In de meeste gevallen patineren wij door een sculptuur te verhitten met een brander waarbij tevens een laagje patina wordt aangebracht. Door de warmte wordt de patina gefixeerd op het brons.
Patina, ook aangeduid als edelroest of koperroest, is een doffe corrosielaag die gevormd wordt op het oppervlak van voornamelijk koperen voorwerpen en koperhoudende legeringen (zoals brons) als gevolg van oxidatie van het metaal bij blootstelling aan de lucht en vocht.
Is brons regenbestendig?: ja, maar brons kan wel gaan oxideren, ( dat is de groene kleur die ontstaat zoals vaak te zien is bij antieke bronzen beelden in steden ) en dit is een natuurlijk proces.
De patina wordt soms vlekkerig en vooral bij regen of vochtige omstandigheden kunnen witte strepen optreden, die ook op o.a. dakpannen en metselwerk zichtbaar worden. Met patineerolie wordt de vorming van deze strepen tegengegaan.
Patineren is de laatste fase bij de realisatie van een beeld. Het bedoelt, na het ciseleren, het bronzen oppervlak versneld te laten 'verouderen' of op kleur te brengen door er chemicaliën op in te laten werken. Er zijn verschillende procedés om deze behandeling tot stand te brengen.
Pas de olie zo snel mogelijk toe bij installatie, of aan het eind van de werkdag (vóór regenbui). Breng de olie gelijkmatig aan met een zachte absorberende doek en zorg dat het oppervlak altijd vochtig is. NIET TOEPASSEN MET EEN DRAAIENDE HANDBEWEGING, DIT BLIJFT ZICHTBAAR OP HET LOOD.
Het is een doffe corrosielaag die gevormd wordt op het oppervlak van koperhoudende legeringen (zoals brons). Door oxidatie reageert het metaal op lucht en vocht. De nieuwe laag die hieruit ontstaat kan qua kleur variëren van groen tot donkerbruin. Een natuurlijke patinalaag kan tientallen jaren duren.
Na het gieten heeft brons soms een donkere tot zwarte, soms een rode tot bruine verkleuring. Deze verkleuring heet de giethuid en ontstaat doordat het hete brons (zo'n 1150°C) tegen de vuurvaste massa aankomt. Het brons koelt af en op het buitenste laagje vormt zich een oxidatielaag die de giethuid heet.
Brons heeft als kenmerk dat het onder invloed van weer groen uit kan slaan. Veel mensen vinden dit juist mooi aan dit materiaal. Dit groene laagje is een oxidatielaagje, wat geen schade veroorzaakt aan het beeld. U kunt het laagje dus gerust laten zitten, mits u deze kleur wilt behouden.
Brons heeft over het algemeen een stabiele prijsbeweging. Dit betekent dat de prijs niet volatiel is. De huidige LME dagkoers van brons ligt rond de € 3,90 per kg.
Na verloop van tijd krijgt brons een groen patina, maar het roest niet. Daarom was het verrassend dat er vorig jaar tijdens het reinigen bruine roestplekken op het wapen ontstonden.
Brons heeft een warme en tijdloze uitstraling en een groengele kleur. Brons wordt hierdoor vaak als hobbymetaal of als afwerkmetaal gebruikt. Doordat brons een legering is van verschillende metalen zijn er minder gebieden aanwijsbaar waar beide metalen van nature voorkomen.
Het kan huidirritatie veroorzaken. Veroorzaakt ernstig oogletsel. Voorkom lozing in het milieu. Zeer giftig voor in het water met levende organismen, veroorzaakt langdurige gevolgen.
Koper is een rood metaal, dat door de buigzaamheid eenvoudig te vervormen is. Indien het koper langere tijd in aanraking komt met de buitenlucht ontstaat koper-hydroxycarbonaat. Dit is de kenmerkende groene laag op koper.
Patineren is een decoratieve verftechniek waarmee je een verflaag, bijvoorbeeld op meubels of muren, een oude en doorleefde look geeft. De patina geeft ze meer diepte en authenticiteit. Patineren kan op verschillende manieren.
Brons kenmerkt zich door zijn roodbruine kleur (afhankelijk van de bronslegeringen) terwijl messing een matgouden oppervlak heeft. Messing kan in kleur variëren van rood tot geel, afhankelijk van de hoeveelheid zink die aan de legering wordt toegevoegd.
Het is een taai en corrosiebestendig materiaal, dat zich goed leent voor bewerking. Een bronzen oppervlak krijgt na een zekere tijd een groen patina. Metal Design Coatings werkt met een metaal coating van VeroMetal. Deze bestaat voor meer dan 85% uit echt metaal.
Brons wordt in relatief kleine batches geproduceerd, standaard wordt daarbij geen 3.1 certificaat aangemaakt. Voor zo'n certificaat dient het materiaal geanalyseerd en beproefd te worden. Dat is een duur proces, omdat een deel van het geproduceerde materiaal bemonsterd moet worden.
Brons is echter in vergelijking met messing meestal duurder.
Brons is door de toevoeging van tin harder en minder buigzaam dan koper en heeft een kleinere buigsterkte, het heeft een grote dichtheid waardoor het in de bouw en constructie weinig toepassingen heeft, wel kan het makkelijk gegoten worden. Door de toevoeging van tin heeft brons een lager smeltpunt dan puur koper.
- Het kan in elke gewenste vorm worden gegoten. - Het breekt minder snel. - Het is eenvoudiger te slijpen. Nadeel ervan is dat koper en tin niet in Limburg voorkwamen en dus moest men hier via ruilhandel aan zien te komen.
Het afdichten en afplakken van naden en kieren in dakgoten. Het beschermen van borstweringen, dakranden en daktrimmen.
Een loodslab heeft als primaire functie het beschermen van je dak tegen lekkages. Dit komt, omdat lood zorgt voor een perfecte afdichting. Je ziet lood veelal terug rondom je dakkapel, onder nokvorsten, bij je schoorsteen, soms bij je kozijnen en rondom kachelpijpen bij de stormkraag.
Een ook acceptabele oplossing is het diep inslijpen van de voeg (6 cm) en het lood hierin maximaal diep aanbrengen, waarna deze kan worden dicht gevoegd. Het eenvoudig (vast)klemmen van het voetlood en dichtvoegen van een voeg is geen deugdelijk herstel.