Tatoeëerders mogen vanaf vandaag geen tattoo-inkt meer gebruiken met kleur. In de inkt kunnen schadelijke stoffen zitten voor de menselijke gezondheid als ze in het lichaam of zenuwstelsel terecht komen. Volgens de nieuwe regels mogen er een aantal stoffen niet meer in de inkt zitten.
Vanaf 2022 geen groene en rode tattoos meer mogelijk: 'Het is nog maar de vraag of het er veiliger op wordt' Vanaf volgend jaar worden de regels aan banden gelegd rondom kleurentattoos. Vanaf januari worden de populaire kleuren blauw en groen verboden omdat de pigmenten kankerverwekkend zouden zijn.
“Hij wordt wat grijziger, lichtjes blauwer of groener. Dat komt omdat er pigment in je huid zit. De ene huid heeft een roze ondertoon, de ander een gele of een groene. Dat beïnvloedt hoe je zwarte tattoo doorheen de jaren zal verkleuren.” Maar wie smeert, behoudt doorheen de jaren wel beter de oorspronkelijke kleur.
Deze blauwachtige of donkere omlijning kan worden toegeschreven aan het verspreiden van de inkt, ook wel een 'blowout' genoemd. Deze verkleuring vindt plaats wanneer tattoo pigmenten zich verspreiden in de onderste huidlaag.
Het beste antwoord
De kleur maakt niet uit, een tatoeage zal in de loop van jaren vervagen. Hoe snel dat gaat is afhankelijk van een 2 tal factoren; hoe dekkend en hoe diep is hij gezet ofterwel, wat voor kwaliteiten heeft de tattoeerder en de zon.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft aan dat het risico op kanker door tatoeages klein is, maar niet verwaarloosbaar: variërend van 1 op 10.000 tot 1 op 1 miljoen. Tatoeage-inkt bevat stoffen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en aromatische aminen.
Nog niet alle huidlagen zijn dan hersteld. Dat duurt zeker drie tot vier maanden. Door het zetten van de tattoo is er een wond(je) in de huid ontstaan dat tijd nodig heeft om te helen en dat goed verzorgd moet worden. Een goede tattoo verzorging helpt de huid genezen en houdt de tattoo mooi!
In het algemeen zal je tattoo sneller vervagen op plaatsen waar de zon komt of die worden blootgesteld aan andere elementen. Draag jij bijvoorbeeld iedere dag een rugzak? Dan laat je het best geen tattoo op je schouder zetten, want door de wrijving met de bandjes zal die sneller vervagen.
Waarom vervagen tattoos? Waarom vervagen tattoos? Soms heeft het te maken met de keuze van de inkt, maar de zon is de grootste boosdoender waardoor je tattoo vervaagt. Soms zit je tattoo gewoon op een plek waardoor het sneller vervaagt, zoals op je vinger of op je voet.
Tattoo moet genezen
En die wond moet helen. Daarom wordt geadviseerd om 'm goed in te smeren met bijvoorbeeld Bepanthen, er zeker drie weken mee uit de zon te blijven en ook niet te gaan zwemmen. Maar na die drie weken, is de tattoo nog lang niet volledig genezen - dat kan nog wel een jaar duren.
Een tattoo blijf langer mooi dan je denkt
Geen enkele reden voor paniek, want ook al gebeurd dit, het motief blijft een leven lang goed. Een paar uitzonderingen daargelaten, maar die heb je altijd. Vind je dat jouw tattoo (of het motief) toch een opfrisbeurt kan gebruiken, dan is retouching iets om over na te denken.
De huid mag niet overwerkt worden om littekenvorming te voorkomen. Daarom is het beter om de tatoeage na circa drie weken te laten bijwerken. Het komt maar zelden voor dat een tatoeage bijgewerkt moet worden.
Tatoeëerders mogen vanaf vandaag geen tattoo-inkt meer gebruiken met kleur. In de inkt kunnen schadelijke stoffen zitten voor de menselijke gezondheid als ze in het lichaam of zenuwstelsel terecht komen. Volgens de nieuwe regels mogen er een aantal stoffen niet meer in de inkt zitten.
Na roetzwart is titaniumdioxide (TiO2) het meest gebruikte ingrediënt in tatoeage-inkten. Titaniumdioxide is een wit pigment dat meestal gebruikt wordt om bepaalde kleurschakeringen te krijgen door het te mengen met andere kleurstoffen.
Het is uw verantwoordelijkheid als fabrikant en importeur om te zorgen dat tatoeage-inkten voldoen aan de wettelijke eisen. Als tatoeëerder of PMU-specialist kunt u aan uw leverancier vragen of de inkt aan de wetgeving voldoet, waar dit uit blijkt én het etiket controleren op de aanwezigheid van belangrijke informatie.
Eén van de meest pijnlijke plekken voor een tattoo is absoluut de tepel. Hier komen veel zenuwuiteinden samen, waardoor de pijn moeilijk te verdragen is. De nek, onderrug, bovenste ribben en het hoofd staan ook hoog op het lijstje van onze professionele tatoeëerders en de Barber DTS -crew.
Op je polsen
Vaak kun je bij je polsen al je aderen zien lopen door de dunne huid, niet gek dat het zetten van een tatoeage daar dus erg pijnlijk kan zijn. Daarbij liggen de zenuwen vrij dicht aan de oppervlakte, waardoor je er ook meer van zal voelen.
Wonden kunnen oppervlakkig blijven, maar abces-vorming en gangreen komen ook voor. Het kan zelfs sepsis, oftewel bloedvergiftiging, veroorzaken of een ontsteking aan het hart. Daarnaast kun je door het zetten van een tatoeage ook herpes, hepatitis B, hepatitis C of zelfs HIV oplopen.
Volgend jaar mogen tatoeëerders twee veel gebruikte inkt-pigmenten namelijk niet meer gebruiken. De kleuren Pigment Blauw 15:3 en Pigment Groen 7 worden vanaf januari 2023 verboden, omdat in deze pigmenten bepaalde stoffen zitten die kankerverwekkend zijn als ze door het lichaam gaan zwerven.
De meeste tattoos kan je alles weer mee doen na ongeveer 2 a 3 weken. Dan kan je weer heerlijk lang onder de douche staan, naar de sauna, zwemmen, sporten enz.
Dat je eens in de zoveel jaar een tatoeage moet laten bijwerken, staat vast. Er zijn verschillende manieren waardoor een tattoo vervaagt. Blootstelling aan de zon, gewichtstoename, verslappen van de huid en wrijving.
Dit gebeurt er namelijk als je een tattoo verwijdert.
Ook wanneer een tattoo verkeerd (te diep) wordt gezet kan de inkt door je lichaam bewegen. Volgens het RIVM is het risico op kanker door tatoeages klein, maar niet verwaarloosbaar.
Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing. Bij meisjes is een tepelpiercing verboden. Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tatoeage of piercing laten zetten.
Die normalisatie is decennia geleden begonnen, zegt Henri Beunders, hoogleraar ontwikkelingen in de publieke opinie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij zegt dat naar schatting inmiddels anderhalf miljoen Nederlanders een tatoeage hebben. Van de jongvolwassenen die een tatoeage hebben, is zo'n 60 procent vrouw.