De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.
Als dit gebeurt voor de zestiende week van de zwangerschap wordt het een miskraam genoemd. De eerste twaalf weken van de zwangerschap is de kans op een miskraam het grootst. Na de zestiende week is de kans dat de zwangerschap misgaat veel kleiner. Wanneer het dan toch nog misgaat, wordt dit een doodgeboorte genoemd.
Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap eindigt 50% van de gevallen ook in een miskraam.
Week 4 tot 6: kans op miskraam is 12%.Week 7 tot 9: kans is ongeveer 10%.Week 10 tot 12: ongeveer 8% kans op een miskraam.Week 12 tot 16: tussen 5 en 8% kans.
Zeker in het begin van de zwangerschap is er kans op een miskraam. Tussen de 4e en 6e week is het wel 12%. Daarna neemt de kans erop steeds meer af. Je herkent een (beginnende) miskraam aan bloedverlies, hevige buikkrampen, misselijkheid en/of extreme moeheid.
Je buik bij 6 weken zwanger:
Bij 6 weken zwangerschap is je buik nog niet echt gegroeid. Meestal is er nog geen sprake van een zichtbare zwangerschapsbuik.
Je baarmoeder begint meteen te groeien en daardoor kan je ook last hebben van lichte buikpijn of bandenpijn, ook kan je daardoor voelen dat je vaker moet plassen. Allemaal symptomen die normaal zijn als je 5 weken zwanger bent.
De meeste miskramen ontstaan door chromosoomafwijkingen. Dat is dan ook het antwoord dat vrouwen als eerste krijgen wanneer ze hun gynaecoloog vragen naar het waarom van deze miskraam. Er zijn twee soorten chromosoomafwijkingen bij het vruchtje mogelijk: Toevallige chromosoomafwijkingen (na de bevruchting ontstaan)
De kans op een miskraam vroeg in de zwangerschap is 10 op 100. Hebben jullie bij de echo rond 8-9 weken een kloppend hartje gezien, dan is die kans al veel kleiner en eind nog maar 2 tot 3 van de 100 zwangerschappen in een miskraam .
Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden kun je geen miskraam krijgen.
Bijvoorbeeld als je eerder een miskraam hebt gehad. Een vroege echo kan al vanaf 6 weken (maar is betrouwbaarder vanaf 7+ weken). We willen onderstrepen dat jij vrij bent in de keuze om extra echo's te maken. Het kan leuk zijn om bijvoorbeeld mooie beelden van je kindje te hebben.
Kloppend hartje? Een vitaliteitsecho kan pas uitgevoerd worden vanaf 6 weken maar beter is om te wachten totdat je 7 weken zwanger bent. Vanaf dat moment is het namelijk mogelijk om het hartje te zien kloppen.
Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het embryo(vruchtje) nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje nog klopt.
Het bloedverlies kan na een miskraam twee tot vier weken aanhouden. Op deze manier kan je dus alweer zwanger worden in de eerste maand na het stoppen van het bloeden na een miskraam, afhankelijk van wanneer je eisprong plaatsvindt.
Je darmen zijn meestal ook van slag.Je merkt dit aan dat je of diarree of juist harde ontlasting hebt. Je voelt je erg moe, je bent echt helemaal leeg. De meeste vrouwen zeggen dat niet alleen hun lichaam leeg voelt, maar ook hun hoofd.
Bij hogere leeftijd, hogere kans op miskraam.
Tussen de 40 en 45 jaar is de kans 1 op 3. De kans neemt dus toe met de leeftijd. Andere risicofactoren zijn overgewicht, roken en alcoholgebruik. Verder kunnen sommige geneesmiddelen een miskraam veroorzaken.
Het hartje van de baby begint pas 28 dagen na de bevruchting te kloppen. Omdat de zwangerschapsduur berekend wordt vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie, moeten daar 14 dagen bij opgeteld worden. Hartactie kan gezien worden vanaf 42 dagen (in de zesde zwangerschapsweek).
Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo. Dat hoeft niet te betekenen dat je een miskraam krijgt. Als je minder dan 6 weken zwanger bent, is het normaal dat er nog geen hartslag te zien is. Daarom maakt de verloskundige in dat geval altijd een week later nog een echo.
Soms hebben vrouwen deze verschijnselen niet maar wordt er tijdens een (termijn)echo gezien dat het hartje niet meer klopt. Dan komt in de meeste gevallen de miskraam alsnog binnen 2 weken op gang.
Het merendeel van de miskramen vindt plaats in het eerste trimester voor een zwangerschapsduur van 12 weken. Ongeveer 15-20% van alle vastgestelde zwangerschappen eindigt in een miskraam (Wang, 2003; Wilcox, 1988).
Na twee miskramen is de kans ongeveer 25%, en na drie miskramen is dit ongeveer 35%. Dat lijkt misschien veel, maar de kans dat een volgende zwangerschap wel goed afloopt, is nog steeds het grootst. Het komt dus voor dat vrouwen drie of soms nog wel meer miskramen hebben voordat zij een gezond kind krijgen.
Een herhaalde miskraam is zwaar en verdrietig. Maar in de meeste gevallen is er wel hoop. Veel vrouwen krijgen uiteindelijk wel een gezond kind, ook na meerdere miskramen.
5 weken zwanger, je buik.
De baarmoeder ligt nog helemaal achter je schaambot en is nog niet heel veel gegroeid. Je hebt dan ook nog geen zichtbaar buikje doordat de baby en baarmoeder gegroeid zijn.
Als je 6 weken zwanger bent, kun je al flink last hebben van zwangerschapssymptomen: ochtendmisselijkheid, overgeven, je borsten zijn gevoeliger, pijnlijker en gezwollen, je reukvermogen is beter ontwikkeld, je hebt trek in bepaalde voeding en je kunt stemmingswisselingen hebben.
Buikpijn in het eerste trimester
In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.