Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee.
Het carnivoor dieet is zeer effectief als het gaat om afvallen. Hoewel het zeer beperkend is, kan het je helpen om langer verzadigd te blijven. Maar zoals alles heeft het ook zijn nadelen, die op de lange termijn kunnen leiden tot een slechte gezondheid en gezondheidsproblemen.
Vlees en gezondheid
Het eten van veel bewerkt vlees en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het eten van veel rood vlees (100 tot 120 gram per dag) hangt samen met een: 10% hoger risico op beroerte. 10% hoger risico op darmkanker.
Wat is het carnivoor dieet? Het carnivoor dieet bestaat zoals de naam al zegt voornamelijk uit dierlijke producten, zoals eieren, veel vlees, gevogelte en vis. Opvallend is dat daar vrijwel geen koolhydraten en groenten (en fruit) bij gegeten worden.
Vlees staat bekend om zijn hoge concentratie verzadigde vetten en slecht cholesterol (LDL). Dit zorgt voor het dichtslibben van de bloedvaten, wat weer zorgt voor hart- en vaatziekten. Deze ziekten zijn op dit moment doodsoorzaak nummer één in Nederland.
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee.
"In rood vlees zitten stoffen die niet gunstig zijn, en die je met mate zou moeten nemen. Op lange termijn heb je echt grotere kans op hart- en vaatziektes en kanker." Ze gaat verder: "Eenzijdige diëten zijn sowieso niet verstandig. Het is gevaarlijk om zo'n extreem eetpatroon aan te nemen.
Mager, onbewerkt vlees is de beste keuze wanneer je wilt afvallen. Onbewerkt betekent dat het vlees een natuurlijk product is zonder toevoegingen. Een rookworst of hamburger zijn voorbeelden van bewerkt vlees.
Het 'beste dieet in zijn totaliteit' is – weinig verrassend – het onvolprezen mediterrane dieet. In een notendop bestaat het uit eenvoudige gerechten met écht voedsel zoals groenten, fruit, volle (oude) granen, gezonde vetten (veel olijfolie), mager vlees, vis, bonen, peulvruchten, zaden en enkele noten.
Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
Waarom kun je afvallen als je vegetarisch eet? Meer vezels en een lagere hoeveelheid calorieën per 100 gram zouden voor een deel kunnen verklaren waarom mensen gewicht verliezen als ze vegetarisch gaan eten.
Vegetarisch eten is gezond
Vegetarisch eten is niet minder gezond dan een voeding met vlees. Sterker nog: er is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel rood en bewerkt vlees ongezond is. Een bewust samengesteld vegetarisch voedingspatroon levert in ruime mate alle noodzakelijke voedingsstoffen.
Volgens de entertainer volgt hij momenteel een zogenoemd veganistisch dieet wat inhoudt dat hij absoluut geen alcohol, vis, vlees, zuivelproducten zoals kaas en eieren mag eten. En dat blijkt te werken. ,,Ik ben al bijna 4 kilo kwijt in tien dagen'', liet hij vandaag weten.
Terwijl je bij een goed samengesteld carnivoor dieet met kwalitatief goed vlees belangrijke voedingstoffen binnenkrijgt die je huid voeden. Er zijn dan ook verschillende succesverhalen van personen die hun huid zagen opklaren na het toepassen van het carnivoor dieet. Dit betreft mannen én vrouwen.
Bij het carnivoor dieet mag je in principe alles eten dat van een dier komt. Bijvoorbeeld; vlees, vis, eieren, melk, kaas, kefir, kip, schaaldieren, bacon, rauwe honing, andere soorten zuivel etc.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Als je je lichaam niet voldoende energie geeft zal het vetten gaan verbranden. Zo val je af. Maar wie te weinig eet zal ook spiermassa gaan verbranden. Door het verlies aan spiermassa en een gebrek aan energie om nog veel te bewegen daalt je basaal metabolisme, waardoor je verbruikt in rust daalt.
Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen. Daarnaast bevat kipfilet veel eiwitten, gemiddeld maar liefst 23 gram eiwitten per 100 gram kipfilet.
In vergelijking met andere soorten vlees zit er in alle soorten gehakt relatief veel verzadigd vet. Daarom kun je het beter alleen bij uitzondering eten. Wil je gehakt met minder vet, dan kun je beter kiezen voor tartaar.
Steak helpt het lichaam gewicht te verliezen, het opbouwen van spierweefsel en de spijsvertering versnellen. Hierdoor verbrandt u meer calorieën. Studie heeft aangetoond dat het eten van een evenwichtig dieet met rood vlees, men ongeveer 30% meer gewicht kan verliezen.
Het verteren van vlees duurt tussen 24-28 uur, afhankelijk van de verschillende soorten vlees. Goed kauwen kan helpen bij de spijsvertering, omdat u het voedsel in kleinere stukjes verdeelt, die ons lichaam gemakkelijker kan verwerken dan grotere brokken.
Het Paleodieet (oerdieet) is geen afvaldieet maar een manier van eten. Het is gebaseerd op de overtuiging dat onze voorouders vlees, vis, groente, fruit en noten aten. Op lange termijn zou het Paleodieet te weinig van sommige voedingsstoffen kunnen leveren.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.