dus nauwelijks bij aan het aantal calorieën dat je binnen krijgt.
Andere zeewieren, zoals nori, bevatten aanzienlijk minder jodium (15 deeltjes per miljoen). Personen met een prikkelbaar darm syndroom, colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn moeten voorzichtigheid betrachten met zeewier. Dit heeft te maken met de verteerbaarheid van de koolhydraten in zeewier.
Zeewier is de verzamelnaam van groepen niet-verwante ALGEN die in zee of brak water groeien. Algen is de verzamelnaam voor een grote, gevarieerde en heterogene groep relatief eenvoudige organismen die momenteel nog geen formele taxonomishe status hebben.
Een jodiumtekort kan je hartslag vertragen, waardoor je je zwak, vermoeid en duizelig kunt voelen. Je loopt hierdoor ook het risico om flauw te vallen. Een tekort aan jodium kan dus best gevaarlijk zijn.
Voedingsmiddelen uit de zee (zoals zeevis, schaal- en schelpdieren, zeewier, algen, sushi, vismeel en kroepoek) bevatten van nature een grote hoeveelheid jodium.
Spiruline bijwerkingen
Het innemen van dit voedingsmiddel zorgt ervoor dat je meer energie krijgt, maar als je er te veel van gebruikt kan het ook vermoeidheid of hoofdpijn veroorzaakt. Je kan ook last krijgen van deze klachten aan het begin van een algenkuur.
Spirulina is bestempeld als veilig
Dit betekent dat gezonde mensen geen negatieve gevolgen ondervinden wanneer zij zich houden aan de aanbevolen doseringen. De beschreven bijwerkingen, zoals misselijkheid, vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn, komen soms voor bij mensen die net beginnen met Spirulina.
Hoe lang mag je spirulina gebruiken? Je kan spirulina dagelijks blijven gebruiken in de aanbevolen dosering en dit zonder dat je er nadelige effecten zal van ondervinden. Mensen die er bijvoorbeeld overmatige stress willen mee tegengaan, doen er goed aan de dosis te blijven aanhouden.
De gezondheidsclaims van zeewier worden door niemand betwist. De talloze eetbare soorten bevatten hoge concentraties calcium, kalium, jodium en ijzer. Ook zit er in zeewier 5 tot 30% eiwit en bevat het veel vitamine C en E. De vezels in zeewier bevorderen bovendien de maag-darmfunctie.
En met dit in het achterhoofd de volgende vuistregel: de consumptie van zeewier langzaam opbouwen tot 5-10 gram gedroogd zeewier per dag. Dat komt overeen met 50-100gr vers (of geweld) wier.
Wij raden aan om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te eten en ze vóór gebruik te weken en wassen. Alleen bij nori hoeft dit niet.