Klokjesbloem als bodembedekker in jouw tuinDeze plant kan uitstekend gebruikt worden als bodembedekker, maar ook in rotstuinen, terrasbakken en kuipen. De Campanula poscharskyana is een goed winterharde en ziekteresistente plant. Droogte wordt goed verdragen. Deze plant kun je zelf vermeerderen door stekken of delen.
De Klokjesbloem, ook wel Campanula genoemd, is een prachtige bodembedekker voor elke tuin. De naam van deze mooie plant is zowel in Nederlands als latijn afgeleid van de vorm. De klokjes uit de naam zijn meteen terug te vinden in het uiterlijk van de bloem op de plant.
Licht en warmte. De campanula plant houdt van de volle zon. Plaats deze tuinplant daarom ook op een plek in de zon of halfschaduw.
De Campanula portenschlagiana beter bekend als de Klokjesbloem is een laagblijvende, breed uitgroeiende bodembedekker. Hij zal niet hoger worden dan 20 centimeter. De bloeiperiode is van mei tot juli. Per vierkante meter heb je 12 of 9 stuks nodig en per strekkende meter 4/5.
Klokjesbloem - Campanula persicifolia combineren met
Deze opgaande plantensoort woekert niet echt en laat zich prima combineren met andere vaste planten en siergrassen. Gaat goed samen met Hosta's, Duizendknoop, Kattenkruid of Tuingeraniums (ooievaarsbek).
Campanula groeit goed in de volle zon, halfschaduw kan ook. Campanula latifolia groeit zelfs in de schaduw. Zorg voor voedzame, humusrijke en kalkrijke grond.
In de volle grond zullen ze uitgroeien tot prachtige, koepelvormige bodembedekkers. De planten hebben hun hoofdbloei in het voorjaar-begin van de zomer en bloeien vaak nog eens in het najaar. Beide keren zal de bloei zo'n acht weken aanhouden.
Campanula groeit snel en heeft weinig onderhoud nodig. De plant groeit goed in vochtige en voedzame grond en heeft weinig last van ziektes en plagen. Campanula kan ook goed groeien in de schaduw, hoewel de plant wel de voorkeur geeft aan zonlicht.
Campanula carpatica is een meerjarige plantje (vaste plant) die het uitstekend doet in een rotstuin of bloembakken. Het groeit op vrij lastige plekken toch erg goed, zoals langs een muur of op hele schrale voedselarme grond.
Campanula's zijn heel favoriet bij de naaktslakken en de segrijnslakken.
Campanula ook wel karpatenklokje genoemd is een laaggroeiende klokjesbloem en wordt ongeveer 15 cm hoog / 45cm breed. Het is een snel groeiende, wintergroene bodembedekker, ,met prachtige witte bloemen.
Bloeit met klein stervormige blauwe bloemetjes aan lange stengels in juni en juli. Knip uitgebloeide bloemen weg zodat er kans is op nieuwe bloemen.
Met haar lange slierten is ze ook heel geschikt als hangplant, bovendien komt ze ook erg mooi uit in een rotstuin, als vrolijke bodembedekker in de border of langs tuinpaden. Geef haar een fijne, licht plekje, of zet haar in de halfschaduw.
Wat in jouw tuin staat (voor zover de foto duidelijk genoeg is) is de Campanula poscharskyana (= 'kruipklokje'), deze worden inderdaad 40 cm. hoog en staan nog niet in bloei. Dat ze zo plat vallen kan te maken hebben met te weinig water, want het redelijk grote bladoppervlak doet water sneller verdampen.
Campanula portenschlagiana of Klokjesbloem
Campanula portenschlagiana is een bodembedekkende, sterk bloeiende, vaste plant.
De Campanula is goed winterhard en de Campanula poscharskyana is ook nog eens wintergroen. Deze soort is te herkennen aan zijn stervormige bloemen. Omdat een Campanula tegen de vorst kan, is hij uitermate geschikt om aan te planten in borders.
Het is een kruidachtige meerjarige.
Je kunt een Campanula vermeerderen door zaaien, stekken en door scheuren. Wil je een klokjesbloem vermeerderen door zaaien? Alle soorten Campanula kun je goed zaaien.
Campanula ook wel karpatenklokje genoemd is een laaggroeiende klokjesbloem en wordt ongeveer 15 cm hoog / 45cm breed. Het is een snel groeiende, wintergroene bodembedekker, ,met prachtige witte bloemen.
Bemesting Kluwenklokje Campanula glomerata 'Superba'
Bemest de planten in het voorjaar met organische meststof; strooi een handje rondom het planthart en geef hierna water (of mest vlak voor een stevige regenbui).
De campanula persicifolia s een hoge variant uit de campanula familie. Deze kan tot 70 cm hoog worden en de bloeikleur van de bloemen kan variëren van wit tot roze en paars. Van deze soort poot je er ongeveer 7 per vierkante meter tuinoppervlak.
De nederlandse naam is Klokjesbloem, familie van de Campanulaceae. De bloemkleur is wit en de bloeitijd is van ca. juni tot en met augustus.
Er zijn zo'n 300 verschillende soorten van de Campanula bekend. Er zijn hoge en lage bloeiers. Ook het bloemtje van de Campanula verschilt van stervorming tot klokje. De bloemen komen voor in witte, roze, lila of paarse kleuren.