Sauzen zoals Sambal manis zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Sambal manis kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Welke soort sambal je ook kiest, eigenlijk bestaat de basis altijd uit rode pepers. En laten rode pepers nou eens hartstikke gezond zijn. Ze zitten boordevol allerlei gezonde voedingsstoffen denk hierbij aan: vitamine C, vitamine B6, magnesium, kalium, ijzer en fosfor.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Een lepeltje sambal is niet alleen goed voor de smaak, maar ook voor je gezondheid. Rode pepers bevatten onder andere vitamine C en de mineralen kalium en magnesium. Maar een rood pepertje wordt meer gezonde eigenschappen toegekend.
Pittig eten prikkelt de slijmvliezen, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de keel, maag en darmen. Zo komt er bijvoorbeeld ook veel slijm los. Sommige mensen kunnen hierdoor last krijgen van een geïrriteerde maag of darmen, maar dit is verder niet schadelijk!
Reactie van je lichaam op pikant eten
Pittig eten prikkelt de slijmvliezen, zenuwuiteinden en spiercellen van je keel, maag en darmen. Het maakt veel slijm los. Je kunt hierdoor last krijgen van irritatie van je maag of darmen.
Sambal oelek is, in tegenstelling tot manis, badjak en brandal, niet gebakken en vormt eigenlijk de basis voor veel andere sambals. De naam komt van de 'ulek', in Indonesië de stamper waarmee in een vijzel de pepers met specerijen worden gemengd. Veel meer is er in de sambal oelek dan ook niet toegevoegd.
Uitgestald in grote bakken, in porties verkocht. Sambal Manis is een gebakken sambal met een zoete smaak en net wat milder dan de Sambal Oelek en Brandal. Gemaakt van vers gemalen lomboks (chilipepers), volgens authentiek recept.
Sambal Manis
Als je van de smaak van sambal wilt genieten maar je kan niet zo heel pittig eten, dan is sambal Manis een goede keus. Manis is Indonesisch voor zoet. Deze soort sambal is nog minder pittig dan sambal Badjak, en de meeste mensen kunnen sambal Manis dan ook prima verdragen door de toevoeging van suiker.
Pittig eten wordt al jaren geassocieerd met allerlei ellendige wc-bezoeken, maar wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen de twee is er niet. Sterker nog, dit onderzoek laat zien dat de capsaïne in pittig eten (hebben we 'm weer) juist de stoelgang bevordert.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
In peper zit ook capsaïcine, een stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
Je hersenen gaan als reactie daarop endorfine aanmaken, dat heeft een pijnstillend effect. De toename van endorfine geeft een lichte roes van euforie en hoe meer je ervan eet, hoe meer endorfine er wordt aangemaakt. Zo kan pittig eten verslavend zijn.
Het actieve component hiervan is capsaïcine, het moleculaire element dat de hete smaak veroorzaakt. In diverse onderzoeken worden veel gezonde werkingen toegeschreven aan dit ingrediënt. Zo heeft het een antibacteriële werking: het werkt pijnstillend, verlicht jeuk en zorgt ervoor dat je minder snel verkouden wordt.
Net zoals chocolade, en andere melkproducten, kan ook pikant eten voor puistjes zorgen. Dit komt door de pepers in het pikante eten, die een bepaalde stof (zuur lycopeen) bevatten. Deze stof zorgt bij sommige mensen voor irritaties, waar hun huid op reageert.
Als je gerechten met hete pepers of sambal eet, komen de zweetdruppels direct te voorschijn. Dit heeft te maken met een bestanddeel van rode pepers: capsaïcine. Capsaïcine stimuleren de receptoren van zenuwen in je mond, waardoor je lichaam denkt het warm te hebben. En dan reageert je lichaam hierop door te zweten.
Als het jou toch iets te heet wordt met al die pepers, is sambal manis misschien wat je nodig hebt. Manis is Indonesisch voor zoet en deze sambal is dan ook door de toevoeging van suiker een stuk milder.
Sambal oelek & sambal badjak
In de supermarkt vind je vaak ook sambal badjak en brandal, beide gemaakt van gebakken pepers met uien knoflook en trassi, waarbij badjak iets milder is.
Sambal oelek is de meest pure vorm van sambal. Hij wordt alleen gemaakt van rode pepers en zout en smaakt dus echt naar pepers. Rauwe pepers zijn heter dan gebakken pepers en sambal oelek wordt niet gebakken. Hij is daardoor flink pittig en scherp.
Sambal van de Chinees
De Sambal die je vaak bij de Chinees krijgt, in kleine zakjes, is meestal een soort Sambal Oelek, en dus niet de Sambal Badjak. Hoewel deze laatste soort vaak door mensen lekkerder gevonden wordt, en eigenlijk ook beter, door de zoetigheid, bij diverse andere (vlees)gerechten past.
Sambal Bawang is een sambal op basis van gemalen rode pepers, ui en knoflook. Deze sambal soort wordt ook wel "Shallot Chili Sauce" genoemd en is erg pittig. Deze extra pittige sambal is heerlijk bij nasi, bami, andere Oosterse gerechten en niet te vergeten door gehakt!
Toch helpt het wel degelijk om 'iets vets' eten, zoals kroepoek of een lepeltje pindakaas. Vind je het gerecht te pittig, maar wil je het wel graag verder opeten, voeg dan wat suiker aan het gerecht toe. Suiker maakt het minder pittig.
Goed voor je darmen
Volgens aHealthyLife stimuleert peper de afgifte van enzymen door je darmen en alvleesklier. En dat is dan weer goed voor je spijsvertering. Ook kan zwarte peper helpen als je diarree hebt.
Tabasco® is niet alleen lekker, maar ook gezond! In rode peper zitten meer vitamine C dan in een sinaasappel. Bovendien bevatten pepers vitamine B6, kalium, ijzer en magnesium.