Als u veel tandsteen heeft kunt u uw kunstgebit schoonmaken met azijn. Dit tast het materiaal niet aan en u kunt het gebit dan ook de hele nacht in water met een flinke scheut azijn laten weken. De volgende ochtend kunt u met uw protheseborstel alle tandsteen er makkelijk af poetsen.
Wat goed werkt, vooral tegen tandsteen, is om uw kunstgebit een hele nacht lang in een bekertje met pure schoonmaakazijn te leggen. Gebruik niets anders en ga vooral niet met iets scherps aan het kunstgebit krabben. Hiermee beschadigd u het gebit.
Als u een speciaal schoonmaakmiddel voor het kunstgebit gebruikt (bijv. Steradent), houdt dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking aan en gebruik het maximaal 2 maal per week. Laat het gebit geen hele nacht in dit middel staan.
Na elke maaltijd kunt u uw gebitsprothese reinigen met lauw water en (groene) zeep. Ook voor het slapen gaan kunt u de prothese hiermee schoonmaken. Gebruik geen tandpasta voor het schoonmaken van het kunstgebit. Tandpasta's bevatten schurende deeltjes die voor kleine beschadigingen kunnen zorgen.
Maak uw prothese minstens eenmaal per dag goed schoon met een speciale protheseborstel en een verzorgingsmiddel. Schurende schoonmaakmiddelen zoals bijvoorbeeld tandpasta maar ook bruistabletten kunnen bij verkeerd gebruik het gebit juist beschadigen. Heeft u nog vragen? Neem contact op met uw tandprotheticus.
Wanneer een kunstgebit of prothese 's nachts uit is, kan men niet tandenknarsen of klemmen en komen tandvlees en kaak tot rust. Daarmee voorkomt u ook verdere slijtage aan het kaakgewricht en de prothese.
Leg uw kunstgebit 1 a 2 keer in de week in pure blanke (natuur) azijn. Hiermee voorkomt u de vorming van tandsteen op het kunstgebit. Borstel het kunstgebit daarna goed en spoel het af met water. Leg het kunstgebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.
De beste plek om uw kunstgebit 's nachts te bewaren is in een opbergdoosje voor uw kunstgebit. Wanneer u de gebitsprothese in een glas water of op een soortgelijke plek zou bewaren, bevordert u de groei van schadelijke bacteriën.
Als u veel tandsteen heeft kunt u uw kunstgebit schoonmaken met azijn. Dit tast het materiaal niet aan en u kunt het gebit dan ook de hele nacht in water met een flinke scheut azijn laten weken. De volgende ochtend kunt u met uw protheseborstel alle tandsteen er makkelijk af poetsen.
Azijn is bovendien zuur en daardoor slecht voor je tanden omdat het het glazuur van je tanden aantast.''
NEE, een kunstgebit moet droog in een afgesloten bakje worden bewaard. In het water gaan vele bacteriën en schimmels zich aan de prothese hechten.
Begin met het eten van vloeibaar voedsel zoals zachte puree, appelmoes, pudding, gekookte granen, eieren en soep. Ben voorzichtig met het gebruik van hete dranken en voedsel, zodat u niet uw mond verbrandt. In het begin kunt u moeilijker temperaturen inschatten. Dit komt door de isolerende kwaliteit van het kunstgebit.
Bewaar je kunstgebit of prothese circa eens per week een nachtje in een bakje of glas water met een scheutje natuur- of schoonmaakazijn. Dit helpt om de aanslag te verwijderen. 's Ochtends kun je het karwei afronden door even goed te poetsen en naspoelen.
Op het kunstgebit is een dun vetlaagje aanwezig wat veel bacteriën en schimmelsporen bevat. Dit moet er dus worden afgepoetst. (Groene)zeep of afwasmiddel is een prima vetoplosser en is zacht voor het kunstgebit.
Tandenpoetsen met baking soda is een andere veelgebruikte methode. Het neutraliseert de zuren in de mond waardoor het een reinigend effect heeft. Daarnaast schuurt het poeder lichtjes zodat de grauwe aanslag wordt weggepoetst. Het is wel verstandig om dit baking soda maximaal één keer per twee weken te gebruiken.
Op sommige plaatsen kan het te strak tegen de kaak zitten; er kunnen dan drukplaatsen ontstaan, kleine zweertjes op het tandvlees. De tandarts kan hier iets aan doen door wat weg te slijpen van het kunstgebit op de plaatsen waar het te strak zit. Vijl of schuur nooit zelf aan uw kunstgebit.
Het kunsthars van de prothese neemt water op, als deze 's nachts droog ligt, kunnen er haarscheurtjes ontstaan en wordt de prothese gevoeliger voor verdere breuken en/of scheuren. Heeft u een 'oude' reserve prothese, dan dient deze droog bewaard te worden.
Het kan een maand tot twee maanden duren voordat u zich comfortabel voelt in uw nieuwe kunstgebit. Uw tandarts of tand technicus zal u in deze beginperiode goed begeleiden. Een nacontrole en periode controle voor uw kunstgebit is daarom een belangrijke zaak.
Ecosym Tandpaste is er speciaal ontwikkeld om beugels en protheses optimaal schoon te poetsen. Deze tandpasta beschadigd de structuur van het materiaal niet, en veroorzaakt geen krasjes. De Ecosym tandpasta zorgt er voor dat uw gebitsprothese schoon en fris blijft!
Wij raden aan om de prothese twee tot drie keer per dag schoon te maken met een speciale borstel en reinigingsmiddel. Deze kunt u kopen bij de drogist. Ook is het verstandig om uw gebit af te spoelen, elke kaar nadat u iets heeft gegeten.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Volledige protheses blijven op hun plek zitten door een dun laagje speeksel dat zich bevindt tussen het kunstgebit, uw kaak en tandvlees. Het is daarom ook erg belangrijk dat de vorm van het kunstgebit goed aansluit bij de vorm van uw kaak.