Een algemene regel is, dat wanneer je een zuider- of westenwind hebt je vaak het best in de windkant kunt vissen. Komt de wind uit het oosten of noorden en voelt deze koud aan, heb ik zelf de voorkeur aan de wind in de rug. Dus dan vis je meestal in de luwte.
Vrij vertaald betekent dit dat de vissen met oostenwind slecht bijten. Een plotselinge verandering van windrichting, bijvoorbeeld van west naar oost, met de daarbij behorende luchtdrukverandering zal inderdaad vaak negatieve invloed hebben op het bijtgedrag van de vissen.
Karpers zijn het makkelijkste te vangen wanneer de watertemperatuur rond de 15 graden is en het een neutrale dag is. Dit betekent geen sterke koude wind, een beetje wind op je eigen kant is prima, en het moet niet te heet zijn. De maanden juni, juli en augustus zijn de beste maanden om op karper te vissen.
Ervaring is wel uit het verleden dat een stevige wind het beste is, maar met echte storm werden de vangsten minder.
Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op. Die ondiepere plekken bevatten namelijk veel meer natuurlijk voedsel dan de diepe gronden.
Waarschijnlijk een inkoppertje maar toch nog lang niet altijd onder alle vissers bekend. De meeste vissen – en zo ook karper – zijn vooral actief in de vroege ochtend en de avond.
Naast boilies wordt er ook ander karper aas gebruikt bij het karpervissen. Zo is mais ook een erg populaire aassoort en zijn er vissers die zweren bij tijgernoten of hennep. Daarnaast kun je ook gebruik maken van pellets of pop ups en is er zelfs speciaal kunstaas te koop om karpers mee te vangen.
Regen verhoogt zuurstofgehalte
Als de regendruppels het water opzwepen, neemt het zuurstofgehalte aan het oppervlak van het water toe. Ook daardoor kunnen de vissen actiever worden en eerder op het aas af gaan. Veel vissen komen bovendien liever uit hun schuilplaats als het schemert of als de nacht invalt.
Let op de regen
Lichte regen in combinatie met een hoge temperatuur is de beste combinatie. Door de lichte regen vertroebelt het water waardoor vissen je minder goed kunnen zien. Ook zorgt lichte regen ervoor dat insecten in het water terecht komen. Harde regen heeft een negatief effect op de vissen.
Als karpervisser kun je proefondervindelijk vrij eenvoudig ontdekken op welke diepte de spronglaag zich bevindt. Zodra je na een zomerse vissessie in een zandwinplas een paar muffe of naar rotte eieren stinkende boilies naar boven haalt, lag je waarschijnlijk te diep.
Een karper vang je door te gaan penvissen, statisch vissen, feeder vissen of drijvend vissen. Wel is het belangrijk dat je op de juiste plek aan het vissen bent en dat je met het juiste aas aan het vissen bent. Het beste kun je geurend aas gebruiken als mais.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
De meeste echte karpers zijn alleseters en hun dieet bestaat in het wild uit verschillende ongewervelde dieren en algen.
Oostenwind. Bij een oostenwind komt de lucht vanuit het Europese vasteland en bij gebrek aan veel water is de lucht vaak droog. In de winter is het daar een stuk kouder dan aan zee. Bij een oostenwind is het in Nederland meestal koud, droog en zonnig.
Grote meren.
Ook op de grootse wateren van Nederland zwemt witvis, zoals op het Markermeer of het Haringvliet. Kanalen: vanzelfsprekend zwemmen op de vele kanalen die onze landen rijk zijn, zoals het Kanaal door Voorne of bijvoorbeeld de Urkervaart ook witvissen.
De vissen zullen goed bijten net voordat de zon opkomt en net na zonsondergang, wanneer er veel voedsel voor ze is. Tijdens het midden van de dag, wanneer de zon op het hoogste punt staat, zullen de vissen zich terugtrekken naar kouder, dieper water.
In de maand maart mag er nog worden gevist met kunstaas, een stukje vis of een dood visje. Vang je hiermee een snoek dan moet deze direct worden teruggezet (gesloten tijd voor de snoek).
In het algemeen kun je stellen dat waardes tussen de 1025 en 1005 millibar de meeste vis opleveren. Daarbij lijkt het dat op wateren tot een meter of drie diep de meeste vangsten komen tussen de 1025 en 1015 millibar. Bij wateren tot een diepte van zes meter zakt deze bandbreedte naar waardes tussen de 1020 en 1010.
Waterplanten in een vijver maken overdag zuurstof aan in het water. Tijdens de nacht stopt dat proces. Vandaar dat in een vijver met vissen 's ochtends vroeg het zuurstofgehalte het laagst is.
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet." De tanden van snoekbaarzen en snoeken zijn wat groter.
De beste visstekken vind je bij beschutte plekken als een brug, steiger of vlonder. Werp wat lokvoer in het water om de vissen aan te trekken. Bevestig een dobber en vishaak aan het einde van je lijn, hang aas aan de haak en gooi je hengel uit. Geluid schrikt vissen af, dus wees stil tijdens het vissen.
Ben je van plan in het voorjaar op karper te gaan vissen, dan raden we de licht verteerbare Scopex boilies, Robin Red Garlic boilies of de Aardbei Vanille boilies aan. Ook boilies met hennep, zoals de Hennep Vanille boilies zijn zeer geschikte voorjaars boilies.
Bij het penvissen op karper is het uitpeilen van je dobber erg belangrijk. De karper aast op de bodem, dus je haakaas moet ook op de bodem liggen. Je kunt je dobber op twee verschillende manieren uitloden. Met een staande haak, dan rust je haak net op de bodem, of met een sleepje.
Zeker in het voorjaar, rond mei/juni verschijnen de karpers weer in ondiep water. Vanaf augustus gaan ze weer volop azen en zijn ze veelvuldig aanwezig in menige rivier. Dit is de aangewezen periode om karpers te gaan vangen.
Over het algemeen gaat de karper in mei paaien. De voortplanting schiet in gang als het water echt goed op temperatuur begint te komen. Je ziet de karpers nu groeperen en krachtig heen en weer zwemmen. Zo'n groep karpers bestaat altijd uit een vrouwtje en meerdere mannetjes die haar aandacht willen winnen.