Hennepzaad heeft een milde nootachtige smaak en geeft je smoothie of shake een romige textuur. De hennep waar hennepzaden, hennep proteïne en hennepolie van worden gemaakt hebben in tegenstelling tot marihuana vrijwel geen psychoactieve werking.
Hennepzaad bevat essentiële aminozuren en enzymen, zoals globuline en lecithine. Globuline (alfa, bèta en gamma globuline) helpt onder andere het immuunsysteem te versterken en helpt beschadigd weefsel voor nieuw weefsel te vervangen. Lecithine zorgt onder andere voor een goede leverfunctie.
Hennep of Cannabis is de naam van de plant. Wiet, marihuana en hasjiesj zijn verschillende begrippen voor producten die van de plant worden gemaakt. De woorden worden vaak door elkaar gebruikt. In de Opiumwet is sprake van hennep en cannabis.
Als je hennepzaad gebruikt vanwege de gezondheidsvoordelen dan kan je volstaan met 1 tot 3 eetlepels hennepzaad per dag om te kunnen profiteren van de gunstige effecten op je gezondheid.
Je hoeft hennepzaad niet los te eten. Je kunt het namelijk makkelijk door gerechten strooien, bijvoorbeeld door een salade, pasta, soep of yoghurt met muesli en vruchten. Je kunt hennepzaden ook in een smoothie verwerken of door beslag van bijvoorbeeld cake of brood.
Hennepzaad is het zaad van de hennepplant, Cannabis sative. Het hoort bij dezelfde familie als cannabis (marihuana). Hennepzaad bevat echter maar een zeer kleine hoeveelheid THC, de stof die zorgt voor de werking van marihuana als een drug.
Nee, van hennepzaad kun je niet stoned worden. Hennepzaad is het zaad afkomstig van de hennepplant, oftewel Cannabis sativa. Dit doet misschien vermoeden dat de zaadjes dezelfde eigenschappen hebben als de rest van het plantje, maar dit is niet het geval.
Hennepzaden. Hennepzaden bevatten bijna 12 gram eiwit per 3 theelepels en zijn daardoor heel verzadigend. Daarnaast zijn hennepzaden rijk aan omega 3-vetzuren, die helpen bij de vetverbranding. Bovendien zijn ze vezelrijk, wat je bloedsuikerspiegel stabiel houdt en vetopslag voorkomt.
Het gebruik van hennepzaad kan ervoor zorgen dat je lichaam minder bloedplaatjes gaat aanmaken, dit zorgt ervoor dat je bloed verdund wordt. Ook is diarree een mogelijke bijwerking, omdat het goed op je spijsvertering werkt. Dit verschilt per mens en moet je dus zelf ervaren.
Volgens de Opiumwet is het verboden om hennep, maar uiteraard ook vele andere stoffen binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen, of om ze te telen, te bereiden, te verwerken, te verkopen, af te leveren, te verstrekken of te vervoeren. Ook mag u hennep niet bij u hebben of vervaardigen.
Dit kan bij langdurig/stevig gebruik van cannabis gemakkelijk leiden tot een totale disbalans van het (bacterieel en zuur/base) milieu in de darmen (SIBO), met gevolgen als misselijkheid, constipatie, diarree, buikpijn en in hevige gevallen zelfs (aanhoudend) overgeven.
Tabak is veel verslavender dan hasj en wiet. Een commissie van experts heeft drugs met elkaar vergeleken en beoordeeld op een aantal aspecten zoals lichamelijke en maatschappelijke schade en verslaving (1).
Vergiftigingencentrum waarschuwt voor hennepolie en 'nieuwe' drug 4-FA. Tientallen mensen die vorig jaar hennep- of cannabisolie hadden gebruikt, kregen last van ongewenste bijwerkingen. Ze meldden zich bij de huisarts of op de spoedeisende hulp met klachten als misselijkheid, een verhoogde hartslag of hallucinaties.
In tegenstelling tot de THC (tetrahydrocannabinol) die in marihuana wordt aangetroffen, is de cannabinoïde in hennep thee non psychoactief. Dus nee, hennep thee maakt je niet high of stoned.
Voordat de hennep gereed is voor gebruik, dien je het eerst te weken en te koken. Week de hennep ongeveer 24 uur. Kook de hennep vervolgens ongeveer 20 minuten. Wanneer je hennep van goede kwaliteit gebruikt, zal de hennep tijdens en na het koken gaan kiemen.
Er zijn al diverse onderzoeken uitgevoerd die bewijzen dat het gebruik van hennepolie helpt bij het bestrijden van stress. De cannabis in de olie heeft een rustgevende werking op jouw hersenen. Hierdoor krijg je meer rust en en verlaagd dit de stress.
Hennepzaad (en dus ook henneppoeder) is een geweldige bron van plantaardige eiwitten. In 100 gram zit namelijk 32 gram eiwitten, die zeer goed opneembaar zijn in ons lichaam. Eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren. In totaal kan eiwit uit 22 verschillende aminozuren bestaan.
In 1 eetlepel (15 gram) hennepzaad zit: 89 kcal energie. 7,3 gram vet. 0,7 gram verzadigd vet.
Lijnzaad kun je net als chiazaad gebruiken als toevoeging aan yoghurt/havermout/smoothie en baksels. Je kunt het gebruiken als garnering voor een salade en net zoals chiazaad omtoveren tot een vervanger voor ei.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
De biologisch ongepeld hennepzaad bevatten meer voedingsstoffen dan de biologische gepelde hennepzaden. Echter, doordat dit percentage zeer gering is, maakt het weinig verschil welke zaden je neemt . Het is wel aan te raden de ongepelde hennepzaadjes eerst te weken in water, waarna ze gepeld en gegeten kunnen worden.
Hennepzaad kopen bij Holland & Barrett.
Chiazaad bevat net als hennepzaad veel van het essentiële omega 3 vetzuur ALA, plantaardige eiwitten en antioxidanten. Daarnaast is het een bron van vezels, bevat het onder andere vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur en mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, zink, koper en fosfor.