Zegelringen worden reeds sinds de middeleeuwen gebruikt om brieven (of andere objecten) te markeren met een (persoonlijk) lakzegel. Een zegelring is een ring die voorzien is van een gravure in een zegelsteen. De gravure betreft meestal het familiewapen of monogram (initialen) van de familie van de drager.
In Nederland worden zegelringen met familiewapens veelal, maar niet uitsluitend, nog gedragen door families van adel of van het patriciaat; vele families die niet behoren tot de adel of patriciaat - maar die veelal tot de betere kringen behoren - kennen eveneens deze traditie.
Het graveren van een zegelring is een eeuwenoud ambacht. Een gravure bestaat vaak uit een familiewapen of een monogram (vaak initialen). Een familiewapen wordt normaliter in spiegelbeeld gegraveerd, zodat deze correct wordt weergegeven wanneer het zegel wordt gedrukt in zegellak.
Hij wordt alsmaar populairder, maar waar komt die zegelring eigenlijk vandaan. Het ontstaan van de zegelring wordt vermoedt in het oude Egypte, al zijn er ook verwijzingen naar Mesopotamië, het huidige Irak. Daar begon zo'n beetje de beschaving, dus het zou zomaar kunnen.
In veel families is het geven van een zegelring al generaties onderdeel van een traditie. In andere families wordt deze traditie voor het eerst in gang gezet. De ring wordt gebruikelijk met 18 of 21 jarige leeftijd geschonken aan zoon of dochter.
In Nederland wordt een zegelring in de regel gedragen om de ringvinger van de linkerhand. Het is ook mogelijk de ring aan de pink van de linker- of rechterhand te dragen. De ring kan naar boven of naar beneden gedragen worden.
Aan welke hand draag je een zegelring? Volgens de traditie zou je je zegelring dragen aan je pink. Maar dit is allang verleden tijd, de zegelring kan namelijk aan alle vingers gedragen worden, zelfs aan je middel- of wijsvinger. Het is juist leuk om zegelringen te combineren met dunnere ringen.
Een zegelring is van oorsprong een ring met een plat oppervlak waar een afdruk op staat. De afdruk kan een gravering zijn in het metaal of een afdruk in een steen. De afdruk is vaak een familiewapen en de ring wordt traditiegetrouw doorgegeven in families.
ZEGELRING ALS TROUWRING
Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een persoonlijke zegelring met het eigen familiewapen of misschien hebben jullie in de familie wel een initiaal die al eeuwen meegaat en van vader op zoon wordt overgedragen. Een mooie traditie dus om in stand te houden en dus dé perfecte trouwring voor jou!
Indicatief liggen de kosten van een zegelring (inclusief handgegraveerde zegelsteen) tussen circa 650 euro tot 1000 euro (zilveren zegelring), 1000 euro tot 1500 euro (14kt gouden zegelring), 1500 euro tot 2500 euro (14kt witgouden zegelring). Vrijblijvende informatie en prijsopgave krijgt u via ons aanvraagformulier.
In Engeland is het juist heel gebruikelijk de zegelring aan de pink te dragen. Als praktische afweging voor de ringvinger wordt meestal aangevoerd dat de ring (en met name de zegelsteen) dan iets beter beschermd is tegen stoten, omdat deze niet aan de buitenzijde van de hand zit.
Het gewicht van een zegelring in karaat goud hangt dus af van het gewicht van de ring en het goudgehalte. Als je bijvoorbeeld een ring van 14 karaat goud hebt met een gewicht van 10 gram, is het gewicht van het goud in de ring ongeveer 5,83 gram (10 gram x 58,3%).
De ring heeft een ringkop van 13 mm en een gewicht van circa 9,1 gram.
Lagensteen. De lagensteen is veruit de meest gebruikte steen in zegelringen. De lagensteen krijgt zijn naam doordat de kleur van de steen in lagen is opgebouwd.
Maak een sopje met afwasmiddel en leg je ring hierin. Borstel met een zachte tandenborstel de ring voorzichtig schoon. Leg je ring daarna in een zeef en spoel de ring af met lauwwarm, stromend water. Wrijf je ring tenslotte voorzichtig droog met een zachte, niet-pluizende doek.
Over het algemeen kun je ook als man tegenwoordig overal wel ringen naartoe dragen, ook bij de meeste kantoorbanen. Kleed je je voor een wat formelere of corporate setting, dan kun je je accessoires daarop afstemmen en kiezen voor het dragen van minder ringen of een subtielere combinatie.
Vroeger droegen ongetrouwde vrouwen een ruitvormige of ronde zegelring.Een getrouwde vrouw kon je herkennen aan het dragen van een ovale zegelring.
Overigens komt de traditie vanuit de Oude Egyptenaren, zij droegen de trouwring aan de linkerhand. Zij geloofden dat de linker ringvinger de enige vinger is die direct in verbinding staat met je hart. Dit wordt de 'ader der liefde' of de 'vena amoris' genoemd.
Traditioneel gezien betaalt de bruid voor de trouwring van de bruidegom en de bruidegom betaalt voor de verlovingsring en de bijpassende trouwring voor de bruid. Vroeger was het zelfs gebruikelijk dat de ouders van de bruid de hele bruiloft betaalden.
Er wordt steeds weer gezegd dat je zoveel maanden salaris moet uitgeven aan de verlovingsring. De meest populaire is de 3 maanden regel. Van een man wordt dus verwacht dat hij drie keer zijn netto-inkomen uitgeeft aan een verlovingsring voor zijn partner.
Gouden zegelringen van de beste kwaliteit
Zo worden onze gouden zegelringen alleen gemaakt van echt 14-karaats goud. Dit materiaal bestaat voor 58,5% uit goud, aangevuld met koper en zilver om het goud steker te maken.
Trouwringen en verlovingsringen hebben geen specifieke kenmerken waar een ring aan moet voldoen. Het is dus niet dat een bepaalde ring wel als trouwring kan worden gedragen, maar niet als verlovingsring kan dienen. Wat in de praktijk vaak het geval is, is dat trouwringen wat strakker zijn dan verlovingsringen.
Een ring dragen aan je duim betekent wilskracht, karaktersterkte, vrijheid van gedachtegoed en zelfbewustzijn. Veel treffende associaties te vormen, omdat duimringen het minst gangbaar zijn en daarom een enorme stijllading hebben.
Met een ring aan je middelvinger toon je jouw wilskracht.Het staat symbool voor je zoektocht naar zekerheid en veiligheid. Stenen die goed samengaan met een middelvinger-ring zijn roze kwarts en parels.
Gezien de grote verschillen tussen de traditionele geloven in Nederland wordt de trouwring in Nederland zowel links als rechts gedragen. In Nederland dragen de Katholieken de trouwring links en de Protestanten rechts. Islamitische mensen dragen over het algemeen de trouwring aan de rechterhand.