Groene energie wordt opgewekt met behulp van schone, onuitputtelijke bronnen zoals wind, zonlicht of warmte uit de aarde. Grijze energie is vuile energie. Deze wordt opgewekt door aardolie, aardgas of steenkool, ofwel fossiele brandstoffen, te verbranden.
Groene energie ranking: oorsprong elektriciteit
Het produceren van elektriciteit met zeer groene energiebronnen levert de hoogste scores op voor de energieleveranciers. Hieronder vallen waterkracht, windenergie, zonne-energie en geothermische energie.
Wat is de meest duurzame energie? Windenergie, zonne-energie en waterkracht zijn veruit de schoonste manieren van duurzame energie opwekken. Of biomassa wel zo duurzaam is, wordt nog veel over gediscussieerd. Biomassa heet duurzame energie omdat de bron hernieuwbaar is.
De energiebronnen van de toekomst bestaan voor Nederland vooral uit zonne- en windenergie, aangevuld met bijvoorbeeld aardwarmte en groen gas. Pieken en dalen vangen we op met innovatieve oplossingen voor opslag, zoals batterijen en groene waterstof.
Op het moment is er niet één beste keuze; er zijn meerdere duurzame alternatieven. Rijden op elektriciteit (100% of plug-in hybride), bio-CNG (biogas) of bio-ethanol en biodiesel uit afval en residuen zijn op dit moment de beste opties.
Gas: een van de meest gebruikte vervuilende energiebronnen
Eén van de niet duurzame energiebronnen die het meest wordt gebruikt, is aardgas. Niet alleen wordt gas in ons land veel gebruikt; Nederland is zelfs een belangrijke producent van aardgas. Het wordt onder andere gebruikt om op te koken en woningen te verwarmen.
Nadelen van groene energie
Als er bijvoorbeeld veel windmolens worden gebouwd om groene energie te leveren dan nemen ze ruimte in beslag en zorgen ze voor schaduw. Op die manier kunnen ze natuurgebieden aantasten. Daarnaast gaan er jaarlijks heel veel vogels dood doordat ze in windmolens vliegen.
Zweden is koploper en wekt meer dan de helft (54,5 procent) van de energie op uit duurzame bronnen. Dat is ruim boven de doelstelling van 49 procent. Finland, Letland, Oostenrijk en Denemarken zitten boven 30 procent opgewekte duurzame energie.
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog altijd rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar heel weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 5 jaar kunt terugverdienen.
Verwarmen met aardgas is minder schadelijk voor het milieu en het klimaat dan verwarmen met stookolie. Kiezen voor groene warmte, bijvoorbeeld met een warmtepomp of warmtenet, is veruit de 'schoonste' oplossing, zowel wat de luchtkwaliteit aangaat, als op het vlak van energie-efficiëntie.
Grijze energie kan in tegenstelling tot groene energie op den duur wel opraken. Toch zijn veel van de meest gebruikte energiebronnen in Nederland nog steeds niet duurzaam. Grijze energie komt uit fossiele brandstoffen, zoals steenkolen, aardolie en aardgas.
Groen gas is een duurzamer alternatief. Dit gas wordt gemaakt van biogas, wat voortkomt uit vergisting van bijvoorbeeld groente-, fruit- en tuinafval en mest.
Weet dat elektriciteit de duurste energiebron is, een condensatieketel op aardgas is veruit het goedkoopst.
Aardgas is een fossiele brandstof, en de voorraad ervan in de grond is niet oneindig.
Met zonne-energie kun je makkelijk gratis elektriciteit opwekken. Het is dan ook de populairste vorm van gratis energie. Zonnepanelen worden almaar goedkoper om te installeren. Bovendien heb je er geen vergunning meer voor nodig.
Groene stroom wordt op verschillende manieren opgewekt: zoals met zonnecollectoren, windmolens, waterkrachtcentrales of door biomassa te verbranden, bijvoorbeeld hout of afval. Er wordt gebruik gemaakt van schone, onuitputtelijke bronnen. Duurzame of groene stroom wordt daarom ook wel hernieuwbare energie genoemd.
Ondanks de stijging van zon- en windenergie zijn kolen en olie nog altijd de meest gebruikte energiebronnen ter wereld. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA), dat is gepubliceerd.
Zon, wind en aardwarmte zijn duurzame energiebronnen. Ze raken nooit op, veroorzaken geen luchtvervuiling en hebben zelf geen CO2-uitstoot. De verbranding van kolen, olie en gas draagt sterk bij aan klimaatverandering.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Met 4 makkelijke tips verwarm je je huis zonder te verspillen. Het kost je niets extra's, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd deuren in huis dicht en zet de verwarming als je thuis bent een graadje lager dan nu. 's Nachts kan de thermostaat op 15 graden. Beste tip: isoleren!
Koken doet men daar voornamelijk elektrisch en verwarmen gebeurt op verschillende manieren; houtkachels, olie, pelletkachels, elektriciteit, aardwarmte of geothermie (op zijn Zweeds: jordvärme), luchtwarmte via een luchtwarmtepomp en fjärrvärme (oftewel stadsverwarming) zijn enkele opties die de Zweden benutten.
Het is misschien wel het grootste misverstand in zonnepanelenland: het idee dat zonnepanelen in de winter helemaal niets opleveren. Een zonnesysteem draait op de zon, maar niet op de warmte ervan. Juist het licht van de zon wordt omgezet in energie. Ook op minder zonnige dagen doen zonnepanelen dus gewoon hun werk.
Want met het toenemend aandeel van zonne-energie is het stroomaanbod 's nachts veel lager dan vroeger. Dus wen er nu vast aan en zet je wasmachine en afwasmachine vanaf morgen vooral midden op de dag aan.