Wereldwijd zijn dit er maar liefst 2 miljard. De spijkerbroek is dan ook het meest gedragen kledingstuk ter wereld.
Een merkwaardig bericht in de media: 'de duurste jeans ooit' vliegt in Groot-Brittannië de winkels uit. De peperdure spijkerbroek van het merk Balmain zit vol gaten en kost maar liefst 1100 euro.
Toch zijn de experts het erover eens dat je niet meer dan zes paar nodig hebt, ook als je eigenlijk elke dag een jeans draagt. Je spijkerbroeken kun je namelijk overal mee combineren, waardoor het zonde is als je hele kast ermee vol hangt.
Voor de eerste spijkerbroeken gaan we terug naar het jaar 1873. Het waren Jacob W. Davis en Levi Strauss die in 1873 octrooi aanvroegen op hun spijkerbroek. Deze broek heeft altijd de oervorm behouden; een model pantalon die – volgens de overlevering – ooit in en rond Genua populair was.
De stof van spijkerbroeken wordt geweven met een schering die indigo gekleurd is, terwijl de draden van de inslag wit zijn. De blauwe verfsoort die werd gebruikt, heette in het Frans "bleu de Gênes" (vertaald vanuit het Italiaanse "blu di Genova", dus eigenlijk "Genuees blauw").
Hij is uitgevonden door de slimme kleermaker Levi Strauss. Hij gebruikte een stevige katoenen stof die hij blauw verfde met indigo. Om de zakken extra stevig te maken sloeg hij er spijkers in. Voila, de spijkerbroek!
Consumenten kopen gemiddeld 46 kledingstukken per jaar. In de gemiddelde Nederlandse kledingkast hangen tussen 150 en 200 stukken kleding. En daarnaast gooien we ook nog 40 kledingstukken per persoon weg elk jaar!
Een consument in Nederland betaalt tussen de 14 en 200 euro voor een spijkerbroek.
Mannen van Nederland, hoe klinkt dit: je hoeft maar twee keer per jaar te winkelen, je bent altijd goed gekleed en -relatief- weinig geld kwijt. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een capsule garderobe bouwen. Iedere man kan het, zelfs als je twee linkerhanden hebt.
Als je op zeker wilt spelen, kun je het beste voor jeans van Levi's, Diesel of Lee gaan. Alle drie de merken zijn al sinds tientallen jaren op de markt en staan garant voor kwaliteit en tijdloos design. In de afgelopen jaren zijn vooral de vintage en tweedehands modellen van deze merken weer erg populair geworden.
Het materiaal: L2X. De casual-meets-outdoorbroeken van DUER zijn gemaakt van het veelzijdige L2X-materiaal. Dit materiaal is 30% lichter en 30% sterker dan gewoon denim. En het heeft 5x meer stretch, waardoor je er onder andere dus ook prima in kunt klimmen.
Per jaar worden er in ons land rond de 45 miljoen spijkerbroeken verkocht. Wereldwijd zijn dit er maar liefst 2 miljard. De spijkerbroek is dan ook het meest gedragen kledingstuk ter wereld.
In het productieproces van 1 t-shirt wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 2500 liter water en voor de productie van 1 jeans wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 7000 liter water (KplusV 2020, Fast fashion onderzoek).
* Voor de productie van een spijkerbroek is gemiddeld 8000 liter water nodig. 7500 liter daarvan komt uit de productie van katoen, de overige 500 liter wordt verbruikt tijdens de afwerking (verven 142, bleken 30, printen 188, finishing 136 liter).
Om van de gekleurde draden een spijkerbroek te kunnen maken wordt een speciale weeftechniek gebruikt. Deze weeftechniek wordt ook wel keperbinding genoemd. Er ontstaat tijdens deze manier van weven een schuine lijn, doordat er tijdens het weven één witte draad 'op' en drie blauwe draden 'neer' geweven zijn.
Mensen van 18 tot 25, van 25 tot 35 jaar én van 35 tot 45 jaar kopen het meest kleding. Vanaf 55 jaar verschuift de interesse naar het boeken van vakanties. Overigens worden vakanties ook steeds vaker online geboekt.
Maak makkelijke stapeltjes
Wanneer je hebt uitgezocht wat je houdt en wat er weg kan is het tijd om de kleding die je houdt op te delen in makkelijke stapeltjes. Het beste kun je dit doen door soort per soort te stapelen. Dus per kledingstuk, maar het liefst ook gesorteerd op stofsoort of kleur en print.
Slechtere kwaliteit
Omdat de standaarden behoorlijk zijn veranderd, is kleding nu niet meer zo'n lang leven beschoren. Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'.
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
In Bangladesh worden de meeste spijkerbroeken ter wereld gemaakt.