Verkavelen betreft het opdelen in kavels. Voor het samenvoegen van kavels is er, gek genoeg, geen werkwoord. Gaan we een perceel verkavelen dan krijgen we kavels. Voegen we kavels samen tot één perceel dan 'kavelen wij bijéén'.
Wilt u een grond (al dan niet bebouwd) splitsen in minstens 2 loten om minstens één van de onbebouwde loten te verkopen als bouwgrond? Dan hebt u een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden nodig.
Hoe aanvragen? Om een verkaveling aan te vragen heb je altijd een landmeter nodig om de juiste plannen van de gronden en toekomstige bouwloten in te tekenen. Je moet ook eigenaar zijn, of de volmacht van de eigenaar hebben van de betrokken grond.
Als jij de verkoper bent van de bouwgrond is het ook aan jou om de verkavelingskosten te betalen. Deze bedragen meestal tussen de 200 en de 500 euro.
Vrijwel alle indelingen onderscheiden twee grondvormen, namelijk de blokverkaveling en de strookverkaveling. Daarnaast kan er sprake zijn van mengvormen, zoals blok-strookverkaveling of miedenverkaveling, esverkaveling en Gewannflur.
Het schepencollege neemt een beslissing
Meestal neemt het college een beslissing binnen 105 of 120 dagen na de datum van het volledigheidsbewijs.
De verkavelingsvergunning biedt rechtszekerheid voor de daaropvolgende stedenbouwkundige vergunningsaanvragen. Recent heeft de Vlaamse decreetgever de verkavelingstechniek opengesteld voor andere doeleinden dan woningbouw. Daardoor is de verkaveling ten volle een techniek voor de projectontwikkeling geworden.
Afstand doen van vergunning voor verkaveling (verzaking)
Kaveleigenaars kunnen afstand doen van de vergunning van de verkaveling. Dit kan enkel voor de volledige verkaveling. Dat doe je via een aangetekende brief aan het college van burgemeester en schepenen, Botermarkt 1, 9000 Gent.
Eenmaal je een stedenbouwkundig attest hebt, mag je er in principe van uitgaan dat je kan bouwen op de grond. De gemeente bezorgt je dan een bindend document dat bevestigt of je al dan niet kan bouwen. Ook dit document is 2 jaar geldig. Voor je een bouwgrond koopt, raadpleeg je best je notaris.
Laten liggen mag.
Je mag als eigenaar van een bouwgrond die gerust jaren laten liggen zonder er op te bouwen. Het is dus niet zo dat je wettelijk verplicht wordt binnen een bepaalde termijn iets te doen met de grond in kwestie. Je krijgt daarvoor normaal ook geen enkele sanctie.
Landbouwgrond is geen bouwgrond en kan dus niet gebruikt worden om op te bouwen. Er is ook geen vergunningsaanvraag om van landbouwgrond bouwgrond te maken. Dat betekent dat je geen huizen, appartementen of uitbreidingen van woningen op landbouwgrond mag plaatsen.
Iedere gemeente beslist zelf over haar regelgeving omtrent het verkavelen en splitsen van gronden. Het is dus belangrijk om zelf steeds bij de gemeente na te gaan welke vereisten worden gesteld.
Een verkavelingsakte is een akte die de verschillende delen beschrijft waarin een stuk grond verdeeld wordt (= verkaveling). De verkavelingsakte is nodig om de verschillende delen apart te kunnen verkopen. In de verkavelingsakte worden alle voorwaarden voor de verdeling opgenomen die moeten worden nageleefd.
Het bijstellen van een verkaveling (de vroegere verkavelingswijziging) is nodig als je de plannen en/of de bouwvoorschriften wilt aanpassen. Een bestaande verkaveling kan je bijstellen of wijzigen voor dat deel (de kavel) dat je zelf in eigendom hebt.
Ben je van plan om een grond in meerdere loten op te splitsen om minstens één van die loten te verkopen als bouwgrond, dan heb je een verkavelingsvergunning nodig. De koper moet bij het verkopen van een woning weten of er een verkavelingsvergunning voor het onroerend goed aanwezig is.
Tijdens het openbaar onderzoek kan iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon standpunten, opmerkingen en/of bezwaren meedelen. Dit moet steeds gebeuren aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente waar het project gelegen is.U kunt dit zowel online doen als via een gewone of aangetekende brief.
In zijn arrest van 16 september 2021 heeft het hof geoordeeld dat dit geen discriminatie uitmaakt. De decreetgever is ervan uitgegaan dat verkavelingen, ingevolge de vervalregeling, doorgaans grotendeels zijn uitgevoerd na verloop van een termijn van vijftien jaar.
De weigering van de vergunning dient op een weigeringsgrond gebaseerd te zijn. Dat geldt voor alle vergunningen, zoals een horecavergunning, omgevingsvergunning, schaarse vergunning, e.d.. Een advocaat bestuursrecht kan een analyse maken van de rechtmatigheid van het besluit weigering van de vergunning.
Het wijzigen van landbouwgrond naar bouwgrond is per situatie maatwerk. Factoren als jouw wens, beleid in de regio en ligging van de gronden bepalen in grote mate de haalbaarheid van het omtoveren van landbouwgrond tot bouwgrond.
Het advies moet opgesteld worden 10 dagen voor het verstrijken van de beslissingstermijn. Deze beslissingstermijn bedraagt: 105 dagen indien een openbaar onderzoek wordt georganiseerd.120 dagen indien advies van de omgevingsvergunningscommissie vereist is.
Als je onvoldoende kennis hebt van de koop en verkoop van bouwgronden, is het verstandig een professionele vastgoedmakelaar in te schakelen. Een makelaar kan je alles vertellen over de wettelijke mogelijkheden van de grond en geeft financieel, technisch en praktisch advies.
Wettelijk gezien ben je niet verplicht om binnen een bepaalde periode na de aanschaf van de bouwgrond te bouwen. Er staan dus geen algemene boetes op het onbebouwd laten van je bouwgrond. Er zijn echter uitzonderingen, zoals de aankoop van een stuk bouwgrond van de gemeente.
Wat gebeurt er na het openbaar onderzoek? Na het openbaar onderzoek worden de opmerkingen van het publiek en de adviesinstanties verwerkt.Dat kan leiden tot aanpassingen of aanvullingen van het plan-MER en de PAS. De definitieve plan-MER moet voor goedkeuring ingediend worden bij het team Mer.
Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden vraagt u aan via het online Omgevingsloket.