Donkere kringen krijg je doordat de onderliggende bloedvaatjes door je huid heen zichtbaar zijn. De huid is daar erg dun en er is nauwelijks vet- of bindweefsel dat de vaatjes onzichtbaar kan maken. Daardoor krijgt de huid onder je ogen een enigszins blauwe of grijzige gloed.
Donkere kringen onder de ogen komen vaker voor naarmate we ouder worden, omdat de huid dunner wordt en zijn vetweefsel verliest, en daarmee ook zijn veerkracht en elasticiteit. Door de dunnere huid rond de ogen worden de bloedvaten onder de huid beter zichtbaar en ziet het gebied er donkerder uit.
Tip 1 is daarom: slaap goed, maar omdat dat niet altijd lukt, hebben we voor dit geval ook nog tip 2: wikkel wat ijsklontjes in een doek of huishoudfolie en laat deze een paar minuten op je ogen liggen. Door de kou trekken je bloedvaten samen en wordt het vocht onder je ogen sneller afgevoerd.
Een goede nachtrust en een gezond en gevarieerd dieet kunnen wallen helpen voorkomen en deels verminderen. Indien je wallen hebt die zijn ontstaan door huidveroudering of genetische aanleg kun je ze helaas niet laten verdwijnen.
Vaak worden aambeienzalf en vaseline genoemd als middel om wallen tegen te gaan. Aambeienzalf kan de zwelling verminderen en vaseline zou hydraterend werken. Met dit soort middelen loopt u echter het risico dat uw oog en de huid eromheen geïrriteerd raken.
Als je weinig slaapt, kun je dus eerder last hebben van wallen door vocht. Bovendien worden de bloedvaten onder je ogen dikker als je erg moe bent. Dat komt doordat je lichaam de slaperigheid compenseert door meer cortisol aan te maken. Daar word je alert van, maar het zorgt ook voor wijdere bloedvaten.
Voldoende water drinken is belangrijk: het zorgt voor een mooie en gezonde huid. Je zou elke dag ongeveer 1,5 liter water moeten drinken om gehydrateerd te blijven. Dehydratie zorgt ervoor dat de bloedvaten onder je ogen vergroten waardoor je wallen en donkere kringen krijgt. Drinken dus!
Het gaat vooral om de vitaminen B6, B12, C, en K en het mineraal ijzer. Je huid wordt bleker door een vitamintekort, waardoor je wallen en kringen ook extra zullen opvallen. Teveel zout kan ook zorgen voor een vochtophoping. TIP: Eet voedingsmiddelen die vitaminen B6,B12,C, en K bevatten, alsook veel kalium en ijzer.
Genoeg water drinken en genoeg slapen voorkomt wallen, en de zon vermijden, goede zonnebrand gebruiken en gezond eten gaat donkere kringen tegen.
Bij donkere kringen zie je door de huid een grijze kleur van botvlies van de schedel en een blauwe kleur van de bloedvaten. Wallen onder de ogen geven over het algemeen geen lichamelijke klachten, maar kunnen wel schaamte opwekken. Wallen onder de ogen herken je aan een ophoping onder het oog.
Wat is het verschil tussen wallen en donkere kringen? Wallen en donkere kringen verschillen nogal van elkaar. Zo zien wallen eruit als een soort vochtkussentjes, terwijl donkere kringen meer lijken op 'halve maantjes' onder je ogen.
Wat zeker ook helpt is hydrateren, in de kern niets anders dan voldoende water drinken. Zorg dat je echt de anderhalve liter water per dag tot je neemt. Doe je dat niet, dan worden de bloedvaten onder de ogen groter en dat geeft vaak de donkere kringen onder de ogen. Ook een washandje kan soms al wonderen doen.
Leg het watje daarna op je gesloten ogen voor ongeveer tien minuten. Als je dit regelmatig doet en daarna goed afspoelt met water, is de kans groot dat je snel resultaat ziet.
Er zijn ook huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen wallen. Zoals gezegd helpt kou tegen zwellingen, dus leg 's ochtends een washandje met ijsklontjes of koude komkommerschijven op je ogen. Dit helpt, al is het slechts tijdelijk. Een bekend oma weet raad-middel is ook aambeienzalf, dat zwellingen doet afnemen.
Verminderde bloedcirculatie zorgt voor bleek gezicht
Dat zorgt ervoor dat je bloed makkelijker stroomt en je je warmte af kunt geven aan je huid. Dit zorgt voor die gezellige rode wangetjes. Een goede nachtrust zorgt voor een goede bloedcirculatie en dus voor wat kleur op je gezicht.
Oorzaak wallen en donkere kringen
Wallen/ zakjes onder de ogen worden zichtbaar doordat het jukbeen net achter het onderooglid ligt. Vaak is dit volumetekort al van jongs af aan aanwezig, doordat het jukbeen in aanleg wat platter is. Dat is ook de reden dat jonge kinderen al veel last van wallen kunnen hebben.
De bekendste remedie tegen wallen en kringen zijn theezakjes (het liefst van kamillethee). Leg je gebruikte theezakjes in de koelkast en leg de gekoelde zakjes minimaal 10 minuten onder je ogen. Ook koude komkommerschijfjes, koele lepels en ijsblokjes helpen tegen de wallen en kringen.
Concealer is speciaal ontwikkeld om donkere kringen te verbergen. Het is ook het ultieme wapen om komaf te maken met aanhoudende donkere kringen. Om het uitzicht te verhelderen, kies je best een concealer die iets lichter is van tint dan je eigen huidskleur. Breng vervolgens een vloeibare foundation aan.
Sperti aambeienzalf
Het klinkt een beetje gek om een zalf tegen aambeien onder je ogen te smeren, maar veel modellen zweren bij deze remedie tegen wallen. Let wel wat op, want Sperti is best een hevige zalf. Test de zalf dus eerst even uit op een stukje huid en breng de zalf minimaal 1 centimeter onder de ogen aan.
Iedereen heeft er weleens last van; dikke en/of rode wallen onder je ogen. Misschien door vermoeidheid, misschien vanwege een andere oorzaak. Maar wat zijn wallen precies, hoe ontstaan ze, en nog belangrijker wat zijn de beste middelen tegen wallen? JAN legt het uit in dit artikel.
Een goede anti wallen crème, zoals Cenzaa Supreme Look, pakt direct de meest voorkomende problemen aan. Zo worden de oogcontouren gelift en wordt het probleem gebied intensief gehydrateerd en gevoed. Het is belangrijk dat je kiest voor een hydraterende anti wallen crème om een gezonde uitstraling te realiseren.
Hoeveel uur slaap een volwassenen nodig heeft: 7-9 uur
Een volwassenen heeft minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit van je slaap af. Volwassenen brengen minder uren in diepe slaap door en worden 's nachts sneller wakker.