Rauwe melk pasteuriseren houdt in dat de melk verhit wordt tot 72 graden Celsius. Hierdoor krimpt het aantal ziekmakende bacteriën aanzienlijk en wordt de melk ook langer houdbaar. De rauwe melk wordt dan gepasteuriseerde melk. De melk die je in de supermarkt koopt is ook gepasteuriseerd.
Dat zijn zuivelproducten gemaakt van melk die niet warmer wordt dan lichaamstemperatuur. Dit in tegenstelling tot gepasteuriseerde melk, die tussen de 72 en 85 graden wordt verwarmd. En hoe warmer en langduriger de verhitting, hoe meer veranderingen in de melk optreden.
Zoals je al zou vermoeden wordt rauwmelkse yoghurt gemaakt van rauwe melk, in plaat van gepasteuriseerde melk. Daardoor blijven alle vitamines en andere voedingsstoffen goed bewaard en profiteert je lichaam optimaal van de gezondheidsvoordelen ervan.
Gepasteuriseerde melk en melkproducten zijn kort verhit, rond de 72°C Hierbij worden niet alle bacteriën uitgeschakeld. Daarom blijven gepasteuriseerde producten niet heel lang goed en moeten ze in de koelkast bewaard worden. Bij sterilisatie worden alle bacteriën gedood door het sterk te verhitten boven de 100°C.
Rauwe melk is melk die rechtstreeks uit de uier van een koe, geit, schaap, paard of een ander dier komt en niet verhit is boven 40°C. De meeste micro-organismen in verse rauwe melk zijn ongevaarlijk maar er kunnen ook pathogene bacteriën tussen zitten.
Dit zijn vaak kazen gemaakt van gefermenteerde rauwe melk. Bij de kaasboer en biologische winkel vind je vaak wél echte rauwmelkse kazen. Rauwe melk of producten met rauwe melk kunnen slechte bacteriën bevatten zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli.
De yoghurt die je in de biowinkel of supermarkt vindt, is altijd op basis van gepasteuriseerde melk. De yoghurt zelf is niet gepasteuriseerd, want dat zou de werking van de bacteriën stilleggen, en die zijn essentieel voor yoghurt.
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
Houdbare melk is melk die gepasteuriseerd of gesteriliseerd is. Gepasteuriseerde melk kort verhit tot 72°C. Hierdoor worden niet alle bacteriën gedood, wat de melk (mits gekoeld) een aantal dagen houdbaar maakt.
“De melk die wij als verse melk kopen in de supermarkt wordt circa 20 seconden bij 72°C verhit. Dit wordt pasteurisatie genoemd. Het is de minimale verhitting waarbij alle mogelijke ziekteverwekkende bacteriën worden gedood en waarna de melk veilig is voor consumptie.
Rauwe melk als basis
Rauwe of biologische melk vormt de beste basis voor gezonde Griekse yoghurt. Gewone melk is gepasteuriseerd (verhit tot 72 graden) of gesteriliseerd (boven 100 graden). Dat verhitten heeft als voordeel dat mogelijk schadelijke bacteriën worden geëlimineerd.
In principe kun je van elke melk yoghurt maken. Dus van rauwe melk rechtstreeks van de boer tot aan de gesteriliseerde supermarkt melk. Ook kun je denken aan schapenmelk, geitenmelk, sojamelk of kokosmelk. Gepasteuriseerde melk werkt minder goed (wordt niet dik).
Je maakt de yoghurt het liefst van rauwe melk, ja rauwe melk je leest het goed. Daar worden we best wel bang voor gemaakt maar vroeger was er alleen maar rauwe melk. Weet je dat rauwe melk al door Hippocrates werd voorgeschreven en al duizenden jaren bewezen effectief is tegen talloze ziektes en kwalen?
Het drinken van rauwe melk is niet gezonder dan gepasteuriseerde of verhitte melk. Sterker nog: Het is mogelijk dat er ziekmakende bacteriën in zitten. Of rauwe melk gezonder is dan gepasteuriseerde melk uit de supermarkt, is tot nu toe niet overtuigend aangetoond.
Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir aardig wat suikers bevatten.
Boerenkaas is kaas gemaakt op de boerderij van rauwe melk en afkomstig van hoofzakelijk eigen vee. Boerenkaas moet sinds 2007 hieraan voldoen als men het boerenkaas wil noemen. Dat betekent dat boerenkaas nooit gemaakt is van gethermiseerde melk of gepasteuriseerde melk.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.
Rauwe melk is melk die rechtstreeks uit de uier van de koe komt en niet is verhit of op enige andere manier is bewerkt. Puur natuur, dus. Dat heeft voordelen. Zo bevat rauwe melk meer natuurlijke antilichamen, eiwitten en bacteriën dan gepasteuriseerde melk.
De melk wordt minstens 15 seconden tot 72°C verhit. Door de melk gelijkmatig tot deze temperatuur te verhitten, wordt het aantal microben in de melk 100.000 keer verminderd en blijft de smaak en structuur behouden. Hierin verschilt het met UHT. Hierbij wordt de melk minstens 2 seconden tot 138°C verhit.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Gezondheidseffecten. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker.
Skyr is een traditioneel IJslands product, dat al sinds honderden jaren op boerderijen wordt gemaakt. Helemaal een IJslandse uitvinding is het niet, want oorspronkelijk brachten de Vikingen het mee naar IJsland. Skyr wordt gemaakt van gepasteuriseerde, afgeroomde melk.
Griekse yoghurt zit vol met probiotica. Daarnaast bevat het maar liefst 15 tot 20 gram eiwitten per 150 gram, dat is bijna twee keer zoveel dan gewone yoghurt. Griekse yoghurt is verkrijgbaar in praktisch elke supermarkt en smaakt heerlijk met wat vers fruit of een lepel (biologische) jam.
Feta wordt namelijk bijna altijd gemaakt van verhitte melk. Door het verhitten worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Als op de verpakking 'au lait cru' staat, is de kaas gemaakt van onverhitte (rauwe) melk.