Omdat het water in de Dode zee voor een derde uit zout bestaat, is het veel zwaarder water dan normaal. En daarom kun je er gewoon op drijven.
Het meer staat bekend om zijn hoge zoutgehalte - daardoor kun je er op drijven. Het is een natuurlijke spa die mineralen bevat die sinds de tijd van Cleopatra gebruikt worden voor de behandeling van huidziekten.
Zout en modder
Zwemmen in de Dode Zee is iets wat veel mensen ooit een keer willen doen. Je stapt in het koele water. Zonder moeite blijf je aan de oppervlakte drijven, zinken is onmogelijk.
De Noordzee is in het gebied voor de Nederlandse kust een van de minst zoute zeeën op aarde. Per liter water bevat deze 31 tot 35 gram zout. Ter vergelijking: de Middellandse zee bevat zo'n 38 gram zout per liter water, de Dode Zee maar liefst 332 gram per liter.
Let wel op als je de Dode Zee in gaat: Niet langer dan 15 minuten & kijk uit voor je ogen! Hoe goed het voor je huid ook kan zijn, je moet niet te lang in de Dode Zee drijven. Blijf maximaal 15 minuten in het water en spoel je daarna goed af met gewoon water.
De modder uit de Dode Zee bevat 26 soorten mineralen en heeft een diep reinigende werking. Je zult merken dat je huid hierna ontzettend fijn en zacht aanvoelt. De modder helpt onder andere erg goed tegen acne, eczeem en psoriasis maar ook bij bijvoorbeeld spierpijn en reumatische aandoeningen.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij een bezoek aan de Dode Zee. Zwemmen is haast onmogelijk, dus zorg dat je er niet te lang in blijft. Door het hoge zoutgehalte droogt je huid namelijk snel uit. Er wordt aangeraden niet langer dan een halfuur in de Dode Zee te drijven.
Uren zwemmen in de Dode Zee: niet echt aan te raden, als je je bedenkt dat het water zo zout is, dat je vergiftigd kunt worden als je het binnenkrijgt. Een groep zwemmers deed het vandaag toch. Voor het eerst in de geschiedenis waagden ze de oversteek van Jordanië naar Israël.
Het ligt op de grens van Afrika en Azië, waardoor de Rode Zee aan diverse landen grenst. In het noorden aan Israël en Jordanië, in het oosten aan Saoedi-Arabië en Jemen en in het westen aan Eritrea, Soedan, Egypte en een klein stukje Djibouti.
De Zwarte Zee ligt tussen Europa en Klein-Azië. De landen rond de Zwarte Zee zijn Turkije, Bulgarije, Roemenië, Oekraïne, Rusland en Georgië. De Zwarte Zee is bij Istanbul verbonden via de zee van de Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen met de Egeïsche Zee en Middellandse Zee.
De Rode Zee is ongeveer 35% zouter dan de meeste andere zeeën, wat het unieke gezondheidsvoordelen oplevert. Aangenomen wordt dat de zoutconcentratie de bloedcirculatie verbetert. De Rode Zee heeft met 41 tot 42% het hoogste zoutgehalte voor open zeeën.
Toch is dit geen goede keuze! Zeewater is drie keer zo geconcentreerd als menselijk bloed, en om het te verwerken, zou het lichaam het overtollige zout in de vorm van urine uitscheiden via de nieren. Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen.
De groenbruine Noordzee
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven.
Als je vraag is of zout in het algemeen op kan gaan, bijvoorbeeld in de zee, nee dat gaat nooit op, omdat al het zout dat gewonnen wordt en gebruikt, bijvoorbeeld voor op de wegen(al is dat vaak zout van onder de grond) uiteindelijk weer in de zee terecht komt, via het grondwater of de riolering.
De regio heeft een groot aantal resorts voor elke smaak; de watertemperatuur in de Zwarte Zee is geschikt om vier tot zes maanden per jaar in te zwemmen. Hieronder vindt u informatie over de huidige watertemperatuur, de huidige trend van de verandering, informatie over het weer op geselecteerde locaties in Zwarte Zee.
De Zwarte Zee stond bekend om z'n enorme scholen ansjovis, tonijn en makreel. Ze vonden eten genoeg in de zeewierwouden die een enorme populatie aan kleinere visjes, krabbetjes en garnaaltjes huisvestten.
De Dode zee ligt op de grens van Jordanië en Israël en hij heet zo omdat er helemaal niets leeft in deze zee. De Dode zee is namelijk heel erg zout. Het is de zoutste zee ter wereld. De Dode zee ligt in woestijngebied waar het heel erg heet is.
AMSTERDAM – Een computersimulatie van Amerikaanse wetenschappers toont aan dat een zee daadwerkelijk uiteen kan splijten, zoals volgens de Bijbel gebeurde toen Mozes de Rode Zee overstak met zijn volk.
Het waterpeil in de Dode Zee daalt snel. Sinds 2002 is het zoute meer tussen Jordanië en Israël 17 meter lager geworden – een daling van ongeveer 1 meter per jaar.
Zoals hierboven al genoemd leven er rifhaaien. Daarnaast zijn er pelagische haaien te vinden zoals hamerhaaien en de oceanische witpunthaai. Daarnaast zwemt er wel eens een ongevaarlijke walvishaai voorbij. Ook de meer tot de verbeelding sprekende stierhaai en tijgerhaai komen voor in de Rode Zee bij Egypte.
Normaal gesproken kunt u zonder aarzelen baden, zwemmen, snorkelen en duiken in de Rode Zee.
De Dode Zee vormt deels een natuurlijke grens tussen Jordanië en Israël. De Dode Zee is een binnenzee die op 417 meter onder de zeespiegel ligt en daarmee het laagste punt ter aarde. De Dode zee is omringd door prachtige woestijn bergen. Het water van de Dode Zee heeft het hoogste zout- en mineralengehalte ter wereld.
Het onderwaterleven
In het water van de Rode Zee leven excentrieke vissen zoals de sergeant-majoorvis, de reuzenkogelvis en de Pauwoogkeizersvis leven. Maar ook dieren als zeekoeien en verschillende soorten haaien zijn in dit duikerswahalla te vinden.
„Je moet wel behoorlijk verzwakt zijn, wil je daar verdrinken”, geeft Vreeswijk toe. Voor verzwakte mensen is het moeilijk het hoofd boven water te houden. „Een drenkeling in de Dode Zee zal na een tijdje moe worden en moeite hebben om stabiel in het water te liggen”, zegt hoogleraar Mudde.
Het is een ramp voor het milieu maar ook voor toeristen. De Dode Zee droogt op, omdat het waterpeil ieder jaar zakt. Het peil in Dode Zee is gedaald tot het laagste punt uit de geschiedenis.