Blik is een gezonde keuze als er minder dan 0,5 gram zout in elke 100 gram zit en er geen suiker aan is toegevoegd. Kijk hiervoor op het etiket. Spoel de peulvruchten eventueel af om wat van het zout kwijt te raken.
Peulvruchten bevatten dus relatief veel eiwitten. In zo'n pot en blik lekken wat van die eiwitten langzaam in het vocht. Je krijgt dan een soort 'eiwitwater'. Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt.
Bovendien is je misschien iets opgevallen: koken vernietigt deze stoffen niet, maar weken (meestal) wel. En dat is precies het probleem met bonen uit blik. Die worden niet geweekt in de fabriek, maar alleen flink doorgekookt. Daarna gaan ze in een blik met een coating waar BpA in zit.
Peulvruchten in blik, pot of zak zijn klaar voor gebruik. Je hoeft ze alleen maar op te warmen. Je kunt ze ook koud eten.
Het nadeel van peulvruchten
Dit zijn afweerstoffen die planten aanmaken om zichzelf te beschermen tegen insecten en dieren die van de plant willen eten. Deze antinutriënten binden zich in je lichaam aan diverse mineralen, waardoor je deze minder goed opneemt.
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord. Het klinkt wat veel, maar drie ruime eetlepels hummus tellen al als een portie.
Week de bruine bonen in ruim water gedurende 8 tot 10 uur. De bonen nog een keer omspoelen en in een pan doen met ruim water. Voeg zout naar smaak toe. Breng het water aan de kook, en laat de bruine bonen in ongeveer 45 tot 60 minuten koken.
Antwoord: Aan groenten en peulvruchten in blik en glas wordt vaak water toegevoegd, de zogenoemde opgiet. Hieraan kan ook zout en/of suiker zijn toegevoegd. Als je in de opgiet bewaarde producten afspoelt, spoel je het zout en de suiker weg die in het aanhangende vocht zitten.
Bonen zitten vol met de natuurlijke suikers raffinose, stachyose, en verbascose. Die kunnen onze darmen niet opnemen. Daarom gaan de bacteriën in de darmen de suikers eten. Daarbij produceren ze gas, dat jij op je beurt laat ontsnappen.
Bruine bonen zijn net als alle andere peulvruchten supergezond. De drie belangrijkste welvaartsziekten en grootste doodsoorzaken, kanker, hart- en vaatziekten en diabetes, worden door het geregeld eten van bonen voorkomen. Peulvruchten zoals de bruine boon bevatten erg veel vezels.
Het afschuimen verbetert de smaak, omdat het schuim vaak een bittere smaak heeft.
Bruine bonen staan vaker op het menu van Nederlanders dan kidneybonen, dat komt mede omdat bruine bonen, in tegenstelling tot kidneybonen, wel in Nederland geteeld worden. Het grootst gedeelte van de teelt vindt in Zeeuws-Vlaanderen plaats. Er zijn twee soorten bruine bonen: de ronde exemplaren en de langwerpige.
Mungbonen, borlottibonen, kidneybonen en witte bonen bevatten de meeste proteïne. Gemiddeld wel 23 gram eiwit per 100 gram! Bonen zijn niet alleen veelzijdig, maar ook nog eens goedkoop!
Als je kikkererwten uit blik koopt, zijn ze al gaar en kun je ze eigenlijk gewoon zo eten. Door ze toch nog even te laten pruttelen in tomaten en kruiden krijgen ze extra veel smaak, bijvoorbeeld in deze Marokkaanse stoof. Varieer vooral met specerijen, garam masala of vadouvan voor een Indiase touch misschien.
"Eet bruine bonen nooit rauw", adviseert de Leeuw. "Er zit een van nature giftige stof in. Door verse bonen te koken wordt deze stof onwerkzaam." Gedroogde bonen moeten even geweekt worden.
Kikkererwten (en andere peulvruchten) zijn erg gezond, ze zitten boordevol eiwitten en zijn perfect als je wilt afvallen. Die eiwitten komen ook in het vocht terecht, door de energie van het water, kan het gaan schuimen. Je kunt dit vocht perfect eten, het is zelfs erg gezond.
Zwarte bonen uit blik of glas kun je verwarmen zonder te koken. Zwarte bonen kun je beter niet rauw eten. Er zit een natuurlijke gifstof in bonen, lectine. Als je de bonen kookt is de stof niet schadelijk meer.
Peulvruchten zoals bruine en witte bonen, kidneybonen, kikkererwten en linzen zijn een gezonde en duurzame vervanger voor vlees. Dit geldt ook voor bewerkte peulvruchten zoals tofu en tempé. Ze bevatten net als vlees eiwit, ijzer en vitamine B1.
Maak fytinezuur onschadelijk. Als je veel voedingsmiddelen met fytinezuur eet, kun je het grootste deel fytinezuur het beste verwijderen voordat je het eet. Je maakt fytinezuur onschadelijk op de volgende manieren: Laat het voedingsmiddel (ruim een nacht) weken in water, azijn of zure zuivel en gooi het weekwater weg.
Week de bruine bonen in ruim water gedurende 8 tot 10 uur. De bonen nog een keer omspoelen en in een pan doen met ruim water. Voeg zout naar smaak toe. Breng het water aan de kook, en laat de bruine bonen in ongeveer 45 tot 60 minuten koken.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Bonen zijn goed voor je hart- en bloedvaten, omdat ze het slechte LDL-cholesterol verlagen [4]. Bonen helpen je ook met afvallen. Bovendien zijn ze rijk aan eiwitten, vezels, B-vitamines, mineralen en goede koolhydraten. Hieronder lees je meer over deze gezondheidsvoordelen.
Het is niet zo dat witte bonen minder gezond zijn dan bruine bonen, zoals je dat bij volkorenbrood of –pasta zou denken. Witte bonen bevatten zelfs meer vezels dan bruine bonen [9]. Kidneybonen bevatten met name veel vezels, maar ook erg veel van het antinutriënt lectine [10].