De enkel wordt gevormd door de 2 botten uit het onderbeen - het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) - samen met het sprongbeen (talus).
In de voetwortel bevinden zich zeven botten. Deze bestaat uit het hielbeen, spongbeen, scheepsvormige bot, kubusvormige bot en de drie wigvormige beentjes. Het sprongbeen (talus) is de basis van het enkelgewricht en past precies in de 'kom', die het scheenbeen en kuitbeen vormen.
De enkel bestaat uit drie botstukken: twee in het onderbeen en één uit de achtervoet (sprongbeen). Het onderste deel van het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) wordt de enkelvork genoemd.
De enkel bestaat uit twee gewrichten.
Enerzijds het ware enkelgewricht (of bovenste spronggewricht) tussen het onderbeen (tibia), kuitbeen (fibula) en sprongbeen (talus). Anderzijds het subtalaire gewricht (of onderste spronggewricht) tussen het sprongbeen (talus) en hielbeen (calcaneus).
Een bunion is een knobbel aan de zijkant van de voet, die zich bij de aanzet van de grote teen ontwikkelt en naar binnen afwijkt.
De enkel is herkenbaar aan twee zichtbare knobbels. De knobbel aan de buitenzijde van het been (of malleolus lateralis) is het onderste uiteinde van het kuitbeen, de knobbel aan de binnenzijde van het been (of malleolus medialis) is het onderste uiteinde van het scheenbeen.
Symptomen gescheurde enkelband
Soms treedt er een instabiel gevoel in de enkel op. Een belangrijk verschil tussen een scheur of een verrekking is het kunnen steunen op de gekwetste enkel. Kunt u zich redelijk goed steunen op de enkel, dan is de kans groot dat u de banden alleen verrekt heeft.
Als het heel ernstig is, kunnen meerdere enkelbanden zijn gescheurd en kan uw enkelgewricht instabiel zijn. Nadat u uw enkel heeft verdraaid, ontstaat er meestal direct een zwelling aan de buitenzijde van uw enkel. Deze zwelling komt door een bloeding. U kunt daardoor ook een verkleuring van uw huid zien.
Je kunt ter ondersteuning van je enkel een tape of brace dragen. Koel de enkel na het hardlopen regelmatig met ijs. Bekijk kritisch jouw looptechniek en de inhoud van je trainingen en zorg voor een goede en gebalanceerde trainingsopbouw. Overleg hier eventueel over met andere (ervaren) lopers of een looptrainer.
De voet is een complex gewricht, het bestaat namelijk uit 26 botten, 33 gewrichten, 19 spieren en pezen en 107 ligamenten. Alle onderdelen moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat we kunnen lopen en bewegen.
De enkel bestaat uit vier botstukken. Twee botstukken vormen de achtervoet, dit zijn het sprongbeen en het hielbeen. Om daarna het enkelgewricht compleet te maken, zijn er ook nog twee botten van het onderbeen. Dit zijn de scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula).
De binnenste knobbel (mediale malleolus) is het onderste deel van het scheenbeen, de buitenste knobbel (laterale malleolus) is onderste deel van het kuitbeen. Aan de achterzijde van de voet, kun je ook het hielbeen voelen (calcaneus).
De enkel wordt gevormd door de 2 botten uit het onderbeen - het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) - samen met het sprongbeen (talus). Dit gewricht noemen we het bovenste spronggewricht. In de voet bevinden zich 28 botten en 33 gewrichten.
Het onderste gedeelte van het scheenbeen en het kuitbeen omvatten als het ware het bovenste gedeelte van het sprongbeen en wordt daarom de enkelvork genoemd. De voet is onderverdeeld in de achtervoet, middenvoet en voorvoet. De achtervoet bestaat uit het sprongbeen en het hielbeen.
De enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de achtervoet en wordt ook wel bovenste spronggewricht genoemd. Het gewricht tussen de twee achtervoetsbeenderen, het sprongbeen (talus) en het hielbeen (calcaneus) wordt het onderste spronggewricht genoemd.
Enkelbanden zijn op de normale röntgenfoto niet aantoonbaar. Om de mogelijke zwelling te laten slinken en de enkel tot rust te laten komen zal er een gipsspalk bij u worden aangelegd.
Herstel. In het algemeen duurt het ongeveer zes tot twaalf weken voordat u uw enkel weer redelijk goed kunt gebruiken. Na de eerste zes weken zijn de enkelbanden al wel aan elkaar gegroeid, maar de enkel is vaak nog niet stevig en stabiel. U zult eraan moeten wennen om weer te lopen zonder steun.
U dient er rekening mee te houden dat volledig herstel van overrekte of gescheurde enkelbanden minimaal 6 weken duurt en soms zelfs langer dan een jaar in beslag neemt. Het afwachten van het natuurlijke beloop zonder behandeling kan leiden tot chronische instabiliteit.
Het duurt minstens 2 tot 4 weken voordat u weer kunt lopen en fietsen. U kunt dan met krukken lopen. Het kan een aantal maanden duren voordat u weer kunt sporten. Bij een (in)gescheurde enkelband kan een behandeling met een enkelbrace helpen bij het herstel.
Met een gescheurde enkelband werken is afhankelijk van het type werk dat je verricht. Werk waar de voet nauwelijks inspanning verricht, is mogelijk om met een gescheurde enkelband uit te voeren. Met een gescheurde enkelband werken waarbij veel krachtsinspanning van de voet wordt vereist is niet mogelijk.
In tegenstelling tot schade door een verstuikte enkel, kan een patiënt met een gebroken enkel meestal niet meer er op staan of lopen. Ook is er vaak een forse bloeduitstorting en veel pijn bij het bewegen van de enkel. Daarnaast voel je drukpijn op het gebroken bot.
De behandeling bestaat vaak uit het opnieuw activeren van de spieren rondom de enkel door de fysiotherapeut. Wij als podotherapeuten kunnen zorgen voor het beïnvloeden van de voetstand, waardoor de binnenzijde van de enkel wordt ontzien.
Doe een stuk tape onder je voet door, plak de tape aan de binnenkant van je enkel 5 centimeter boven het enkelbot. Doe de andere kant van de tape diagonaal over je voet heen, naar de binnenkant van je enkel. Nu hetzelfde maar dan de andere kant op. Plak ten slotte nog een stuk tape onder de onderkant van de voet door.
Het sprongbeen (talus of astragalus) is een bot van de enkel dat in de menselijke anatomie het been, voornamelijk het scheenbeen, verbindt met de voet.