Tongelen is een conflictgedrag, waarbij je hond zich in een situatie bevindt waar hij even niet goed weet wat hij moet verwachten. Bij dergelijke stresssignalen is het belangrijk om goed te letten op de context en op de aanwezigheid van andere signalen en de volledige lichaamshouding van je hond.
Tongelen kan worden gezien als een manier om zichzelf te kalmeren en hun spanning te verminderen. Het is hun manier om aan te geven dat ze op dat moment iets spannends ervaren in de omgeving. Dat kan van alles zijn, het hoeft ons niet eens op te vallen.
De meest voor de hand liggende reden dat een hond zijn tong uitsteekt is dat hij iets heeft gegeten en zijn bek af likt.
Eigenlijk kan een hond maar op één manier afkoelen: door te hijgen. Een hond doet tijdens het hijgen zijn tong uit zijn bek.Hierdoor kan er meer koele lucht de hond in en koelt de hond dus af. Ze zeggen wel eens dat een hondentong schoner is dan een vaatdoekje, maar of dat zo is?
Het is een niet-rasgebonden afwijking en je ziet het bij alle honden die een te korte onderkaak hebben en het probleem is dan meestal het speekselen en de tong die uit haar bekje hangt. Helaas is er niets (meer) aan te doen.
Emotionele en sociologische redenen
Geeuwen kan een teken zijn van ontspanning. Een waarschijnlijk wel bekend scénario: je hond die zich nestelt op zijn of haar mat, vervolgens geeuwt en in slaap valt. Maar geeuwen kan ook in een compleet tegenovergestelde situatie voorkomen, namelijk bij stress.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Het verschil met mensen is dat een hond niet kan vertellen wat er pijn doet. Hijgen, kwijlen, piepen, smakken, likken, minder actief zijn en veranderingen in gedrag, komen voor bij alle soorten pijn. Moeite met bewegen wordt vaak aangezien voor gewrichts- of spierpijn, maar dit kan ook door buikpijn komen.
Probeer (samen met de dierenarts) te achterhalen waar jouw viervoeter allergisch voor is. Als je hond veel likt kan het ook zijn dat hij last heeft van stress, maag-darmproblemen of andere onderliggende oorzaken. Bij aanhoudend likken is het dus verstandig om altijd de dierenarts in te schakelen.
Deze lik-drang blijft ook bij volwassen honden bestaan en heeft dan een sociale functie. Een volwassen hond die een andere hond in de mondhoek likt laat zien dat hij onderdanig is en dus geen gevaar voor de andere hond vormt. Daarnaast is het bij honden die elkaar kennen een teken van genegenheid.
Maar de resultaten suggereren wel dat de honden niet alleen aandacht besteden aan wie we zijn en hoe we dingen zeggen, maar ook aan wat we zeggen. Ook al begrijpt je hond je dus niet altijd; hij luistert wel degelijk naar wat je zegt.
Honden communiceren op meerdere manieren met mensen en soortgenoten. Uitingen als blaffen, smeken, janken, huilen of grommen vallen onder de geluiden die ze maken. De dieren gebruiken echter niet alleen hun stem, maar ze zetten het hele lichaam in om dingen duidelijk te maken.
Als je hond tegen je aan of op schoot in slaap valt, dan is dit ook een teken dat hij zich op zijn gemak voelt en jou volledig vertrouwt. In roedels liggen honden ook tegen elkaar aan, omdat dit veilig voelt.
Likken is dus een soort lichaamstaal. Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven.
In tegenstelling tot mensen kan een hond niet zweten. Door te hijgen kan een hond zijn lichaamstemperatuur reguleren. Bij warme weersomstandigheden of vlak na een forse lichaamsinspanning is het dus heel normaal wanneer je hond veel hijgt.
Als de hond blij is om ons te zien, dan zal het beven gevolgd worden met kwispelen, rondje om ons lopen, sprongetjes en blaffen om onze aandacht te trekken: in deze gevallen zijn knuffelen en aaien welkom!
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Sommige honden kunnen denken dat hun baasje niet meer terugkomt wanneer ze weggaan, terwijl anderen begrijpen dat hun baasje alleen even weg is en binnenkort terugkomt. Honden hebben geen menselijke taal of begrip, dus het is moeilijk om precies te weten wat er in hun hoofd omgaat.
Signalen van ongemak: het regelmatig maken van geluiden als grommen of janken, verandering in lichamelijke verzorging, een depressieve indruk maken, veranderde reactie op mensen of andere honden (een hond kan steun gaan zoeken bij u, of zich juist gaan verstoppen of terugtrekken).
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Maar het is absoluut niet verstandig om honden en katten paracetamol te geven. Voor een hond kan tablet van 500 mg paracetamol al giftig zijn en voor kleine honden zelfs als een halve tablet.
De realiteit is dat honden en katten wel degelijk besef hebben van de tijd, zelfs een pak beter dan wijzelf! Want als wij weten dat er 30 minuten zijn verstreken en geen 20, dan is dat omdat we voortdurend de klok of onze smartphone raadplegen.
Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Honden drukken genegenheid niet uit door elkaar te 'ompoten', want zo zijn ze nou eenmaal niet geëvolueerd. Wanneer we onze arm on de schouder van de hond slaan zal hij dat ervaren als het opdringen van je dominantie.