Potroos is binnenshuis als woonplant te gebruiken, maat kan in de zomer ook de tuin in, zowel in de volle grond als in potten. Door de grote verscheidenheid aan kleuren en bloemmaten is het een populaire plant bij veel consumenten.
Wat zijn patiorozen. Potrozen of patiorozen zijn laag blijvende rozen tot ongeveer 50 cm hoog, sterk vertakt en lang bloeiend met trossen gevulde bloemen. Door de compacte groeiwijze zijn ze heel geschikt voor een pot of bak. De bloemen verschijnen van juni tot ver in het najaar, steeds gaan er nieuwe knoppen open.
Verzorging Potroos
Deze potroos is geliefd om haar grote lichtroze rozen, die tot een diameter van wel 7 centimeter kunnen groeie. Bovendien hebben deze rozen een lange levensduur en komen ze bij goede verzorging elk jaar weer uit. Elke keer dat deze plant bloeit, kun je zo'n 5 weken van de prachtige rozen genieten.
Rozen staan graag op een plek met wat wind, veel zon en goede voedingsrijke grond. Het liefst staat een roos niet in hele natte grond, maar de roos mag zeker ook niet te droog staan. Als de grond te droog is zal ze kleiner blijven. Gelukkig zijn het sterke planten die de meeste omstandigheden wel overleven.
Rozen staan graag op een zonnige plek. Enige schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar eigenlijk geldt hoe meer zon, hoe meer bloemen. Een diep beschaduwde plek is niet geschikt, hier zijn de rozen veel vatbaarder voor ziektes en schimmels. De plek dient tevens luchtig te zijn.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Pas aangeplante rozen kunnen uitdrogen tijdens een droge, winderige herfst of winter. Je mag aannemen dat rozen bij extreem warm weer elke dag water nodig zullen hebben. In een warme periode zal je elke twee tot drie dagen moeten bewateren. En bij warm en droog weer zal je gemiddeld eenmaal per week water moeten geven.
Vroeg water geven geeft minder kans op schimmelziektes omdat de roos zo goed kan opdrogen. Op échte warme dagen geeft u tweemaal per dag een watergift. Rozen die u in een pot zet, hebben extra aandacht nodig. Rozen vormen lange wortels, zorg dus voor een voldoende diepe pot.
Onderhoud stamrozen
Rozen hebben veel voeding en water nodig. Vanaf de eerste snoei wekelijks bemesten en water geven. Uitgebloeide bloemen wegknippen. Blad wat afvalt moet verwijderd worden, en niet opnieuw als compost gebruikt worden in verband met het voorkomen van ziektes en schimmels.
Struikrozen zijn grootbloemige rozen met 1 bloem per steel. Ze geuren vaak heerlijk en zijn daarom perfect als snijbloemen. Ze bloeien van juni-juli tot in de herfst wanneer de eerste vorst invalt. Ontdek de verschillende soorten rozen en tips voor het snoeien van struikrozen.
Wat is een trosroos
Bij deze groep rozen zijn de bloemen wat kleiner, gevuld of halfgevuld en zitten ze in een tros bijeen. De elegante groeiwijze zorgt ervoor dat een trosroos heel goed te combineren is met vaste planten en heesters. De meeste trosrozen bloeien goed door en geven bloemen van juni tot in oktober.
Rozenmest is een meststof die speciaal ontwikkeld is voor rozenplanten. Functies van rozenmest, indien goed toegepast, zijn: Verbeteren weerstand. Volle en langdurige bloei.
Hoe hoger de roos kan worden, hoe sneller de roos ook kan groeien. ( 3 a 4 m. per jaar) Soms nog meer.
Rozen houden van een goede, vruchtbare en goed doorlatende grond. De beste grond is een leemgrond of lichte kleigrond. Zandgrond moet verbeterd worden door organisch materiaal en bodemverbeteraars, zoals bentoniet en beendermeel onder te mengen.
Rozen staan het liefste in de zon. Zelfs soorten zoals in het lijstje hieronder willen het liefste minimaal 2 tot 3 uur zon per dag. Ze verdragen wel minder zon, maar zullen dan minder hard groeien. Zorg in elk geval voor bemeste grond als de roos op een (half)schaduw plek komt te staan.
Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
Rozen hebben de eigenschap dat ze prima bestand zijn tegen warmte en droge grond, maar dan wel bij gemiddelde temperaturen met enige afwisseling met bewolking, koele wind en een bui regen. Voor veel planten is het nu afzien en afhankelijk van het soort zijn deze al verschrompeld of schijndood.
Er zijn veel redenen waarom uw rozen mogelijk niet bloeien. Zoals onbalans in voedingsstoffen, ziekten, plagen, omgevingsstress, blinde scheuten en verkeerde verzorging.
Rozenstruiken hebben niet veel water nodig, maar de grond moet altijd vochtig zijn. Gebrek aan water maakt de rozen kwetsbaar voor ziekten zoals meeldauw. Een teveel aan water verstikt de wortels, dit kunt u herkennen doordat de blaadjes geel worden.
Als je jouw rozen langer wilt laten leven moet je ze goed in het water zetten. Gebruik warm water in de vaas ( warmer dan 40 graden! ). Verwijder de bladeren van de stelen die in water komen te staan. Snij de stengels van de rozen schuin af.
Een rozenstruik snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Ook kunnen de jonge scheuten, uitlopers, kapot vriezen bij nachtvorst.
Bemesten doe je twee keer per jaar, ergens in maart en honderd dagen daarna (juni). De rozen die alleen wat verjongings- en fatsoeneringssnoei nodig hebben (grofweg de klimmers, de heesterrozen en de historische rozen) geef je in september ook nog wat mest.
Heesterrozen en Engelse rozen snoeien
Forse heesterrozen en Engelse rozen worden minder sterk gesnoeid. Snoei ook deze in maart. De eerste jaren niet snoeien, na drie jaar een derde van alle takken afknippen.