Speelgoed in beweging brengen past ook goed bij de ontwikkeling van je baby van 8 maanden. Bijvoorbeeld door aan een draaiwieltje te draaien, een deurtje open en dicht te doen of een tuimelaar te laten wiebelen door ertegen te duwen.
Speel kiekeboe, verstopspelletjes, of loop de kamer uit terwijl je blijft zingen of praten. Deze spelletjes zijn niet alleen heel erg leuk om te doen, ze helpen je baby ook om zich te realiseren dat iets wat niet zichtbaar is, niet echt weg is.
Wat boeit jouw baby het meest, herkent hij al dingen het huis? Tip: Jouw baby kan zich gaan vervelen als hij steeds hetzelfde ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft. Varieer daarom de omgeving van jouw baby en verplaats bijvoorbeeld de box, het wipstoeltje, speelkleed op de grond en/of varieer met speeltjes.
Tummy time is de tijd dat je baby op zijn buik ligt terwijl hij wakker is. Tijdens tummy time leert je baby zijn hoofdje optillen en zich opdrukken. Het zijn de eerste prille stappen richting het kruipen, zitten, staan en lopen. Het is dus belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje om hiermee te beginnen.
Extreem waakzaam – altijd aan het observeren, al kort na de geboorte. Er is al snel sprake van oogcontact. Heeft minder slaap nodig dan de meeste baby's. Wanneer de baby wakker is, heeft zij bijna continu prikkels nodig.
Als je merkt dat je kindje in zijn eigen wereld aan het spelen is, laat hem dan ook. Neem langzaam langer afstand. Laat je kind dus eerst eens 5 minuutjes zelf spelen, dan 10 minuten en zo steeds iets langer, op het tempo van je kind en niet langer dan dat jij merkt dat voor hem veilig voelt.
Je baby geniet van jouw aanwezigheid en aandacht en vindt niets lekkerder dan in jouw armen liggen. Toch spelen nieuwsgierigheid en nieuwe dingen ontdekken ook een grote rol. Neem je kind daarom op je arm en geef een rondleiding door jullie huis. Ga alle kamers langs, loop door de tuin of ga voor het raam staan.
Leuk speelgoed voor kinderen in deze leeftijdsfase is bijvoorbeeld: ballen met geluidjes, bouw en constructief speelgoed, rammelaars, spiegeltjes, speeltjes met geluid en muziekjes. Voor de al kruipende, staande of lopende kinderen zijn bijvoorbeeld loopwagens, loopfietsen, muziektafels, boekjes, puzzels en Duplo leuk.
De meeste baby's beginnen trouwens pas met kruipen als ze zelfstandig kunnen zitten. Vanaf dat moment zijn de spieren sterk genoeg om voldoende rompbalans op te bouwen en dus om te kruipen. Toch kan niet iedere baby zitten voor hij kan kruipen.
Als de bovenste helft van de rug recht wordt dan kan een kindje leren om te gaan zitten. Dit is doorgaans rond de 8-9 maanden. Dit is vaak 1 of 2 maanden nadat ze voor het eerst gingen tijgeren of kruipen.
Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig? Baby's van 6 tot 8 maanden hebben een gemiddelde slaapbehoefte van 11 uur in de nacht en 3,5 uur overdag meestal verdeeld over 3 slaapjes.
Je baby leert kruipen. Het is een van die magische momenten in het eerste levensjaar. De meeste baby's zijn gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden als ze gaan kruipen. Maar er zijn ook baby's die pas later gaan kruipen (of gaan billenschuiven) of de hele kruipfase overslaan en meteen gaan lopen.
Vanaf 8 maanden hebben heel wat kinderen het moeilijk om afscheid te nemen van hun ouders. Vanaf die leeftijd hebben ze namelijk vaak last van scheidingsangst. Ook dan zullen ze vaker huilen.
Vaak zal dit vanaf een jaar of vier zijn, maar het kan ook eerder of later. Je merkt dat je kind hier aan toe is als hij prettig vindt om op zijn kamer spelen. Is het zover, geef je kind dan de ruimte om baas zijn over zijn eigen kamer; dit is zijn terrein met zijn eigen spelregels.
Temperament is de primaire, aangeboren manier waarop je baby reageert op haar omgeving. Het karakter van je baby wordt gevormd door haar temperament en haar omgeving. Een karakter is dus niet aangeboren, maar moet zich nog ontwikkelen. Het karakter groeit vervolgens door de jaren heen uit tot de persoonlijkheid.
Eigenschappen van een hoogbegaafde in de babytijd uiten zich soms al vroeg. Zo kan een hoogbegaafde soms al met een week zijn hoofdje optillen en maakt een erg alerte indruk. Ze maken eerder oogcontact met hun ouders en beginnen eerder met echt lachen. Hierbij hebben we het niet over de stuipjes die baby's vaak hebben.
Snel kleuren en cijfers herkennen. Een grote woordenschat hebben en lange, samengestelde zinnen maken. Juist heel laat gaan praten, maar wel meteen in volzinnen. Beter kunnen opschieten met oudere kinderen en volwassenen dan met leeftijdsgenoten.
Taal- en communicatiemijlpalen op 9 maanden
Hoe je baby uitdrukt wat hij nodig heeft. Wijst met zijn vingers dingen aan. Begrijpt het woord "nee" en maakt allerlei geluiden. Imiteert bewegingen die hij ziet en geluiden die hij hoort.
Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread, fruitstroop of jam. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.
Als je baby echt een hekel heeft aan tummy time, las dan pauzes is van een paar dagen of zelfs een week, vaak gaat het hierna al meteen beter. Misschien kunnen kortere sessies ook werken, of mindere keren per dag. Maak je niet druk als het niet lukt de aangeraden tijd voor tummy time te bereiken met je baby.