Polyethyleen is een thermoplast en is sterk, slijtvast en relatief goedkoop. Het is gemakkelijk te bewerken, bestendig tegen hoge temperaturen, slagvast en splintert niet. Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen kan PE ook belast worden tot een temperatuur van tussen de 70 en de 90 graden Celsius.
Polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) in het kort
Polyethyleen is wereldwijd de meest gebruikte kunststof, goed voor ongeveer een derde van alle geproduceerde kunststoffen en de helft van alle kunststof verpakkingen.
PE folie en milieu
Polyetheen (PE), Polypropeen (PP) en Polyetheentereftalaat (PET) zijn minder schadelijk. De productie ervan veroorzaakt geen tot weinig vervuiling en bij juiste verbranding ontstaan geen schadelijke stoffen.
In beginsel wordt polyethyleen vaak gebruikt als een 'hard plastic', maar na het smelten van de korrel is polyethyleen toepasbaar in flexibele producten, zoals kabelmantels, water- en gasleidingen en industriële verpakkingsfolie.
Wat is Polyetheen, ofwel PE kunststof? Polyetheen is een polymeer en is een kunststof. Deze kunststof wordt het meeste verwerkt van alle kunststoffen die er bestaan. Polyetheen wordt ook wel afgekort met PE.
PP (polypropyleen) en PE (polyethyleen) zijn sterker dan PVC, maar wel iets duurder. Beide zijn eenvoudig te recycleren. DYKA gebruikt bij de productie van PP/PE dan ook systematisch gerecycleerde grondstoffen. PP/PE is bestand tegen een grotere variatie aan chemicaliën dan PVC.
Net als andere kunststoffen wordt Polyethyleen plastic niet snel door bacteriën afgebroken, waardoor het lang in het milieu kan rondzwerven. Hier staat tegenover dat polyethyleen één van de meest duurzame kunststoffen is, aangezien je het perfect kunt recyclen.
Polyethyleen is taaier en sterker dan PVC. PVC daarentegen is harder en stijver. Een ander belangrijk verschil tussen PVC en PE is dat PVC giftig is als je het verbrandt. PVC staat voor Poly Vinyl Chloride waarbij die laatste toevoeging het probleem is.
Hoge dichtheid polyethyleen is een stevige plasticsoort die gebruikt wordt voor o.a. bepaalde types flessen en plastic tasjes. Omdat HDPE grotendeels uit koolstof en waterstof bestaat, komen er geen gevaarlijke stoffen vrij bij blootstelling aan hogere temperaturen. Deze vorm van plastic is veilig.
Polyethyleen. Onze kunststofplaten van polyethyleen voldoen alle aan de hoge eisen voor levensmiddelenconformiteit van de EU-norm 10/2011 en worden volgens het BfR als fysiologisch veilig beschouwd, zodat al onze kunststofplaten van polyethyleen zijn goedgekeurd voor de levensmiddelen- en drinkwatersector.
Polyethyleen is een thermoplast en is sterk, slijtvast en relatief goedkoop. Het is gemakkelijk te bewerken, bestendig tegen hoge temperaturen, slagvast en splintert niet. Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen kan PE ook belast worden tot een temperatuur van tussen de 70 en de 90 graden Celsius.
Kijk op de onderkant van bijvoorbeeld broodtrommels, plastic bestek of speelgoed. Als daarop het cijfer 3 (PVC) of 7 (PVC) staat, zit er misschien wel BPA in. Cijfer 7 staat voor overig plastic. Niet al het plastic in deze categorie bevat BPA.
Gerecyclede PE
Een ongekend mooi product wat veel hout plaatwerk kan vervangen. Denk bijvoorbeeld aan vocht of water, geen probleem dit kunststof materiaal kan daar goed tegen.
PE is een veelgebruikt materiaalsoort voor partytenten dat lijkt op geweven plastic. Deze stof wordt gebruikt voor plastic zakken, flesjes, verpakkingen e.d. De zeilen van ons PE partytenten wegen 200 gram per m² en zijn bestendig tegen UV licht, waterdicht en relatief sterk.
Deze polymeren worden onder andere gebruikt in verpakkingsmaterialen van voedsel en verzorgingsproducten als shampoo of dental flos. In hoge concentratie kunnen PFA's schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens.
Plexiglas of polycarbonaat als glasvervanger
Deze kunststofsoort bestaat uit een combinatie van aceton, methanol, waterstofcyanide en zwavelzuur. Dit zijn giftige stoffen, maar door het productieproces is het eindproduct onschadelijk.
PVC (polyvinylchloride) is een plastic dat wordt gebruikt als alternatief voor hout en beton. PVC is een goedkope en gemakkelijk bewerkbare vorm van plastic.
PP (polypropeen of polypropyleen) wordt gebruikt in veel verschillende producten, zoals plastic meubels, babyflesjes, broodtrommels en drinkbekers, speelgoed, auto-onderdelen en jerrycans. Ook in mondkapjes, luiers, tampons en touwen wordt PP gebruikt. Producten gemaakt van PP zijn veilig.
De polyester platen hebben namelijk een verstevigende vezelconstructie, die ervoor zorgt dat deze platen sterker zijn dan PVC platen. Deze golfplaten zullen dus eerder een hevige hagelbui overleven dat platen van PVC.
PP bestaat volledig uit fossiele brandstof, en doet hiermee dus onder aan PVC. PP is een erg duurzaam materiaal, en zal heel lang meegaan. PP buizen weerstaan grove chemicaliën en zware schokken; je krijgt ze echt niet makkelijk kapot dus.
Plastic is wel altijd een kunststof. Er zijn drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.
Op vrijwel alle producten van plastic staat het algemene recyclingsymbool: een driehoek in de vorm van drie doorlopende pijlen. Het cijfer in de driehoek geeft aan om welke soort kunststof het gaat. Het gaat om zes soorten veel voorkomend plastic en één verzamel categorie met symbool 7.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.